Cea mai mare greseala a USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 13:53
13190 citiri
Cea mai mare greseala a USL (Opinii)

Dincolo de orice, de toate erorile politice pe care le comite, USL ar putea deconta fatal la alegeri, exact ca PDL in vara, degradarea nivelului de trai al romanilor.

Cel mai mare esec al Guvernului Ponta nu este nici ratarea demiterii lui Traian Basescu si nici anularea privatizarii Oltchim.

Cel mai mare esec sta in cifra seaca, ce ne-a fost comunicata miercuri de Comisia Nationala de Statistica. Rata anuala a inflatiei a atins un nivel record pentru acest an - 5,33%, cu mult peste estimarile BNR de 3,2 %. Acest salt a fost provocat de cresterea preturilor cu 1,18% numai in luna septembrie.

Cel mai mult s-au scumpit alimentele, in specical cele de baza, precum cartofii, ouale si uleiul, dar si gazele naturale si carburantii. Si pentru a intelege acest lucru romanii nu aveau nevoie sa vada cifrele statisticii. L-au aflat mergand la cumparaturi, achitand facturi sau la benzinarie.

Este adevarat ca am traversat o vara mai mult decat secetoasa, o vara parjolitoare cu care Guvernul nu putea sa lupte dupa ce sistemul de irigatii a fost facut praf cu mult inainte sa ajunga USL la putere.

Este adevarat ca petrolul s-a scumpit peste tot in lume, este adevarat ca scumpirea gazului natural face parte dintr-un calendar stabilit cu mult timp in urma. Este asadar adevarat ca mare parte din aceasta evolutie nu tine de actiunea sau inactiunea actualului Cabinet.

Marea problema a USL este ca a creat o uriasa asteptare inainte de a veni la guvernare. A critcat Guvernul Boc si pentru cele care, asemeni secetei de anul acesta, erau dincolo de puterile guvernantilor, a promis lapte si miere, promisiuni absolut nefezabile si demagogice.

Dar in mod obisnuit nefezabilitatea acestor promisiuni devine evidenta abia dupa alegeri, cand fosta Opozitie ajunge la putere. Vine dezamagirea, furia, erodarea, dar 4 ani nu prea mai e nimic de facut. De aceasta data, insa, Opozitia a ajuns la putere cu tot cu asteptarea uriasa pe care a generat-o inainte de alegeri, exact in anul electoral. Asadar, hic Rhodos, hic salta!

In loc sa fie constient ca trebuie sa dovedeasca macar partial o competenta superioara Cabinetului Boc, ca are nevoie ca de aer de rezultate concrete mai ales in plan economic, USL s-a concentrat fanatic doar pe demiterea presedintelui. O vara intreaga, o vara grea, secetoasa, nu s-a intamplat decat suspendarea, cu toate costurile ei, inclusiv financiare, uriase.

Nu stiu cat putea sa faca Guvernul Ponta pentru a mai salva ceva din evolutia economica dezastruoasa, dar oricat de putin era mai mult decat a facut, adica nimic.

Ce le ofera Victor Ponta romanilor asediati de preturi si rate tot mai mari? Discursuri despre mosternirea cea grea si despre bombele lasate in urma de Emil Boc. Dupa cinci luni de la preluarea puterii, discursul acesta este lamentabil. Daca abia acum descoperi bombele, ori ele nu exista si le-ai inventat electoral, ori esti nitel... intarziat.

La cinci luni dupa ce ai preluat guvernarea, te prezinti sa spui ce lucruri ai facut si cate bombe ai dezamorsat cu succes. Daca tot la numaratoarea bombelor ai ramas, inseamna ca esti complet lipsit de solutii.

Romanii s-au saturat de carti negre ale vechii guvernari. PDL a decotat prin pierderea guvernarii si a alegerilor locale propriile erori. Romanii vor sa vada cu ce este USL mai bun. Si nu vad. Discursurile agresive, acuzatiile si predicile lui Victor Ponta inaintea fiecarei sedinte de guvern nu tin de foame si frig.

Incapacitatea de a produce solutii si dovada palpabila a minciunilor si a demagogiei practicate in opozitie vor topi procentele USL cam cum se topesc in aceasta perioada gradele din termometre si lefurile romanilor. Si cat de curand vor avea probabil ocazia sa regrete profund nu numai suspendarea ratata, ci si preluarea guvernarii in cel mai prost moment cu putinta, cu cel mai slab premier cu putinta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#inflatie record Guvern Ponta, #scumpiri mancare benzina Ponta , #guvern