Ce ascunde, de fapt, Guvernul Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 09:15
9784 citiri
Ce ascunde, de fapt, Guvernul Ponta? (Opinii)

In timp ce Guvernul refuza cu obstinatie sa se conformeze legii si sa prezinte proiectul de buget pe 2013, FMI pare sa dea si explicatia acestui refuz, despre care spuneam ieri ca este o chestiune strict electorala.

Fondul Monetar International a dat publicitatii cateva simulari in cadrul unui raport de evaluare a problemelor economice ale Romaniei. Simularile acestea socotesc beneficiile si dezavantajele unor decizii fiscale de maxima gravitate: cresterea TVA cu un punct procentual, adica la 25%, cresterea impozitului pe venit la 17%, chiar 18%, cresterea cuantumului contributiilor sociale atat la angajat, cat si la angajator.

Totalul surplusului veniturilor bugetare ar depasi 4 miliarde de lei, iar efectul asupra muncii la negru ar fi minim, spune FMI.

Personal am mari rezerve cel putin in privinta ultimei concluzii. Romania are cea mai impovaratoare fiscalitate asupra fortei de munca. Pentru fiecare suta de lei incasata de angajat, bugetul jumuleste, prin impozit si tot felul de contributii, inca 80 de lei, ceea ce este imens.

Am mari indoieli ca ridicarea acestui nivel nu va duce la depasirea unui nivel de suportabilitate pentru mediul de afaceri, cu efectul pierderii de locuri de munca si al intrarii la negru a multor contracte acum legale.

Problema este insa alta. Nu cred ca expertii FMI au facut aceste socoteli de distractie sau din lipsa de preocupari. Dupa cum este aproape imposibil ca ele sa fi fost facute fara stirea Guvernului, cat timp se bazeaza pe date oficiale furnizate de chiar reprezentantii Executivului.

Interesant ca niciuna dintre aceste simulari ale FMI nu iau in calcul vreo promisiune ferma facuta de USL, de exemplu scaderea TVA pentru alimente, impozitarea regresiva in care 16% sa ramana impozitul maxim sau scaderea contributiilor sociale.

Eu ma tem ca aceste simulari ne spun exact ceea ce Guvernul nu poate spune in an electoral, dar a devenit inevitabil: vine o crestere serioasa a fiscalitatii. Evident ca ea apare cat se poate de clar intr-un proiect de buget. Nu trebuie sa ai multa imaginatie ca sa anticipezi ce efect ar fi avut o astfel de dezvaluire asupra procentelor USL.

Sa ne amintim ca au mai existat discutii despre majorari de impozite locale, despre majorarea impozitelor pe proprietati, informatii scapate in presa de la Ministerul Finantelor si pe care Victor Ponta n-a stiut cum sa le infirme mai repede.

Dar daca ne uitam la evolutia economiei in ultima vreme ne putem da seama ca sansele sa scapam de majorarea fiscalitatii sunt minime. Cresterea economica e cu mult sub asteptari, iar trendul e descrescator, contextul european e prost, Guvernul s-a angajat la unele cresteri de cheltuieli, precum cele doua trase de majorare a salariilor bugetarilor.

In aceste conditii, probabilitatea ca USL sa puna in practica ceea ce promite electoral e nula, dar nici macar mentinerea actualei fiscalitati nu pare fezabila cu respectarea parametrilor impusi de FMI in privinta deficitului bugetar.

Sigur ca, teoretic, Guvernul Ponta sau cel care va veni dupa alegeri poate rupe intelegerea cu FMI pentru a evita aceste cresteri de fiscalitate. Practic, insa, Romania nu poate supravietui fara FMI. Nu atat fara banii de la FMI, cat fara garantia pe care o presupune acordul cu Fondul.

Ramasa fara garantia unui comportament fiscal corect, fara garantia de bonitate, nu ar ramane decat cu surse de finantare la dobanzi fabuloase, acelea practicate cu debitorii dubiosi. Practic, niciun guvern nu isi permite sa refuze conditiile FMI, iar ele se contureaza destul de inspaimantator din simularile realizate.

Tot ce poate Guvernul Ponta este sa amane momentul adevarului pana dupa alegeri cand promisiunile luminoase sa se topeasca brusc in realitatea inevitabila. Si ma tem ca exact asta si face.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#FMI Romania crestere economica, #FMI previziuni Romania, #Ponta buget FMI , #guvern
Comentarii