Cine-i va da lovitura finala

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 09 August 2015, ora 19:17
7585 citiri
Cine-i va da lovitura finala

Privindu-l pe social democratul Victor Ponta cat de relaxat se plimba pe luxoasele vase de croaziera prin indepartatele ape ale Caraibelor, nu stiu ce sau cine l-ar putea determina pe premier sa demisioneze.

Si cum nu a facut-o pana acum, cred ca sansele sa se elibereze singur din situatia imposibila in care a intrat sau a fost bagat, depinde din ce parte il privesti, sunt minime spre inexistente.

Ramane asadar o singura iesire si anume cineva sa-i livreze impulsul ultim de care are nevoie pentru a intra intr-o lunga perioada de hibernare sau, daca astrele nu-i sunt favorabile, sa iasa cu totul din politica. Aici vad o pleiada de candidati, de la procurorii DNA, care il pot impacheta numai bine pentru o suspendare, trecand prin generalul interesului national, care il poate lasa sa pice la prima motiune de cenzura, pana la oastea baronilor lui Dragnea, care il pot face de ras in fruntea Guvernului retragandu-i sprijinul politic.

Motivul pentru care Victor Ponta nu se grabeste deloc sa isi anunte demisia este ca si el stie ca, in ciuda grupului numeros de agitatori care i-o cer, calculele complicate pe care nimeni nu le poate duce pana la sfarsit ii tin in loc si-i tempereaza in dorinta lor de a-i lua locul prea curand.

Nu conteaza ca acest blocaj tine in loc intreaga clasa politica, ea a inceput sa faca de pe acum exercitii de batut pasul pe loc, tot mai constienta ca aceasta-i misiunea pe care o asteapta pentru o lunga perioada de acum incolo. Ultimele initiative pe care le-a avut - de la Codul Fiscal si pana la majorarea salariilor demnitarilor - au convins armata celor aproape 600 de parlamentari ca degeaba se agita in jurul unor proiecte mai mult sau mai putin reformatoare.

Pe de alta parte, tocmai din cauza ca blocajul politic a devenit prea vizibil in ochii electoratului si risca sa-i coste prea scump pe cei care au de unde si ce sa piarda in sondaje, este aproape imposibil ca el sa se intinda pana la termen, adica pana dupa alegerile parlamentare cand se va putea forma un alt Guvern legitim.

Revenind la intrebarea de la inceput, raspunsurile nu sunt chiar mai putine decat posibilitatile teoretice. Dupa ce Klaus Iohannis s-a fript cerandu-i demisia in gol, cred ca este putin probabil ca presedintele sa mai riste o noua iesire in decor. Generalul-patru-stele este legat de maini si de picioare, altfel risca sa isi imprime eticheta de tradator pe frontispiciul partidului, fapt ce s-ar putea dovedi catastrofal in perspectiva alegerilor de anul viitor.

Liviu Dragnea si partidul pe care incearca sa-l anime la viata privesc spre Guvernul Ponta ca si cum ar fi ultimul vanat de care sunt siguri pentru urmatorii patru cinci ani. Raman astfel cu sanse in joc doar procurorii DNA, dar care pot complica infinit mai mult situatia si asa fara iesire in care au ajuns principalii actori.

O demitere a prim-ministrului in urma unei actiuni a DNA, dincolo de complicatiile de imagine pe care le-ar putea naste - nu e tocmai un lucru demn de lauda intr-o democratie ca un procuror sa duca la schimbarea puterii politice, risca sa dezechilibreze si mai mult calculele politice pe care liberalii lui Iohannis le fac pe termen lung. Un pas gresit si presedintele ar putea sa-si ia la revedere de la Guvernul sau pentru restul zilelor pe care le mai are din mandatul sau.

Frumusetea este ca toti raman, intr-un final, prinsi in procesele de constiinta pe care si le poate face Victor Ponta, singur sau ajutat de cei mai apropiati dintre sfatuitorii sai. Cum intreaga sa cariera tine de modul in care va iesi din acest unghi mort, exista slabe sanse ca Ponta sa scurteze suferinta adversarilor de buna voie si nesilit de nimeni.

Rezulta aproape in mod automat ca pentru iesirea din criza este nevoie de un "fraier de serviciu" care sa fie sacrificat in numele sigurantei nationale. Abia din acest punct evenimentele devin ceva mai interesante si pot produce o reala surpriza celor inca pasionati de viitorul politic.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Ponta demisie Guvern, #Ponta demisie PSD guvern, #Ponta DNA dosar penal demisie Guvern , #guvern