FMI a chemat Guvernul la Bruxelles: Discutii pe rectificarea bugetara si reducerea CAS

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 14:06
2325 citiri
FMI a chemat Guvernul la Bruxelles: Discutii pe rectificarea bugetara si reducerea CAS
Foto: gov.ro

Delegatia FMI nu a mai venit la Bucuresti pentru a evalua stadiul acordului de imprumut, ci a preferat ca discutiile sa fie purtate in afara tarii, astfel ca delegatiile Guvernului si ale BNR au plecat marti la Bruxelles.

"Vom avea discutii cu reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Mondiale, in principiu pe a doua rectificare bugetara, pe reformele structurale pe care le avem in vedere cu FMI", a explicat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, citata de Digi24.

De asemenea, un alt subiect de interes este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator, masura cu care FMI nu a fost de acord pana acum.

Din delegatia Romaniei care a plecat marti la Bruxelles fac parte ministrul de Finante, Ioana Petrescu, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, si ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Premierul Victor Ponta declara saptamana trecuta ca nu este nimic spectaculos in faptul ca discutiile au loc la Bruxelles si nu la Bucuresti, ca pana acum, apreciind ca "sunt discutii tehnice pe care le-au mai avut si cu alte ocazii ministrii, care merg destul de des la Bruxelles". Potrivit acestuia, intalnirea oficiala va avea loc in luna noiembrie, la Bucuresti, dupa alegerile prezidentiale.

Ponta, despre negocierile cu FMI de la Bruxelles: Fals, negocieri vor fi in noiembrie

"Delegatii ale FMI si Comisiei Europene vor discuta cu autoritatile romane la Bruxelles despre evolutiile recente ale economiei. Va fi discutat si planul autoritatilor romane pentru a doua rectificare bugetara din 2014", a spus, saptamana trecuta, reprezentantul FMI pentru Romania, Guillermo Tolosa.

Misiunea FMI a avut ultima intalnire cu autoritatile de la Bucuresti la finele lunii iulie. La momentul respectiv, delegatia nu a fost de acord cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si a catalogat planurile autoritatilor ca fiind nerealiste, mai ales din perspectiva executiei bugetare de pana atunci.

Este pentru prima data cand delegatia FMI prefera sa faca evaluarea acordului cu Romania in afara tarii. Schimbarea locatiei este pusa pe seama faptului ca Romania se afla deja, desi neoficial, in campanie electorala.

La fiecare misiune in Romania, delegatiile FMI si CE au avut intalniri nu numai cu reprezentantii Guvernului si cei ai BNR, ci si cu presedintele Romaniei, reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor si ai partidelor politice parlamentare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#intalnire FMI Guvern Bruxelles, #Petrescu acord FMI , #guvern