Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:23
3942 citiri
Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta
Foto: Observator de Constanta

Gazele de sist se afla printre obiectivele prioritare pe care guvernul lui Victor Ponta le are in vedere pana in 2016. La inceputul acestui an, PSD s-a declarat impotriva exploatarii gazelor de sist.

La capitolul Energie al Programului de guvernare 2013-2016, dat publicitatii joi, printre proiectele prioritare se afla "demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase".

Subiectul gazelor de sist este unul sensibil, avand in vedere opozitia manifestata de catre locuitorii zonelor in care s-au identificat astfel de zacaminte. La inceputul anului, in timp ce se afla in Opozitie, PSD s-a opus exploatarii gazelor de sist, pentru ca mai apoi sa-si modifice treptat pozitia.

In luna mai a acestui an, Victor Ponta a anuntat "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

O luna mai tarziu, premierul a declarat ca Romania va reanaliza in luna decembrie a acestui an pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist.

"Dupa aceea, vom adopta o decizie care, pe de o parte, sa raspunda preocuparilor privind protectia mediului si, pe de alta, sa tina cont de faptul ca, pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de binevenita", a precizat Ponta.

Ponta: Deciziile privind Rosia Montana si gazele de sist, amanate pana dupa parlamentare - Bloomberg

Intre timp, un proiect de lege initiat de 10 deputati PSD, in iulie 2012, privind "interzicerea explorarilor si exploatarilor perimetrelor cu zacaminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulica si anularea licentelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica" a aprimit aviz negativ din partea Guvernului Ponta si a fost respins in Parlament.

Moratoriul instituit de autoritatile romane este apreciat de organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului, care au protestat in mai multe randuri in diferite judete ale tarii. Judetele vizate pana acum pentru exploatarea gazelor de sist sunt Vaslui si Constanta.

Recent, pe 9 decembrie, la Mangalia si Costinesti au avut loc referendumuri locale privind aprobarea exploatarii gazelor de sist. Referendumurile nu au fost validate, intrucat nu s-a atins pragul de participare de 50% plus unu dintre alegatori. La Mangalia au votat peste 15.000 de oameni, care au refuzat, intr-o proportie de peste 86%, exloatarea gazelor de sist.

Fostul guvern aprobase, in martie, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#gaze sist Ponta, #exploatare gaze sist USL, #exploatare gaze sist program guvernare , #guvern