Biserica Greco-Catolica ii cere lui Ponta sa amane asumarea raspunderii pe retrocedari

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 07:43
2830 citiri
Biserica Greco-Catolica ii cere lui Ponta sa amane asumarea raspunderii pe retrocedari
Foto: Arhiva

Liderul Bisericii Greco-Catolice din Romania, cardinalul Lucian Muresan, ii cere premierului Victor Ponta sa amane asumarea raspunderii in privinta legii proprietatilor, pe motiv ca Bisericile Romano-Catolica si Greco-Catolica nu a fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ.

"Considerand ca acest proiect de lege ne afecteaza direct, va solicitam sa amanati asumarea raspunderii pe acest proiect de lege pana la sfarsitul lunii aprilie, dandu-ne astfel timp sa aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc", se arata intr-o scrisoare trimisa marti lui Ponta.

Cardinalul Muresan, care este si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, considera firesti consultarea si implicarea celor ale caror proprietati au fost confiscate de catre comunisti.

"Daca proprietatile Bisericilor noastre, la fel ca ale atator cetateni romani, au fost confiscate de catre comunisti fara sa fim consultati, ni se pare firesc sa fim consultati si implicati in elaborarea proiectului de lege propus sa rezolve aceasta problema", se mai afirma in scrisoare.

Proiectul legislativ privind restituirea proprietatilor a fost criticat de asociatiile de proprietari.

Astfel, Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati din Romania (UNAPER) considera ca Guvernul, prin acest act normativ, nu intentioneaza sa despagubeasca proprietarii, ci sa-i oblige sa-si vanda drepturile "samsarilor", acestia urmand sa fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire in natura, dupa ce actiunile la Fondul Proprietatea au fost cumparate in principal tot de acestia.

"Proiectul de lege este denumit, probabil in mod ironic, 'masuri pentru finalizarea procesului de restituire'. Nu stim la ce finalizare s-au gandit cei care au elaborat proiectul, dar stim ca miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispozitia baronilor locali", a precizat UNAPER.

De asemenea, Asociatia pentru Proprietate Privata (APP) a afirmat ca proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate este unul "nerealist, discriminatoriu si nefunctional".

APP considera ca "varianta legislativa pentru care Guvernul isi asuma raspunderea demonstreaza ca nu se doreste rezolvarea problemei, ci amanarea la nesfarsit".

Proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate prevede ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate de stat vor primi despagubiri in numerar in termen de trei ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale.

Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pentru acest proiect de lege.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Biserica Catolica lege retrocedari, #Biserica Catolica Ponta retrocedari , #guvern