Catastrofa lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 18:42
7358 citiri
Catastrofa lui Victor Ponta (Opinii)

Cand o problema politica profunda, cu implicatii diverse si extreme pentru viitorul nostru, se transforma intr-o chestiune de hermeneutica si semantica, ceva nu e deloc in regula cu acea dezbatere. Intr-un astfel de punct a ajuns discutia, la cel mai inalt nivel, pe marginea proiectului de la Rosia Montana. O parte din vina o poarta si presa, din moment ce l-a tradus gresit pe premier, insa noua directia in care s-a pornit dezbaterea convine de minune Guvernului si mai ales lui Victor Ponta.

Neintelegerea a fost declansata de un titlu de stire, nefericit formulat, care continea cele mai importante declaratii ale premierului dintr-un interviu oferit agentiei de presa Reuters. Pentru a depista unde salasluieste adevarata catastrofa, din perspectiva lui Victor Ponta, redam varianta corecta si abrobata de prim - ministrul Romaniei:

"...exista o dezbatere politica, dar si legata de mentalitatea societatii despre investitorii straini, despre deschiderea catre investitii private, si din acest motiv cred, continui sa spun ca, pentru Romania, daca Parlamentul va decide sa nu faca acest proiect, nu va fi o mare problema. Dar daca Romania va transmite mesajul ca suntem impotriva investitorilor, impotriva investitorilor straini, impotriva folosirii potentialului nostru, aceasta va fi o catastrofa pentru Romania."

Asadar, Victor Ponta a intervenit telefonic la o televiziune, a numit titlul initial al stirii "tampit" si, intr-un final, a pus la dispozitia presei inregistrarea audio a interviului cu reporterul de la Reuters, sa inteleaga bine locul si sensul catastrofei in hermeneutica pontiana pe marginea proiectului Rosia Montana. In traducere ceva mai libera: nu e o problema sa pice proiectul in Parlament, ca doar de asta a facut Guvernul o lege speciala pentru RMGC, important e sa nu le spunem investitorilor care stau la coada sa patrunda in Romania ca "nu ne vindem tara".

Ion Iliescu trebuie sa fi gustat ironia lui Ponta. Altfel, e greu sa vezi catastrofa reala a Romaniei altundeva decat in lipsa de decizie politica a unui Guvern ales si sustinut de o majoritate parlamentara de 70%. Dincolo de ticalosia de fond a Guvernului - care face o lege speciala si profund neconstitutionala pentru o companie straina, dar declara apoi ca nu e nicio problema daca ea nu e votata - ceea ce enerveaza cel mai mult in declaratia lui Ponta e ipocrizia si lasitatea politica.

A spune ca respingerea proiectului Rosia Montana ar putea fi cumva citita ca un semnal negativ transmis investitorilor, asa la modul general, inseamna sa fortezi nota pana dincolo de limitele mahalalei politice. Inseamna a afirma ca ori dam totul investitorilor straini, in orice conditii vor ei, punandu-le la picioare legislatia si mana de lucru cea mai ieftina din UE, ori altfel ii alungam pe toti.

Ca si cum Ponta nu admite sa atraga marile companii decat facandu-se pres in fata lor, eventual transferandu-le drepturile si puterile statului. Ca si cum ar fi aberant sa le impunem si conditii investitorilor, sa le spunem ca nu isi pot bate joc de mana de lucru, de stat si de viior. Sau poate nu intelege ca investitorii care vin doar pentru ca le oferi totul, ba si ceva in plus, sunt primii care pleaca in momentul in care nu mai ai sa le oferi cadouri si favoruri discretionare. Ce ramane in urma lor, vedem cu totii.

Aceasta mentalitate de copil razgaiat - totul sau nimic, ascunsa in spatele unui sofism de doua parale - transferul catastrofei de la un caz particular aberant spre toate celelalte investitii posibile, face praf nu doar majoritatea politica fara precedent a Guvernului, dar si imaginea lui Ponta insusi. Premierul pierde astfel in ochii tuturor. Si in dorinta disperata de a multumi pe toata lumea, sfarseste mai jos si decat Boc - omul care macar a fost credincios unei tabere, unei idei si unui om.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ponta Rosia Montana Reuters, #catastrofa Ponta Rosia Montana , #guvern