Victor Ponta, un pas inapoi. Crin Antonescu, ofensiva totala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 August 2012, ora 06:21
14620 citiri
Victor Ponta, un pas inapoi. Crin Antonescu, ofensiva totala (Opinii)
Foto: epochtimes-romania.com

A fost nevoie de o noua reactie internationala virulenta pentru ca Guvernul Ponta sa faca un pas inapoi din noua ofensiva impotriva Curtii Constitutionale.

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a apreciat drept "surprinzator, chiar socant (...) ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta (...)Ieri, am primit informatii suplimentare de la Curte cu privire la presiunile continue si la amenintarile asupra judecatorilor". Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, s-a alaturat reactiei presedintelui Comisiei de la Venetia.

Seful delegatiei FMI de la Bucuresti a luat o pozitie fara precedent, declarandu-se public ingrijorat, tocmai la intalnirea cu Crin Antonescu, de prelungirea crizei politice de la Bucuresti care pune in pericol sansele de finantare a economiei romanesti.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a descalecat in biroul lui Victor Ponta exact in chiar ziua cand Guvernul urma sa emita hotararea de declansare a mini-recensamantului pentru actualizarea listelor electorale permanente, nesolicitata de CCR.

De ce a fost nevoie de toate acestea? Pentru ca pana in ultima secunda Victor Ponta a lasat sa se intelega ca va merge inainte cu cioplirea listelor, fara a tine cont de precizarile trimise de CCR in privinta datelor solicitate. Noul ministru al Administratiei, Radu Stroe, a emis chiar si o varianta de recensamant cu sectoristi (sau securisti?) pe care probabil ca ii regreta si cu administratori de bloc vigilenti.

De ce era nevoie de aceasta mascarada de recensamant, imposibil practic in trei saptamani, fara proceduri, fara personal suplimentar si remunerat? Pentru a tranti apoi cifra bine prelucrata, din care sa fie scosi romanii din strainatate, dupa dorinta lui Crin Antonescu, pe masa CCR si a presa judecatorii constitutionali sa tina cont de ea.

In fata acestei ofensive comune, Victor Ponta pare sa fi facut un pas inapoi. Premierul a anuntat oficial renuntarea la mini-recensamant si limitarea actualizarii la scoaterea de pe lista a mortilor si a celor care si-au pierdut cetatenia romana. Deci Guvernul nu renunta practic la actualizarea post referendum, nu respecta decizia CCR de a trimite listele deja folosite, asa cum au fost actualizate inainte de folosirea din 29 iulie, dar isi diminueaza substantial sansele de a face totusi cvorumul.

Pentru asta, USL ar trebui sa descopere pe liste aproape un milion si jumatate de romani disparuti. Cam tot atatia cati au murit in ambele razboaie mondiale. O fi cam mult?

"Macar sa-i scoateti de pe liste pe Elodia Ghinescu si Pacepa", a spus ironic Victor Ponta. Declaratia e halucinanta. Nu cred ca mai exista vreun organizator al unui scrutin care sa se impuste singur in picior cu atata sarg. In primul rand, Elodia Ghinescu, declarata decedata, nu figureaza pe lista electorala, iar generalul Pacepa are tot dreptul sa fie pe liste pentru ca a primit inapoi cetatenia romana.

Dar dincolo de asta, cine trebuia sa scoata de pe liste decedatii si cei ramasi fara cetatenie? Cine a organizat referendumul? Ministerul de Interne din Guvernul Ponta. Pe sine se ataca, de sine isi bate joc Victor Ponta.

Cum nu poate recunoaste ca CCR nu a cerut decat listele deja folosite, pentru ca atunci ar trebui sa le predea imediat, fara vreo operatiune suplimentara si ar risca sa reduca interimatul lui Crin Antonescu, Victor Ponta a dat vina pentru renuntarea la aceasta operatiune pe boicotul PDL: "E foarte clar ca ideea initiala, a unui mini-recensamant, nu poate functiona, pentru ca inteleg ca boicotul continua si in acest caz si atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se tranteste usa-n nas oamenilor".

De unde stie premierul ca s-a trantit vreo usa in nas? A inceput cumva operatiunea fara ca ea sa aiba temei juridic? Si daca boicotul este atat de amplu, inseamna ca USL nu are o sustinere atat de mare?

Eu totusi cred ca premierul are o bucatica de dreptate cand vorbeste de boicot, dar nu boicotul PDL, ci al propriilor primari. Pentru ca edilii USL nu cred sa fie prea fericiti de aceasta operatiune, din mai multe motive. In primul rand, daca ar fi dat cifre modificate radical, inseamna ca nu si-au indeplinit datoria inainte de referendum. Si toti au vazut ca, pentru asa ceva, seful Directiei de Evidenta Populatiei este urmarit penal. De dragul lui Crin Antonescu sa se autodenunte ca infractori?

Apoi, cu cat numarul alegatorilor e mai mic, cu atat localitatea primeste un buget mai mic, are un numar mai mic de consilieri, are dreptul la mai putini angajati in primarie. In aceste conditii, cati dintre primari si cati dintre angajatii din primarii credeti ca ardeau de nerabdare sa-si complice existenta?

Crin Antonescu nu se impaca insa cu acest pas inapoi, cat este el de scrasnit. La cateva ore dupa decizia Guvernului, s-a napustit asupra acestuia de la Antena3: "S-a dat senzatia unei anumite timiditati si ezitari a Guvernului. I-am spus delicat asa, chiar a unei confuzii. Guvernul trebuia sa faca ce i-a cerut CCR in decizia sa din 2 august si ce s-a explicat".

Asadar e clar: cetatenii romani din strainatate trebuie scosi de pe listele electorale. "Guvernul asta va face!", a strigat presedintele interimar care l-a suspendat pe Traian Basescu sub acuzatia ca a incalcat atributiile Guvernului si s-a comportat dictatorial.

"Voi incerca sa discut cu presedintele CCR", a declarat presedintele interimar care l-a suspendat pe Traian Basescu sub acuzatia ca ar fi incalcat puterea judecatoreasca.

Puterea de la Bucuresti refuza in continuare sa aplice decizia CCR, lucru care poate scapa publicului indoctrinat al Antenelor, dar nu scapa cu siguranta institutiilor financiare internationale, oficialilor europeni si cancelariilor din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#minirecensamant Victor Ponta, #minirecensamant liste electorale referendum , #guvern