Gordon: Statele Unite sustin cele 11 puncte formulate de CE la adresa Romaniei

Luni, 13 August 2012, ora 21:59
6702 citiri
Gordon: Statele Unite sustin cele 11 puncte formulate de CE la adresa Romaniei

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seara, ca SUA sustin cele 11 puncte redactate de Comisia Europeana (CE) la adresa autoritatilor de la Bucuresti, precizand ca a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii romani cu care a discutat, ramanand de vazut daca acestia vor respecta ce au spus.

"Ne pasa de Romania, de viitorul ei, de democratia ei", a spus Gordon.

El a precizat ca SUA sunt preocupate de recentele evolutii legate de referendum si de procesul prin care aceta este revizuit.

"Am venit si pentru a exprima aceste preocupari. Au existat, asa cum se stie, acuzatii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanti, care ar schimba cvorumul de vot si, se pare, incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzatii au ridicat semne de intrebare privind legitimitatea oricarui rezultat care este asteptat", a spus Philip Gordon.

El a mai spus ca SUA sustin pe deplin cele 11 puncte exprimate de Comisia Europeana pentru a ajuta Romania pe calea democratica a acesteia.

"Ambasadorul Gitenstein a exprimat aceste pozitii atat public cat si privat, iar eu am venit sa intaresc faptul ca el vorbeste in numele Washingtonului, in numele administratiei Obama, cand face aceste comentarii publice si private", a spus Gordon.

El a tinut sa sublinieze ca nu este de partea cuiva si nu a venit pentru a sustine vreun partid sau vreun lider politic, ci a venit pentru a exprima necesitatea respectarii statului de drept si a functionarii institutiilor.

Gordon a spus ca guvernele vin si pleaca, iar ce este important este relatia dintre cele doua tari, precum si functionarea institutiilor si a statului de drept.

Intrebat daca este multumit de raspunsurile primite luni de la oficialii romani, Gordon a spus: "Cred ca este cinstit sa spun ca am auzit ce trebuia", a spus Gordon.

Ce i-a transmis Philip Gordon lui Victor Ponta

Oficialul american a precizat ca liderii cu care a vorbit si-au exprimat sustinerea fata de valorile pe care el le-a prezentat.

"Evident, e mai important ce fac oamenii decat ce spun. Dar tot ceea ce pot sa sper, dupa aceste intalniri, este ca ei constientizeaza importanta acestor lucruri si ca vor respecta aceste principii", a adaugat oficialul SUA.

El a mai spus ca Romania are institutiile necesare pentru a trece prin situatia actuala, dar acestea trebuie utilizate corect.

"E un test. De aceea sunt aici (...) Vrem sa ajutam Romania sa treaca acest test. Nu este in interesul Romaniei sa pice acest test", a spus Gordon.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...