Editorial: Guvernul penal cu pretentii de soimii patriei

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 04 Februarie 2013, ora 19:25
8107 citiri
Editorial: Guvernul penal cu pretentii de soimii patriei

Presiunile pe care le pune presa pe Guvern ca sa danseze dupa cum ii canta Comisia Europeana, asimilate, intr-un exercitiu de manipulare nici macar inteligent, de Victor Ponta, criticilor facute de raportorii UE la adresa tratamentului la care sunt supusi unii magistrati de catre zona moguleasca, pot fi considerate la fel de imbecile, sau la fel de indreptatite. Depinde care parte a presei analizeaza.

Numai ca, daca judecatorii sunt niste adulti care au la indemana un organism menit sa vegheze la sanatatea magistratilor, iar zona lor de competenta afecteaza doar o parte din institutiile statului, vitala, fara doar si poate, din cauza alurii penale a Guvernului, risca intreaga suflare.

Atata vreme cat Romania (nu USL, caci in Europa nu se face distinctie) nu a gasit in toata intelighentia ei bizara o garnitura de ministri care sa nu stie ce inseamna "penal" decat din filmele americane, toate feliile vietii noastre, de la industrie si agricultura la turism si stomatologie, se afla sub un risc major.

Exista prezumtia de nevinovatie, fireste, iar daca nu ar opera, tara ar fi plasata in preajma unor suspiciuni legate de indeplinirea criteriilor de la Copenhaga. Dar in ciuda acestei conventii vitale a democratiei, niste personaje care pot oricand sa faca Romania sa miroasa si mai tare a ipocrizie, caci exista posibilitatea unor condamnari, arunca o intrebare mare asupra seriozitatii cu care luam in serios cerintele UE.

Ele ca ele, dar suspiciunea planeaza chiar asupra premierului, care da mana cu oficialii europeni convins ca va reusi sa stearga patalamaua pusa in vara tarii sale. Insa atata vreme cat unor ministri li se cere demisia, ca semn de buna-credinta, iar colegii de partid nu lasa ora sa treaca fara sa bata obrazul UE, partenerii nostri au tot dreptul sa se intrebe daca Bucurestiul este frecventabil.

De ce risca Victor Ponta ca nume grele din Guvern sa faca subiectul unor stiri survenite in urma unor condamnari, in toate ziarele importante din Europa, este greu de demonstrat. Putem numai sa banuim ca Liviu Dragnea este o conditie sine qua non a echilibrului democratic, daca nu e cumva vorba despre niste interese economice.

O constructie politica atat de viguroasa precum USL, care in afara unui derapaj cu coeficient maxim de risc, suspendarea lui Traian Basescu, operatiune dusa la capat reducand la tacere institutii cu valente de sanctiune, a castigat alegerile locale si generale la un scor covarsitor, n-a gasit in debara alti purtatori de gestiune decat niste insi cu dosare penale. Dar are pretentia sa fie trecuta in familia gulerelor albe si tipa ca din gura de sarpe daca nu obtine certificatul de buna purtare.

Care este riscul? Riscul este ca investitorii straini, fara de care nu suntem in stare sa respiram, sa mai stea o perioada in expectativa. Sau, satui de incertitudini, sa-si cumpere dictionare de limba bulgara - varianta fericita. Este clar cine si-l asuma. Dar cine plateste?

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...