Celalalt Ponta, liderul protestatarilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 18:39
2639 citiri
Celalalt Ponta, liderul protestatarilor (Opinii)

Dupa ce premierul a salvat 33 de mineri reuniti intr-o pauza de lucru in galeriile de la Rosia Montana, parlamentarul Victor Ponta s-a aratat foarte hotarat sa-i medieze si pe protestatarii de la Universitate in lupta pe care o duc impotriva Guvernului.

Doar ca a doua sarcina a eroului minerilor e mult mai dificila, in primul rand din cauza ca e inca dificil de rezumat principalele dorinte ale miilor de tineri care protesteaza de 15 zile consecutiv in centrul Bucurestiului.

In plus, exista riscul ca premierul sa fie ocupat in perioada imediat urmatoare cu interventii si in alte zone ale tarii unde diferiti angajati sa protesteze pentru a-si asigura viitorul.

Norocul lui Ponta e ca sutele de mii de someri din zecile de orase falimentare ale tarii nu s-au gandit, cel putin deocamdata, sa se blocheze in fabricile si uzinele inchise sau vandute si sa ceara si ei un loc de munca sigur si bine platit.

Dincolo insa de circul pe care premierul l-a facut la Rosia Montana, in directa coordonare si regie a unei parti a presei, raman probleme in strada.

Care sunt multe, variate, greu de incadrat intr-o singura lozinca si pe care nici cealalta jumatate a lui Ponta, oricat de bipolara i-ar fi personalitatea si identitatea, nu va reusi sa le rezolve cat timp premierul nu le va intelege spiritul care le anima pe toate si toti la un loc.

Sansa lui Victor Ponta, una nesperata si pe care nu a mai avut-o inca niciun politician, este ca strada inca nu i-a asociat numele ca fiind principalul vinovat pentru situatia care-i determina pe toti sa iasa in strada.

E vorba atat de cei care striga impotriva proiectului Rosia Montana, probabil dorinta celor mai multi, cat si despre cei care au iesit zi de zi in strada pentru ca s-au saturat sa vada cum, indiferent de votul lor, politicienii de la putere calca statul si cetetanii in picioare in fata intereselor unor companii straine.

Joc pe care premierul Ponta il practica deja mai bine decat au facut-o predecesorii sai, oameni macar asumat a fi de dreapta, pentru un stat cat mai anemic si slab in fata intereselor economice ale "investitori".

Or, in fata acestui spectacol injositor si dezamagitor, oricat de simpatic si erou s-ar prezenta Ponta, e greu ca resentimentele trecutului sa nu se activeze. Pe langa asta, e prima oara si cand Ponta actioneaza cu o doza de cinism si aroganta cum doar tot pe vremea guvernarii Boc si MRU s-a mai vazut.

Dar chiar si asa, premierul inca mai are timp sa se salveze. Strada nu i-a cerut (inca) demisia si nu l-a identificat drept principalul artizan si vinovat pentru monstruozitatea de proiect facut cu dedicatie pentru RMGC.

Nici macar protestatarii care striga si impotriva exploatarii gazelor de sist nu il vad pe premier drept principalul vinovat pentru directia politicilor economice pe care Guvernul si le asuma.

Ponta are inca timp sa isi gaseasca un colac de salvare, desi pare ca face totul ca sa se afunde si mai adanc. Iar cand omul si-o face singur, nimeni nu il mai poate salva. Nici minerii, nici strada.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...