Asa vom ajunge in zona euro? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Mai 2015, ora 07:51
6640 citiri
Asa vom ajunge in zona euro? (Opinii)

Avem planuri mari, un nou proiect de tara - trecerea la euro in 2019, ceea ce presupune o aliniere la niste standarde si o economie competititiva care sa sustina aceste standarde.

E bine ca tintim sus, e bine ca avem ambitii. Dar cine sa ne aduca la standard? Cine sa ne aseze la masa economiilor euro? Premierul Ponta spune ca pentru indeplinirea obiectivului e nevoie de consens politic. Consens pentru ce? Pentru ce avem acum?

Realitatea ne-a izbit saptamana aceasta dintr-un raport al Curtii de Conturi: in doi ani de zile, 2013 si 2014, Guvernul Ponta a indatorat Romania cu 12 miliarde de euro, datoria publica fiind cu aproape 23% mai mare in decembrie 2014 fata de decembrie 2012. Raportata la PIB, datoria publica a crescut de la 40,4% in 2012, la 44,1% in 2014.

Avand in vedere ca pragul considerat de alerta prevazut in tratatul de la Maastricht este de 60% din PIB, am putea spune ca nu e nimic grav. Realizam ca este, de fapt, extrem de grav daca ne uitam la trend, foarte abrupt, si la alt procent: doar 0,1% din banii imprumutati au mers in investitii.

Restul, covarsitor, s-a scurs in gauri negre, adica finantarea unui aparat bugetar supradimensionat si in mare masura clientelar, masuri populiste si coruptie.

Eu cred ca aceste procente, prin ele insele, spun totul despre guvernarea Ponta. Cam asta a facut dl Ponta de cand s-a instalat la Palatul Victoria: a spart bani cu nemiluita pe tot ce i-a trecut prin cap.

Bani imprumutati, dar si banii colectati de la romani. Va dau un exemplu: supraacciza la carburanti despre care ni s-a zis ca va finanta constructia de autostazi. Cati km noi de autostrada ati vazut in acesti ani? Nu dati in folosinta, macar inceputi? Potrivit datelor oficiale, in primele 4 luni ale lui 2015, nivelul investitiilor a fost la jumatatea celor din 2012 si 2013.

Daca datoria publica se marea cu 23%, dar santierele patriei duduiau, era altceva, pentru ca aceste santiere, prin locurile de munca create, prin beneficiile ulterioare, ar fi creat premisele unei cresteri economice care sa recupereze datoria cu varf si indesat.

Veti spune ca avem crestere economica. Pe hartie, sper ca nu din pix cum au avut ani de zile si grecii, datorata in cea mai mare masura milei Domnului, care a dat ani agricoli buni, exportului si consumului, bazat in mare masura pe economia subterana si banilor trimisi de romanii de afara. Dar acestea sunt extrem de variabile.

Da, criticii plafonarii deficitului maxim acceptat au reprosat tocmai faptul ca aceasta limitare pune o limita si dezvoltarii posibile. Nu e cazul nostru sa avem o asemenea apasare. Dupa parerea mea, Guvernul Ponta a risipit nu numai munca romanilor, ci si imprumuturile, adica munca lor viitoare, pe nimic palpabil si generator de dezvoltare.

De ce trebuie Guvernul Ponta sa tot astupe cu bani imprumutati gauri negre? Pentru ca nu a facut nicio reforma solida. Spuneti-mi una, conceputa cu studii serioase de impact, cu viziune, pusa pe hartie si macar inceputa tenace. Eu nu o stiu.

Imi veti spune poate Codul fiscal. Este deocamdata doar un proiect de tip Mos Craciun, a carui sustenabilitate este privita cu maxima retincenta de expertii UE si ai FMI, proiect la care deja parlamentarii, inclusiv ai PSD, cioplesc cu spor ca sa-l aduca in niste limite rezonabile.

De ce nu poate stavili coruptia? Uitati-va spre Parlament! Curg initiativele legislative pro-coruptie, unele intocmite de parlamentari deja condamnati. Cum intorci capul, cum dai de una, ba pe "suspiciuni rezonabile", ba pe conflictul de interese, ba pe incompatibilitati, ba pe arestari. Si de data asta nici macar nu pare a le mai pasa de presiunea externa si de curentul anticoruptie dovedit de electorat in noiembrie.

De ce nu poate Guvernul sa diminueze evaziunea? Pentru ca ANAF este preocupat de bacsisul chelnerilor si de bonul fiscal pentru leustean, dar este foarte retinut si discret cand vine vorba de marea evaziune.

Si atunci le finanteaza pe toate inclusiv cu bani imprumutati, cu bani jumuliti de la un mediu de afaceri care nicio clipa nu stie ce ineptie de tip Registrul banilor personali il asteapta maine sau cum o sa-i ia statul penalitati uriase pe care nu vrea sa le restituie, chiar daca instanta anuleaza sanctiunea, in loc sa finanteze investitii.

Si va intreb, asa aratand cifrele Curtii de Conturi, cum sa privesc cu incredere reducerea TVA la alimente? Cum sa cred ca ea nu va duce decat la imprumuturi tot mai mari pentru acoperirea noii gauri de la buget si nu va avea, de aceea, efecte negative cu mult mai mari si durabile decat efectele pozitive? Cum sa avem o sansa sa ajungem in zona euro fara o baza de economica solida?

Nu stiu cand va pleca Guvernul Ponta. Dar tare ma tem ca in urma lui nu vor ramane decat o uriasa datorie si pamant parjolit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania euro 2019, #datoria publica Romania, #investitii guvern Ponta , #guvern