Biserica Greco-Catolica ii cere lui Ponta sa amane asumarea raspunderii pe retrocedari

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 07:43
2718 citiri
Biserica Greco-Catolica ii cere lui Ponta sa amane asumarea raspunderii pe retrocedari

Liderul Bisericii Greco-Catolice din Romania, cardinalul Lucian Muresan, ii cere premierului Victor Ponta sa amane asumarea raspunderii in privinta legii proprietatilor, pe motiv ca Bisericile Romano-Catolica si Greco-Catolica nu a fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ.

"Considerand ca acest proiect de lege ne afecteaza direct, va solicitam sa amanati asumarea raspunderii pe acest proiect de lege pana la sfarsitul lunii aprilie, dandu-ne astfel timp sa aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc", se arata intr-o scrisoare trimisa marti lui Ponta.

Cardinalul Muresan, care este si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, considera firesti consultarea si implicarea celor ale caror proprietati au fost confiscate de catre comunisti.

"Daca proprietatile Bisericilor noastre, la fel ca ale atator cetateni romani, au fost confiscate de catre comunisti fara sa fim consultati, ni se pare firesc sa fim consultati si implicati in elaborarea proiectului de lege propus sa rezolve aceasta problema", se mai afirma in scrisoare.

Proiectul legislativ privind restituirea proprietatilor a fost criticat de asociatiile de proprietari.

Astfel, Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati din Romania (UNAPER) considera ca Guvernul, prin acest act normativ, nu intentioneaza sa despagubeasca proprietarii, ci sa-i oblige sa-si vanda drepturile "samsarilor", acestia urmand sa fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire in natura, dupa ce actiunile la Fondul Proprietatea au fost cumparate in principal tot de acestia.

"Proiectul de lege este denumit, probabil in mod ironic, 'masuri pentru finalizarea procesului de restituire'. Nu stim la ce finalizare s-au gandit cei care au elaborat proiectul, dar stim ca miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispozitia baronilor locali", a precizat UNAPER.

De asemenea, Asociatia pentru Proprietate Privata (APP) a afirmat ca proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate este unul "nerealist, discriminatoriu si nefunctional".

APP considera ca "varianta legislativa pentru care Guvernul isi asuma raspunderea demonstreaza ca nu se doreste rezolvarea problemei, ci amanarea la nesfarsit".

Proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate prevede ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate de stat vor primi despagubiri in numerar in termen de trei ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale.

Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pentru acest proiect de lege.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: MEDIAFAX