Cine-l voteaza pe Ponta premier? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 17:29
9058 citiri
Cine-l voteaza pe Ponta premier? (Opinii)

E o intrebare care nu prea da pace niciunui politician, indiferent de tabara in care joaca inainte de alegeri.

Liderii Uniunii Social Liberale sustin ca raspunsul e evident, iar toti cei care vor vota USL pe 9 decembrie, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin explicit, isi vor da acordul pentru desemnarea in continuare a lui Victor Ponta ca prim ministru al Guvernului Romaniei.

Cei mai multi dintre cei care vor vota USL sunt cei care au fost umiliti, nici macar dezamagiti, de catre guvernarea haotica, dezastruoasa, clientelara si fara nicio viziune a lui Traian Basescu sprijinit pana la fanatism de catre parlamentarii PDL facuti pres in fata vointei si bunului plac prezidential.

Iar acestea sunt suficient de bune motive pentru a face o formatiune politica sa dispara de pe scena politica. Pretul il vor plati pe 9 decembrie si este bine sa fie asa.

Pana si marea lor lupta impotriva coruptiei s-a transformat intr-o prigoana vinovata doar a celor care se opuneau regimului, avand grija ca vinovatii lor cei mai mari sa fie atent dositi in spatele procurorilor lui Morar si Kovesi. Daca Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean ori poate chiar si Emil Boc nu se afla astazi cel putin urmariti intr-un dosar de mare coruptie este si pentru ca justitia sub Traian Basescu a fost schilodita de un ochi si priveste doar in stanga presedintelui.

Si totusi. In ciuda tuturor anomaliilor pedeliste, in ciuda cinismelor promovate de intelectuali ratati care s-au aciuat in turnul puterii de unde condamnau "mahalaua inepta" care le strica linistea si le incurca politica taierilor de salarii si inchiderii de scoli si spitale, cred ca foarte putini dintre cei foarte multi care vor vota USL isi dau constient si explicit votul pentru ca Victor Ponta sa continue in fruntea Executivului.

Ar fi excelent ca PDL sa plateasca pretul intreg pentru raul facut tarii si oamenilor direct, la urne, pe 9 decembrie, insa ar fi si mai bine daca furia impotriva acestei gasti nu ar scoate la suprafata un alt mic monstrulet.

Exista un moment cheie al logicii scandalului iscat deja in jurul desemnarii lui Victor Ponta, daca la alegeri cifra din dreptul USL va depasi 50%.

Si anume: daca Traian Basescu nu il numeste exact pe Victor Ponta, intrucat aceasta este nominalizarea USL cu mult inainte de alegeri, atunci presedintele va fi din nou suspendat, pentru ca este cea mai buna dovada ca nu respecta votul popular, ca deturneaza sensul alegerilor democratice si isi impune vointa personala sfidand toate principiile democratice. Pe cat de adevarat, tot atat de fals!

O negociere adevarata, o discutie pe valori si interese cu adevarat nationale intre castigatorii alegerilor si presedinte imi imaginez ca ar putea da nastere unui compromis general, superb in echilibrul sau intre atatea orgolii, care sa scape tara de rusinea de a fi reprezentata in exterior inca patru ani de un plagiator si, in acelasi timp, sa ofere satisfactie si incredere celor care vor vota USL in dorinta de a-i pedepsi in primul rand pe autorii directi ai chinului lor si apoi pe cel care i-a ghidat fara tinta.

Este vremea ca Traian Basescu si oamenii sai sa plateasca politic pana la ultima fapta, insa asta nu trebuie sa aduca la suprafata tot ce-i mai rau din partea cealalta. Altfel, cum romanii nu prea au talentul sa isi apere participativ democratia si interesele, un USL gigantic va calca in picioare fara mila peste doar cateva luni, maxim un an, toate sperantele, iluziile si visurile pe care majoritatea votantilor sai le au inainte de vot.

Citește și:
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...