Ziare.com

Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta

de Ovidiu Albu
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:23

   

Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta
Gazele de sist se afla printre obiectivele prioritare pe care guvernul lui Victor Ponta le are in vedere pana in 2016. La inceputul acestui an, PSD s-a declarat impotriva exploatarii gazelor de sist.

La capitolul Energie al Programului de guvernare 2013-2016, dat publicitatii joi, printre proiectele prioritare se afla "demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase".

Subiectul gazelor de sist este unul sensibil, avand in vedere opozitia manifestata de catre locuitorii zonelor in care s-au identificat astfel de zacaminte. La inceputul anului, in timp ce se afla in Opozitie, PSD s-a opus exploatarii gazelor de sist, pentru ca mai apoi sa-si modifice treptat pozitia.

In luna mai a acestui an, Victor Ponta a anuntat "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

O luna mai tarziu, premierul a declarat ca Romania va reanaliza in luna decembrie a acestui an pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist.

"Dupa aceea, vom adopta o decizie care, pe de o parte, sa raspunda preocuparilor privind protectia mediului si, pe de alta, sa tina cont de faptul ca, pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de binevenita", a precizat Ponta.

Ponta: Deciziile privind Rosia Montana si gazele de sist, amanate pana dupa parlamentare - Bloomberg

Intre timp, un proiect de lege initiat de 10 deputati PSD, in iulie 2012, privind "interzicerea explorarilor si exploatarilor perimetrelor cu zacaminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulica si anularea licentelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica" a aprimit aviz negativ din partea Guvernului Ponta si a fost respins in Parlament.

Moratoriul instituit de autoritatile romane este apreciat de organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului, care au protestat in mai multe randuri in diferite judete ale tarii. Judetele vizate pana acum pentru exploatarea gazelor de sist sunt Vaslui si Constanta.

Recent, pe 9 decembrie, la Mangalia si Costinesti au avut loc referendumuri locale privind aprobarea exploatarii gazelor de sist. Referendumurile nu au fost validate, intrucat nu s-a atins pragul de participare de 50% plus unu dintre alegatori. La Mangalia au votat peste 15.000 de oameni, care au refuzat, intr-o proportie de peste 86%, exloatarea gazelor de sist.

Fostul guvern aprobase, in martie, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3450 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deci

- daca spaga merge unde trebuie , nu mai e periculoase ! mi se pare "normal" ! merge si rosia ...

 

Ia sa vedeti voi: realitatea o sa fie si mai frumoasa

Gaze de sist, eploatarea aurului la Rosia Montana si minerit la greu. Varf de lance va fi ginecologistul Cernea.

 

Trebuie sa-si traga si el un pic de gaz de undeva. Cum vreti mai

asistatilor sa va mai platesca ceva? De unde? Asa ca mai bine fractioneaza el cieva straturi de gaze de sist, chiar cu pretul unor cutremure interesante, si scoate un ban din piatra seaca. Si cauciucurile la masinuta lui sint scumpe, ca sa nu mai vorbim de tinutele Dacianei. Ca nu vreti sa umble cu fofoloanca la aer prin Bruxelles, sa rida strainezii de ea! Gazul de sist e bun! Dai un ban dar stii ca face! Mai este si un pic de aur, dar nu vor ungurii sa li se mai inroseasca Tisza inca odata.

 

Banii nu sunt pentru asistati.

Intra la profitul Chevron si comisionul lui Poanta. Statul Roman va incasa 5% iar populatia cutremure.

In momentul in care panza freatica e afectata...

beshesc @ pontac o sa plece in Emirate.......au buzunarele doldora............prostovanii o sa fie nevoiti sa plece in pribegie.....
Cine-i prost sa moara !

curata ipocrizie

"Gazele de sist se afla printre obiectivele prioritare pe care guvernul lui Victor Ponta le are in vedere pana in 2016"........PAI nu spunea ponta cand era in opozitie ca basescu vrea sa polueze apa si pamantul tarii noastre odata cu extragere gazelor de sist??!?!?!? Atata ipocrizie nu am crezut ca exista dar traim in romania...Va fi o singura diferente ,base extragea gazele de sist cu americanii iar ponta o sa o faca cu rusii ....shic nu?...

ei ...da , asta e stirea "babana " de fapt

Cam asta s-a discutat la "sedinta informala" , angajamentele pana la ora asta , pierderea de vreme de pana acum , enervarea celor ce nu pot pasi mai departe ....ce "bube" putem avea daca nu "intelegem " ...si noile angajamente de urmat.
Iar noi in presa am primit zarzavatul binecunoscut si rumegat .
Ce sa-i faci ?...au fot tatarii, turcii , habsburgii , fanariotii .... suntem obisnuiti se pare .
Vai de mama noastra ...

 

Abureli

E nevoie de o legislatie clara in domeniu care sa atraga investitorii si sa nu permita mita. Restul sunt lloolloouurrii.

 

Extragerea gazelor de sist e

cu cantec. Se foreaza pana la o adancime dupa care se introduc chimicale sub presiune in tunelul format. Presiunea face ca solul sa fie dislocat/fracturat de-a lungul tunelului forat permitand gazelor sa se propage prin fisurile create.

Treaba asta e deja implementata in state. Pana nu demult a fost un documentar pe youtube in care un proprietar al unui teren a fost abordat de reprezentantii unei companii de extragere a gazelor cu intenta de a fora pe proprietatea lui. Omul a cerut timp de gandire inainte de a da un raspuns dar a si intreprins cateva cercetari pe cont propriu.

Ce a aflat de la alti proprietari in aceeasi situatii: animalele inbolnavite, proprietarii bolnavi, izlazul si izvorul de pe proprietati erau contaminate, chiar se si vedeau bule urcand la suprafata, iar cand s-a aprins o bricheta imediat ce bulele au ajuns la suprafata, s-a format flacara.
Alti proprietari se plangeau ca apa e contaminata iar cand au aratat cum curge apa la robinet in bucatarie, in valuri, cu gaze, bricheta pusa la teava declansa flacari … acolo unde se presupunea ca este apa potabila.

Din pacate eu n-am mai gasit documentarul intreg, cel de vreo ora si jumatate pe youtube dar puteti vedea traileru-ul:

http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8

 

Domnule prim-ministru Ponta

Va joaca feste memoria, in curand o sa va atraga atentia domnul Iliescu ca ati uitat sa va inchideti la pantaloni.
Va aduc aminte ca v-ati impotrivit oficial acestui tip de exploatari si ati obtinut voturi cu acesta mita morala, dovediti a mia oara ca sunteti mincinos notoriu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor