FMI - momentul adevarului (Opinii)

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 00:03
5779 citiri
FMI - momentul adevarului (Opinii)

Actuala vizita a FMI este dintr-un anumit punct de vedere mai importanta decat celelalte si numai pentru ca in functie de rezultatele ei vor fi batute in cuie cifrele bugetului pe anul in curs.

In martie expira actualul acord si Romania are nevoie de altul ca de aer. De ce, a explicat chiar Victor Ponta: acordul cu FMI este un certificat de bonitate care ne da posibilitatea sa ne imprumutam pe piata de capital la dobanzi rezonabile.

Dar incheierea unui nou acord depinde de indeplinirea conditiilor deja asumate de Romania in actualul acord. Si din acest punct de vedere nu stam stralucit. De fapt, singura conditie indeplinita este inscrierea in limita de deficit bugetar convenita. Iar cea mai mare nereusita tine de zona companiilor de stat. Doua lucruri ar fi trebuit sa se intample in privinta lor si nu s-au intamplat: privatizare si management privat.

Nicio companie nu a fost privatizata, iar in unele cazuri, precum Oltchim, tentativa de vanzare a fost un esec de-a dreptul rusinos.

Operatiunea "manager privat" a fost si ea un esec total. Singura companie de stat care s-a apropiat de acest obiectiv a fost Tarom, insa candidatul selectat a fugit dupa cateva zile mancand norii.

Indiferent de variantele oficiale, cauza principala a acestor esecuri este aceeasi - clientelismul care sperie orice investitor si orice manager serios.

Sa luam spre exemplu Oltchim. Compania a fost scoasa la vanzare, insa niciun investititor de calibru din domeniu nu s-a aratat interesat. Teoretic, este o situatie paradoxala, pentru ca procedura a fost cea mai transparenta cu putinta, licitatia cu strigare, iar pentru o parte din productia combinatului exista piata de desfacere.

Dar daca exista piata de desfacere cum de a ajuns Oltchim in situatia actuala?, vine o intrebare logica. In principal, din cauza capusarii. Tot felul de firme, incepand cu cele ale fostului director care s-a mentinut vreme de 20 de ani sub absolut toate guvernarile, si continuand cu ale oamenilor politici si ale sponsorilor acestora, au vampirizat Oltchimul prin contracte unul mai pagubos decat altul. Toate aceste firme au mers in profit consistent, in timp ce combinatul a intrat in picaj.

Orice investitor stie ca preluand combinatul preia si intreg paienjenisul acestor contracte pe care trebuie sa-l destrame, izbindu-se desigur de rezistenta acerba a celor care ar avea de pierdut, unii dintre ei cu conexiuni politice greu de ignorat.

Nu este doar cazul Oltchim. Boala e generalizata si atunci de ce sa-si bati capul?

Cu managerii privati e fix la fel. Cand austriacul Heinrich Vystoupil a luat-o la sanatoasa in pragul semnarii contractului, a fost invocata oficial o neintelegere financiara. Ulterior, au venit si informatiile neoficiale. Vystoupil a realizat in ultima clipa cat de limitata ii este marja de actiune si cat de mari sunt presiunile poltice si clientelare. Cu mainile legate nu avea decat o varianta - sa se faca de ras.

Nu mi se pare ca actuala Putere intentioneaza macar sa se ia la tranta cu clientelismul. Felul in care a fost construit Guvernul, paruiala pe fiecare functie cat de modesta din administratie sugereaza ca, dimpotriva, el este pe care sa atinga noi culmi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#FMI vizita Romania, #FMI evaluare acord Romania, #companii private privatizare FMI, #FMI manageri privati , #guvern