Guvernul a aprobat rectificarea bugetara: Cine primeste bani in plus

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 14:32
7867 citiri
Guvernul a aprobat rectificarea bugetara: Cine primeste bani in plus

Guvernul a aprobat, marti, a doua rectificare bugetara din acest an, iar premierul Victor Ponta a explicat unde au mers banii.

"Am asigurat toate resursele pentru ca tintele stabilite prin obligatiile europene sa fie atinse. De asemenea, asiguram toate obligatiile fundamentale ale statului: salarii, pensii si sprijin social", a sustinut prim-ministrul, intr-o conferinta de presa.

Rectificare bugetara: Guvernul ia de la Educatie si Presedintie si da la Servicii

Victor Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca, in primele 9 luni ale anului, incasarile au depasit previziunile pe care au fost fundamentate bugetul pe 2014.

"Acest lucru s-a realizat printr-o actiune a ANAF, a Directiei Antifrauda, a Politiei si Parchetului, care au contribuit la combaterea evaziunii fiscale. S-au vazut primele efecte ale noii legi a insolventei, s-a realizat o reducere si o simplificare a sistemului de taxe si impozite, iar reforma ANAF incepe in sfarsit sa dea roade. Important e ca romanii au muncit, firmele cinstitie si-au paltit darile", a continua Ponta.

De asemenea, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat ca prin rectificarea bugetara a fost acoperit si golul lasat la buget de reducerea CAS cu 5% la angajator, lege promulgata de curand de presedintele Traian Basescu.

Ponta a explicat cine primeste bani in plus

- Ministerul Educatiei: 140 milioane de lei, destinati "pentru plata hotararilor judecatoresti, va amintiti ca profesorii au dat statul in judecata, iar 50 de milioane de lei sunt pentru alte cheltuieli".

- Ministerul Sanatatii: 160 milioane de lei, care vor merge "in special pentru acoperirea tuturor necesatiatilor pentru pragramul de finantare a priectelor si realizarea infrastructurii la maternitati".

- Lupta cu Ebola: 25 milioane de lei.

- Ministerul Muncii: 1,2 miliarde de lei, "pentru acoperirea obligatiilor pe care le are statul si indeplinirea programelor pe care le-a propus ministerul privind sprijinul pentru copii, pentru persoanele cu dizabilitati, dar si alocatiile si indemnizatiile".

- Ministerul Agriculturii: 50 milioane de lei, "in special pentru subventii".

- Ministerul Apararii Nationale: 140 milioane de lei, "pentru achitarea facturilor in ceea ce priveste dotarea cu echipament militar".

- Ministerul Afacerilor Interne: 300 milioane de lei, ce asigura "functionarea aparatului adminsitrativ pentru politisti, jandarmi si pompieri, banii pentru organizarea alegrilor sunt deja alocati".

- Ministerul Afacerilor Externe: 96 milioane de lei, din care "60 de milioane pentru reparatii, investitii, salarii si celelalte actiuni care tin de reprezentarea Romaniei la nivel international. Restul banilor merg catre continuarea programelor cu R. Moldova".

- Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului si Sportului: s-au acordat banii necesari pentru achitarea drepturilor sportivilor si artistilor suspendate de catre Guvernul condus de Emil Boc.

Ordonanta de urgenta si pentru artisti, sportivi si academicieni: Le dam inapoi ce le-a luat Boc (Video)

- Ministerul Mediului: 25 milioane de lei, in special pentru lucrarile de amanajare a centralelor hidrologice.

- Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Inalta Curte si alte institutii: 125 milioane de lei, ce asigura "buna functionare si plata tuturor drepturilor salariale si continuarea unor investitii".

- Autoritati locale: 1,1 miliarde de lei, bani ce merg mai ales "catre plata indemnizatiilor si pentru continuarea investitiilor".

- Ministerul Dezvoltarii Regionale: 400 milioane de lei, pentru "programele nationale de dezvoltare locala".

- SRI, SIE, SPP: 118 milioane de lei, pentru "drepturile salariale si cheltuieli legate de contributia Romaniei la combaterea infractiunilor informatice si obligatiile pe care Romania si le-a asumat in cadrul parteneriatelor strategice si contributia la eforturile de combatere a terorismului".

Cine pierde bani

- Secretariatul General al Guvernului: -1,34 miliarde de lei.

- Ministerul Finantelor Publice: - 992,8 milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a atentionat si in legatura cu situatia de la Transporturi.

"La Transporturi si celelalte autoritati de management, am asigurat ca orice fel de factura pentru lucrarile efectute din bani europeni se deconteaza si avem resursele financiare respective. Sunt proceduri intarizate", a explicat seful Guvernului.

Anterior, ministrul de resort Ioan Rus a recunoscut ca in Romania s-a construit mai lent decat fusese planuit la inceputul anului.

"Probabil ca noi aveam bugetate cofinantare pentru 100 de kilometri, stim ca sunt 60, inseamna ca 40% din cofinantarea aceea o putem disponibiliza pentru alte ministere, ca nu ne-am facut treaba corespunzator. La toate autostrazile, peste tot", a declarat Ioan Rus.

Prima rectificare bugetara din acest an a avut loc la 31 iulie.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
plagiatordreamer
rank 3
Cu doctoratul, plagiat(adica furat),