Guvernul, exces de putere cand a refuzat sa organizeze alegeri la CJ Cluj - instanta

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 19:29
3712 citiri
Guvernul, exces de putere cand a refuzat sa organizeze alegeri la CJ Cluj - instanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a facut exces de putere prin faptul ca nu a organizat alegeri la sefia Consiliului Judetean Cluj, functie ramasa vacanta dupa demisia lui Horea Uioreanu, arata judecatorii Curtii de Apel Cluj in motivarea deciziei prin care obliga Executivul sa organizeze scrutinul.

In motivarea magistratilor Curtii de Apel Cluj, facuta publica miercuri, la o luna si trei zile de la pronuntarea sentintei prin care Guvernul este obligat sa organizeze alegeri anticipate la Consiliul Judetean Cluj, se arata ca Executivul a refuzat sa organizeze alegeri anticipate in termenul legal prevazut de lege, de 90 de zile, aspect catalogat de magistrati ca fiind "exces de putere".

Instanta obliga Guvernul sa organizeze alegeri pentru sefia CJ Cluj

"Conform aceluiasi act normativ (n.r. - Legea nr. 544/2004 care reglementeaza termenul legal de organizare a alegerilor anticipate) se asimileaza actele administrative si refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau interes legitim.

In sensul legii, termenul de refuz nejustificat de a solutiona o cerere constituie exprimarea explicita cu exces de putere a vointei de a nu rezolva o cerere a unei persoane, iar exces de putere semnifica exercitarea dreptului de apreciere al autoritatii prin incalcarea limitelor prevaute de lege sau prin incalcarea drepturilor", se arata in motivarea magistratilor de la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit acestora, Guvernul a motivat faptul ca nu a organizat alegeri anticipate pentru conducerea CJ Cluj cu faptul ca un astfel de demers ar fi fost costisitor si ar fi dezechilibrat bugetul de stat, insa magistratii sustin ca termenul de 90 de zile stabilit prin lege era suficient si pentru rezolvarea eventualelor probleme de natura financiara.

"Tinand cont de exigentele interesului unei comunitati, dar si de greutatile intampinate in finalizarea procedurilor de organizare a alegerilor partiale inclusiv sub aspectul financiar, legiuitorul a stabilit un termen rezonabil. Ori in conditiile in care legea stabileste un termen rezonabil, iar echilibrul interesului comunitatii locale o impune, nu se poate retine o justificare in sensul evocat de parat", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj.

PNL Cluj a intentat proces Guvernului pentru ca nu a organizat alegeri anticipate pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, castigandu-l, in 3 aprilie, la Curtea de Apel Cluj, insa sentinta nu este definitiva. La proces, Executivul a trimis doar o intampinare in care arata ca la Cluj nu au fost organizate alegeri anticipate pentru functia de presedinte al CJ Cluj pentru a nu irosi "nejustificat bani de la bugetul de stat".

Guvernul mai poate ataca sentinta Curtii de Apel Cluj la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 15 zile de la publicarea motivarii.

Tot in aprilie, premierul Victor Ponta declara ca va respecta decizia finala a instantei in cazul alegerilor partiale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, dar aprecia drept "stupida" ideea organizarii unui scrutin dupa sistemul actual, cand acesta va fi schimbat.

"Voi respecta decizia finala a instantei, dar vreau sa explic ceva. Am spus cu totii, inclusiv PNL, ca schimbam sistemul de vot. Daca il schimbam, atunci sa facem alegeri dupa noul sistem. E cel putin stupid sa spui ca vrei sa schimbi sistemul de vot, dar vrei sa faci alegeri dupa sistemul vechi, mai ales ca este mai putin de un an pana la alegeri. Ideea este sa stabilim in ce fel votam. Si acum la conducerea CJ Cluj se afla PNL-PDL-UDMR, vor fi si in continuare pana la alegeri si nu ii impiedica nimic", spunea Ponta.

Horea Uioreanu si-a dat demisia de la sefia Consiliului Judetean Cluj

Functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj a ramas vacanta in 6 octombrie 2014, cand prefectul judetului, Gheorghe Ioan Vuscan, a emis ordinul prin care se constata incetarea de drept a mandatului de presedinte al Consiliului Judetean al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv in 29 mai 2014 alaturi de oamenii de afaceri Vasile Pogacean si Ioan Bene, pentru fapte de coruptie, iar in 23 iunie 2014 a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru infractiuni de luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la spalare de bani.

In prezent, Consiliul Judetean Cluj este condus de vicepresedintele cu atributii de presedinte Vakar Istvan (UDMR).

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Guvern abuz putere refuz organizare alegeri , #guvern