Guvernul Ponta 3, in stand by: Ponta nu l-a convins pe Basescu. Mai incearca maine

Marti, 04 Martie 2014, ora 21:25
43255 citiri
Guvernul Ponta 3, in stand by: Ponta nu l-a convins pe Basescu. Mai incearca maine
Foto: Digi24

Candidatii propusi de Victor Ponta pentru a ocupa functii de ministri au fost validati, marti, in comisiile parlamentare de specialitate, iar ulterior Guvernul Ponta 3 a primit votul Parlamentului.

Astfel, pentru noul Guvern au votat 346 de parlamentari, in timp ce 192 au fost impotriva. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.

Ponta nu a avut insa succes la Cotroceni, de unde a plecat fara a primi acordul ca ministrii sai sa depuna juramantul. Ulterior, intr-o conferinta de presa, Basescu a explicat ce conditii ar trebui sa fie indeplinite ca sa semneze decretele pentru ministri.

Victor Ponta s-a asigurat, luni, ca noul Guvern va fi votat fara probleme, dupa ce UDMR a acceptat sa intre in Guvern cu doi ministri, un vicepremier si 14 secretari de stat, iar grupul parlamentar al minoritatilor a anuntat ca va da un vot favorabil.

Pentru ca Ponta i-a reprosat ca ocupa pozitia de presedinte al Senatului desi sustine ca USL nu mai exista, Crin Antonescu a declarat ca demisioneaza, dar ii cere si lui Ponta sa faca acelasi lucru.

Ziare.com v-a transmis in format Live Text principalele momente si declaratii in format ale zilei:

21:00 - Intrebat de ce nu a semnat decretele de numire ale ministrilor, avand in vedere ca Ponta promisese ca maine, in sedinta de Guvern, ar fi adoptat modificarile dorite de Basescu, seful statului a spus ca "nu mai sunt la statiul de crede si nu cerceta".

20:55 - Intrebat daca se va intalni maine cu Ponta, Basescu a spus ca se va intalni de oricate ori e nevoie si a glumit cu ziaristii ca vorbeste oricum la telefon intre timp.

20:52 - "Suntem intr-o situatie in care toti trebuie sa intelegem ca nu merge prea uzitatul 'da-i ca merge si asa'. E vorba de instalarea unui Guvern si vreau sa raspundem la toate exigentele Constitutiei in asa fel incat legitimitatea Guvernului sa fie cat mai buna.

Deci nu vreau sa mai las in plus si in activitatea mea un precedent care sa nu reflecte in integralitate procedurile si exigentele constitutionale si politice cand este vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni", a mai spus Basescu.

20:45 - Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va numi ministri Guvernului Ponta 3 cand guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe programul de guvernare.

"Punctul meu de vedere e ca voi respecta deciziile anterioare ale CCR si voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite. Ce am solicitat eu, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii de sustinere a Guvernului in Parlament, sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate.

Nu a fost posibil un asemenea lucru azi in Parlament", a spus Basescu.

20:30 - "M-am intalnit cu presedintele, dar nu am ajuns la nicio concluzie privind procedurile de urmat. Vom mai discuta si maine (miercuri - n.r.) ", a spus Ponta, aflat la "Gala Mediafax 2014 - Gala valorilor".

20:29 - Vicepresedintele PNL Alba Florin Roman a declarat ca deputatul Calin Potor, care a anuntat ca va vota Guvernul Ponta, va fi exclus din partid, intrucat "momentul este foarte bun pentru a scapa de fripturisti si traseisti", informeaza Mediafax.

20:24 - Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca regreta gestul lui Crin Antonescu de a demisiona de la conducerea Senatului, opinand ca acest gest a fost facut "la nervi".

"Regret, sunt unul dintre cei patru care am fondat USL si regret gestul domnului Antonescu. A fost la nervi, i-am spus ca imi pare rau", a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

20:20 - Presedintele Traian Basescu va face declaratii incepand cu ora 20:45.

20:18 - Premierul Victor Ponta a plecat de la Palatul Cotroceni, fara a ajunge la o intelegere cu presedintele Traian Basescu. Premierul se va duce si maine la Cotroceni, potrivit B1 Tv.

19:53 - PDL a vrut sa conteste votul pe noul guvern, insa nu au reusit sa faca acest lucru deoarece biroul sefului Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, era inchis, informeaza Antena3.

19:50 - Potrivit Realitatea Tv, Ponta se afla la aceasta ora la Palatul Cotroceni pentru discutii cu presedintele Traian Basescu.

19:40 - A trecut mai bine de o ora de la anuntul oficial in Parlament privind votul primit de noul Guvern, insa presedintele Traian Basescu nu a dat niciun semn ca ar accepta investirea Executivului.

19:03 - Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat, la Antena 3, ca Puterea nu are de ce sa negocieze cu Basescu investirea Guvernului Ponta 3.

"Nu se negociaza cu Basescu, la adapostul votului din Parlament nu e nimic de spus, el trebuie sa respecte Constitutia", a spus Ivan.

18:53 - Miron Mitrea a explicat ca hotararile votate astazi, inclusiv votul pentru noul guvern, vor fi semnate de Cristian Dumitrescu, vicepresedinte al Senatului, astfel ca demisia lui Antonescu nu impiedica drumul procedural al Guvernului Ponta 3.

18:52 - Intrebat de ce nu desfiinteaza la tribunal USL-ul, Ponta a spus ca spera si crede ca alianta se va reface.

18:46 - Ponta i-a informat pe jurnalisti ca de mai multe ori a vorbit astazi cu presedintele Basescu si ca acum il va suna din nou pentru a afla daca Guvernul va depune juramantul in aceasta seara.

18:45 - Intrebat cum comenteaza contestatia anuntata de liderul PDL Vasile Blaga, Ponta a raspuns: "Blaga intr-un mod absolut jalnic a depus o contestatie pe care a anuntat-o presedintele Basescu duminica la televizor. Nu stia domnul Blaga nici ce a contestat cand l-ati intrebat", a mai spus Ponta, aratand ca Opozitia trebuie sa respecte principiile democratice, iar majoritatea a dorit Guvernul Ponta 3.

18:42 - "Imi doresc foarte mult ca procedurile constitutionale sa fie finalizate, o sa-l contactez pe presedintele Basescu. E vorba despre o majoritate stabila care cred ca va functiona pana in 2016. Daca sunt probleme ca in program apare numele USL sau trebuie sa-l scoatem acolo, maine in sedinta de Guvern vom lua masurile constitutionale sa indreptam lucrurile. Sper sa gasesc cu presedintele acel procedeu sau procedura prin care realmente maine sa avem un guvern stabil", a spus Ponta, la iesirea din sala de plen.

18:37 - "Multumesc parlamentarilor inca prezenti si celor care dupa ce au votat s-au indreptat inspre alte activitati. Sper ca de maine Guvernul sa-si faca treaba pentru care a fost ales si sa facem treaba buna impreuna", a spus Ponta de la tribuna, dupa rezultatul votului.

18:34 - Ponta asteapta anuntul oficial al rezultatului votului in plen, pentru a face declaratii.

18:30 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a comentat multumit votul din Parlament, spunand ca nu se astepta la alt rezultat. Intrebat ce se intampla daca Traian Basescu nu cheama noul Guvern sa depuna juramantul, Zgonea a raspuns scurt "incalca Constitutia!".

18:28 - Guvernul a trecut de Parlament. Pentru au votat 346 de parlamentari, iar 192 impotriva. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.

18:04 - Social-democratul Mircea Geoana a declarat, la Realitatea Tv, ca Antonescu oricum nu mai putea ramane la presedintia Senatului si a luat o decizie spontana.

"A fost o mutare de poker facuta sub impresia artistica a scenei pe care Palatul Parlamentului ne-a ofertit-o astazi, cred ca este fara relevanta strategica sau politica. Presedintia lui Antonescu la Senat a fost ca apa sfintita, nu a contat", a spus Geoana.

17:47 - Calin Popescu Tariceanu discuta cu Victor Ponta in biroul lui Valeriu Zgonea. Conform unor surse, fostul liberal ar urma sa ii ia locul lui Crin Antonescu la sefia Senatului, informeaza Realitatea TV.

17:32 - Crin Antonescu se imbratiseaza cu Gabi Szabo si paraseste sala de plen refuzand sa mai dea declaratii.

17:20: Incepe votul pentru investitura noului Guvern. Votul va fi secret, cu bile, dar PDL a anuntat ca va vota "la vedere". De asemenea, PNL, PMP si PP-DD au anuntat ca nu vor vota in favoarea viitorul Guvern. Pentru ca noul Guvern sa fie investit are nevoie de 288 de voturi.

Referitor la ce urmeaza, premierul Ponta a spus: "Daca presedintele ne primeste sa depunem juramantul, mergem cu drag. Daca nu, asteptam".

17:16 - Parlamentul a votat un amendament la Hotararea care va sta la baza functionarii viitorului Guvern in care se subliniaza faptul ca programul de guvernare ramane cel al USL, votat in decembrie 2012, informeaza Digi24.

17:15 - Imediat, Crin Antonescu a plecat de la prezidiu si s-a asezat in banca de parlamentar, locul sau la prezidiu fiind preluat de vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD).

Victor Ponta si Liviu Dragnea comenteaza, razand.

Ulterior, Victor Ponta a declarat ca Antonescu "s-a sinucis politic", informeaza Realitatea TV.

17:11 - Crin Antonescu revine la microfon pentru a da replica. In sala se striga "Demisia! Demisia!". Crin Antonescu anunta ca demisioneaza din functia de presedinte al Senatului si ii cere lui Victor Ponta sa demisioneze la randul lui din functia de premier, pentru ca USL nu mai exista.

17:10 - Victor Ponta revine la microfon si spune razand ca el nu demisioneaza, asa cum i se cere, ci cere votul de incredere al Parlamentului.

17:05 - Crin Antonescu revine la microfon pentru a-i da replica lui Victor Ponta. El se arata gata sa demisioneze de la sefia Senatului.

"Eu demisionez din functia de presedinte al Senatului pe care mi-a dat-o USL si dvs din functia de prim ministru pe care v-a dat-o USL. Dar nu aveti curaj, imi pare rau! (...) Daca eu nu mai sunt presedinte, nu e nicio problema, am mainile mai libere, dar dvs daca nu mai sunteti prim-ministru, nu mai sunteti nimic", a declarat Antonescu, in aplauzele liberalilor.

17:01 - Sesizarea pe care PDL o depune la Curtea Constitutionala este semnata si de parlamentarii PMP.

17:00 - "USL exista sub diverse forme, una dintre ele fiind cea a presedintilor celor doua camere. Nu poti sa spui ca nu mai exista USL, dar sa stai in pozitia USL. Cred ca exista USL in forma parlamentara", i-a reamintit Victor Ponta lui Crin Antonescu faptul ca este inca presedintele Senatului.

16:57 - Victor Ponta sustine ca autorii Legii amnistiei sunt Relu Fenechiu si Crin Antonescu, de la PNL, si ca nu intentioneaza sa il reia.

16:55 - Victor Ponta sustine ca UDMR se afla astazi la guvernare nu in baza protocolului semnat ieri, ci in baza protocolului semnat in 2012 si de Crin Antonescu.

16:54 - Victor Ponta revine la microfon pentru a raspunde intrebarilor adresate, ironizand disputa intre Blaga si Antonescu pe tema "sefiei Opozitiei". "Noi ramanem la guvernare", subliniaza presedntele PSD.

De asemenea, acesta a respins acuzatiile de traseism aduse de Antonescu, caruia i-a amintit de Tudor Barbu, care a trecut recent de la PP-DD la PNL.

16:50 - Calin Popescu Tariceanu spune ca va vota pentru investirea noului Guvern, adaugand ca el crede in bunele lui intentii.

16:46 - Crin Antonescu revine la microfon pentru a-i da replica lui Vasile Blaga. "In partidul dvs sunt barbati si femei care pot face si altceva decat sa invoce la nesfarsit o pretinsa lovitura de stat. Vreti sa traiti toata viata din lovitura noastra de stat?", a spus Antonescu ironic, starnind rasetele lui Valeriu Zgonea si ale salii.

16:45 - In Parlament continua dezbaterile si, in ciuda acuzatiilor grave ce i se aduc, premierul Ponta este foarte relaxat, razand si comentand alaturi de vicepremierul Liviu Dragnea.

16:07 - Vasile Blaga ii acuza pe pesedisti: "Nu recunoasteti ca, prin pactul cu UDMR, sunteti de acord cu tot ce ati criticat in motiunea de cenzura pentru care a cazut Guvernul Ungureanu" si anunta ca "PDL, astazi, va vota la vedere impotriva investirii guvernului si va depune sesizare la CCR impotriva Guvernului, avand deja numarul de semnaturi necesare".

15:57 - Vasile Blaga spune ca Guvernul Ponta 3 urmeaza dupa Guvernul Pionta 1 care s-a facut remarcat prin "lovitura de stat din 2012" si Guvernul Ponta 2 care s-a facut remarcat pentru "jaf, incompatibilitate si mai ales incompetenta".

"E a doua marte neagra", a mai spus Vasile Blaga, reamintind de ziua de 10 decembrie 2013 cand USL a votat modificarea codurilor penale si a incercat sa treaca pe furis Legea Amnistiei.

"USL s-a rupt din cauza bataliilor pentru scaune, pentru bani si pentru putere (...) Aici nu exista un partid bun si un partid rau, ambele sunt la fel de vinovate pentru proasta guvernare", a mai spus presedintele PDL, referindu-se la PSD si PNL.

15:51 - Crin Antonescu subliniaza ca "stim cu totii ca acesta este un guvern PSD, restul sunt litere, sunt fantome, sunt depozite de traseisti", fiind aplaudat de parlamentarii PNL aflati in sala.

15:47 - Crin Antonescu l-a acuzat pe Ponta ca nu a dorit sa vina cu Klaus Iohannis in Parlament pentru a-l numi vicepremier, "preferand sa vina astazi cu o formula care nu mai are nimic cu votul electoratului, cu o formula complicata de legitimitate in fata Constitutiei".

Antonescu a spus ca viitorul Guvern contine numerosi ministri ai guvernarii PDL, de aceea crede ca se poate vorbi despre "Guvernul Ponta 3 sau Boc 7, sau de guvernul Ponta-Boc".

Crin Antonescu: Nu ne mai intoarcem, nu votam Guvernul Ponta 3

15:35 - Valeriu Zgonea anunta inceperea dezbaterilor, in functie de timpul alocat grupurilor parlamentare. Primul care ia cuvantul este Crin Antonescu, din partea grupului PNL.

"Il ascultam pe primul ministru, acelasi cu cel din decembrie 2012, invocand un program cu vorbe ispititoare, si sunt cetateni tentati sa le creada. PNL si eu nu le mai putem crede pentru ca le-am crezut odata, le-am votat, le-am investit cu toata increderea. Oricat ar fi de neschimbat un program de guvernare, pe care si UDMR il gaseste impecabil, nu putem sa il credem. PNL nu va da votul acestui guvern reformulat", a spue Antonescu.

Liderul PNL a adus mai multe argumente. In opinia sa, nu se incalca Constitutia, Guvernul Ponta 3 fiind legal, dar viitorul Cabinet va fi profund ilegitim din punct de vedere electoral.

15:24 - Premierul Ponta prezinta noul Executiv si cere votul de incredere al Parlamentului. El subliniaza ca programul de guvernare ramane cel votat in 2012.

"Acest guvern continua programul de guvernare aprobat de dvs. senatori si deputati in 21 decembrie 2012", spune Victor Ponta, multumind UDMR ca a acceptat sa intre la guvernare in baza vechiului program.

Premierul a dat asigurari ca "masurile fiscale raman aceleasi". "Asigur PNL ca nu se pune problema schimbarii cotei unice", a mai spus aceasta.

Ponta il ignora pe Basescu: Acest Guvern continua programul de guvernare al USL, pana in 2016

15:20 - Eugen Nicolicea a dezmintit informatia conform careia Legea Amnistiei va fi din nou promovata.

15:18 - Sedinta plenului reunit al Parlamentului a inceput. Sunt prezenti 577 de senatori si deputati, a fost aprobata ordinea de zi, informeaza B1TV.

15:00 - Premierul Ponta si membrii noului Guvern intra in plenul reunit, care urmeaza sa voteze. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, se intretine jovial cu fostul sau coleg de uniune.

14:47 - Victor Ponta si Valeriu Zgonea s-au prezentat la Parlament. Premierul a refuzat sa faca declaratii, spunand ca nu el supune la vot, ci presedintele Camerei.

Intrebat de jurnalisti ce se supune la votul plenului reunit, Valeriu Zgonea a replicat: "Ceea ce a trimis Guvernul".

De asemenea, intrebat daca este un program de guvernare nou, Zgonea a raspuns: "Nu exista un program de guvernare nou!".

14:37 - Presedintele PDL Vasile Blaga spune ca democrat-liberalii nu voteaza Guvernul Ponta 3 si sunt gata sa atace la CCR hotararea de investire a viitorului Guvern, daca nu se supune la vot si programul de guvernare, conform art.103 din Constitutie. Vasile Blaga a mai declarat ca nu a vorbit cu presedintele Basescu, dar daca Victor Ponta accepta sa isi asume raspunderea, atunci totul va fi in regula.

14:25 - Presedintele a mai spus: "Daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana cand se pronunta Curtea Constitutionala".

"Premierul incearca sa rezolve lucrurile si domnia sa intelege ca e o problema de legitimitate. Cel putin asta este senzatia mea", a mai spus presedintele, intrebat daca a discutat cu Victor Ponta pe aceasta tema.

"Eu nu refuz emiterea decretelor, dar nu imi stabileste Constitutia un termen. Si atunci declansez conflictul si asteptam sa se pronunte CCR, dar e o perioada mai lunga. Nu vreau sa las un precedent care sa poata fi invocat pe urma", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a mai precizat ca propunerea sa este ca premierul Victor Ponta si actualul guvern sa isi asume raspunderea pe modificarea programului, in conformitate cu protocolul semnat cu UDMR, luni. "El cere modificarea programului de guvernare, noul guvern stie pe ce program vine", a mai spus presedintele, subliind ca "acest program este contractul cu romanii".

14:16 - Presedintele Traian Basescu spune ca i-a solicitat premierului "un lucru simplu: Inainte de a valida componenta noului guvern, prin asumarea raspunderii sa treaca prin Parlament cu noul program de guvernare. Nu este o chichita, e o conditie a legitimitatii noii structuri guvernamentale".

"Nu se poate continua cu un program in care este mentionat de multe ori USL, cand USL nu se mai afla la guvernare. Noile obiective trebuie asumate asa cum se afla ele in protocoalele semnate luni. Fortarea unui vot are doua riscuri: hotararea sa fie atacata de 50 de membri ai Parlametului, si va fi, si atunci se suspenda desemnarea ministrilor pana se pronunta CCR. Al doilea risc e declansarea conflictului constitutional intre presedintie si Parlament", a mai spus Presedintele.

Traian Basescu s-a aratat dispus sa colaboreze cu premierul pentru ca toate procedurile sa mearga foarte repede si Guvernul sa fie instalat legitim. "Pana dimineata la ora 6 se rezolva cele doua probleme: asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea ministrilor. Am disponibilitatea emiterii decretelor si depunerea juramaintelor", a spus seful statului.

Basescu explica de ce nu va accepta noul guvern fara alt program de guvernare

13:34 - Daniel Constantin a declarat ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la USD, dupa ce BEC a respins, luni, alianta electorala a PSD, PC si UNPR. "Problema e de denumire, nu neaparat ca sigla. Vom cauta solutii, nu stiu, nu ne-am gandit la nicio idee. Astazi sunt convins ca o sa identificam o solutie", a declarat presedintele PC.

13:25 - Presedintele Traian Basescu sustine la ora 14:15 declaratii de presa la Palatul Cotroceni, dupa ce l-a somat pe premier sa modifice programul de guvernare in conformitate cu protocolul semnat cu UDMR.

"Va solicit sa luati masurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constitutionale. Astfel, anterior aprobarii de catre Parlamentul Romaniei a propunerii dumneavoastra de modificare a structurii si compozitiei politice a Guvernului este necesar sa solicitati aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica", se arata intr-un comunicat remis presei de Administratia Prezidentiala, in care se subliniaza faptul ca noua configuratie a Guvernului "este de natura a produce o fractura puternica a votului acordat de catre cetateni la alegerile din decembrie 2012, care, cu o majoritate covarsitoare, au incredintat Uniunii Social-Liberale mandatul de a forma Guvernul".

Presedintele ii mai transmite premierului Ponta ca daca va solicita aprobarea Parlamentului, "mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista", atunci inseamna ca el consimte la "delegitimarea Guvernului Romaniei".

Acordul Politic intre Alianta Electorala USD si UDMR precum si Protocolul privind colaborarea politica dintre PSD si Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale din cadrul Camerei Deputatilor au fost publicate, luni, pe site-ul PSD, la scurt timp de la semnarea lor.

Inscrierea USD, respinsa de Biroul Electoral Central - trebuie sa isi gaseasca alt nume

13:10 - Trei deputati ai Opozitiei au votat in favoarea lui Kelemen Hunor, care era cat pe ce sa nu primeasca aviz favorabil la audierile in comisii, informeaza Realitatea TV. Teodor Paleologu (PMP) a votat pentru Kelemen Hunor, iar Varujan Vosganian (PNL) s-a abtinut, informeaza sursa citata.

13:05 - Ioana Petrescu a fost avizata pozitiv pentru Ministerul Finantelor, dupa doua ore de audieri, primind 23 de voturi pentru si doar 15 impotriva. Desi a vorbit in comisie despre transparenta si comunicare, Ioana Petrescu a plecat fara sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

12:50 - Nicu Banicioiu a fost avizat pentru Ministerul Sanatatii. El le-a spus jurnalistilor ca nu are foarte multe lucruri de schimbat, dar are o strategie pentru viitor. Modul de abordare fata de pacient, optica fata de cum e tratat pacientul si statutul cadrelor medicale se afla printre principalele aspecte avute in vedere de Banicioiu.

Luat la intrebari de jurnalisti cu privire la reducerea CAS sau lista medicamentelor compensate, viitorul ministru a spus ca va urmari "obiectivele principale ale programului de guvernare". "Aveti rabdare sa trecem de votul Parlamentului", le-a mai spus el jurnalistilor.

12:45 - Valeriu Zgonea a fost prezent pentru cateva minute la sediul Guvernului, unde a purtat discutii cu premierul Ponta si vicepremierul Gabriel Oprea, informeaza B1TV.

12:40 - Kelemen Hunor a declarat la audierile in comisii ca nu este de acord cu comasarea Muzeului Taranului Roman si a Muzeului Antipa, propusa in urma cu cateva luni, in timpul mandatului lui Daniel Barbu, si respinsa vehement de conducerea muzeelor, istorici, societatea civila si presedintele Traian Basescu.

12:39 - Attila Korodi a fost validat de comisii. Viitorul ministru al Mediului a spus ca pentru proiectul Rosia Montana "statul roman are nevoie de o activitate de analiza si cercetare" pentru a veni "cu o propunere sustenabila" pentru zona respectiva.

12:21 - Continua audierile lui Nicu Banicioiu, Attila Korodi, Ioana Petrescu, Razvan Cotovelea si Daniel Constantin. Pana acum toti candidatii au fost avizati favorabil, fara emotii.

12:20 - Florin Jianu a fost validat. Parlamentarii PP-DD au votat impotriva ministrilor la toate audierile din comisii, desi premierul Ponta sustinea, luni, ca PP-DD i-a dat asigurari ca va vota astazi guvernul, informeaza Digi24.

12:18 - Daniel Constantin este audiat in comisiile parlamentare pentru postul de vicepremier.

12:10 - Eugen Nicolicea a declarat ca PSD, PC si UNPR ar putea candida sub sigla USL, dupa ce BEC a respins, marti, sigla USD.

Nicolicea a reamintit ca sigla USD a fost folosita in 1996 de PD si partidul lui Sergiu Cunescu, care a intrat in PSD, prin "urmare cel putin jumatate din acea alianta se regaseste in USD", a argumentat el.

12:02 - Kelemen Hunor a primit aviz favorabil. La iesire el a raspuns intrebarilor jurnalistilor, spunand, printre altele, ca pentru el subiectul Rosia Montana este unul "inchis".

12:01 - Bogdan Stanoevici a primit aviz favorabil. La iesire, el a spus ca il recomanda "tineretea si talentul". Liberalii au reclamat ca Stanoevici a primit mai multe voturi, 13, decat numarul membrilor comisiei.

12:00 - Victor Ponta se intalneste la Palatul Victoria cu Daniel Constantin si Gabriel Oprea dupa ora 12:30, informeaza B1TV. Tema intalnirii nu a fost data publicitatii, dar este foarte posibil sa se discute despre numele USD, al aliantei electorale formate de cele trei partide, in conditiile in care BEC a respins aceasta denumire, luni.

Luni dimineata a avut loc si o intalnire a grupului parlamentarilor PSD, la Camera Deputatilor, la care s-au facut socotelile finale cu privire la numarul de voturi de care dispune viitorul Guvern, informeaza B1TV.

11:50 - Continua audierile ministrilor Dan Sova si Ioana Petrescu.

11:40 - Avizat favorabil de comisiile juridice ca ministru pentru relatia cu parlamentul, Eugen Nicolicea a declarat ca Legea amnistiei trebuie adoptata dupa dezbatere publica si dupa ce este "cantarita", informeaza B1TV.

11:39 - Liberalul Mircea Dolha i-a spus, in timpul audierilor lui Bogdan Stanoevici: "Pana acum ati spus numai metafore si parabole. Sunteti varza!", informeaza B1TV.

11:37 - Rovana Plumb promite o noua viziune in ceea ce priveste politicile sociale pentru reincadrarea in munca a persoanelor dependente social si reducerea saraciei. Ea spune ca tinerii reprezinta pentru ea prioritatea absoluta si doreste sa opreasca "migratia creierelor".

Rovana Plumb a spus ca legislatia muncii va fi modificata dupa consultari cu partenerii sociali. Intrebata ce intelege prin scoaterea din saracie, adica venitul de la care un om este considerat sarac, Rovana Plumb a spus "va voi anunta".

11:30 - Rovana Plumb a fost validata ca ministru al Muncii. Dan Sova este audiat pentru sefia Transporturilor, dupa ce in Guvernul Ponta 2 a ocupat doar functia de ministru delegat pentru Marile proiecte.

11:24 - Ioana Petrescu primeste intrebari despre impozitul forfetar si deflatia cu care s-a luptat ministrul Liviu Voinea. Ea este ironizata pe tema articolului despre usturoi si evaziunea fiscala, publicat in urma cu cateva saptamani in presa.

11:22 - Au existat si aspecte amuzante. Rovana Plumb a facut un dezacord, Kelemen Hunor a fost audiat in sala "Avram Iancu", iar Iulian Iancu a citat din Papa Paul Ioan al II-lea, reamintind ca si Sanctitatea Sa a spus la inceput "Nu va fie frica".

11:20 - Bogdan Stanoevici, care a trait foarte multi ani in Franta, se exprima cu destula dificultate in limba romana. El vorbeste despre "valorificarea romanilor" din Diaspora si spune ca printre principalele sale preocupari se afla strategia privind repatrierea romanilor.

11:17 - Actorul Bogdan Stanoevici este audiat pentru functia de ministru al romanilor de pretutindeni.

11:08 - Daniel Constantin va fi audiat, el urmand sa preia pentru prima data si functia de vicepremier.

11:05 - Ioana Petrescu (34 de ani) isi prezinta CV-ul, precum si "ideile si conceptiile" pe care le are. Viitorul ministru de Finante vorbeste despre transparenta, buna comunicare si dialog cu mediul de afaceri, care trebuie ajutat sa se dezvolte.

"Voi sustine programul de guvernare la care am si contribuit un pic, cand s-a realizat in 2012, desi eram la Washington in acel moment" a dezvaluit aceasta.

Ioana Petrescu a spus ca sustine acordurile cu institutiile financiare internationale, pentru a da un semnal de stabilitate.

Guvernul Ponta 3: Ce obiective are Ioana Petrescu la Finante

11:00 - Florin Jianu si Ioana Petrescu sunt audiati in comisii.

10:50 - Eugen Nicolicea (UNPR) a fost validat pentru functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul, informeaza Realitatea TV.

10:37 - Kelemen Hunor este audiat in comisiile de Cultura.

"Cand am acceptat, m-am uitat in programul de guvernare 2012, am citit capitolul cultura, contine toate directiile si principiile importante", a dat asigurari liderul UDMR ca viitorul Guvern nu schimba programul de guvernare al USL. Una din directiile importante pe care le va urma este prezervarea patrimoniului cultural.

10:23 - Gabi Szabo este audiata in Comisia pentru Invatamant. Ea isi propune sa sustina sportul de masa si vorbeste despre lipsa acuta de fonduri pentru sportivi.

10:18 - Rovana Plumb este audiata in comisiile de Munca, iar Razvan Nicolescu, viitorul ministru al Energiei, in comisiile de economie si buget.

Razvan Nicolescu are unul dintre cele mai bune CV-uri, dar Cezar Preda comenteaza spunand ca acesta nu va reusi sa faca mare lucru, pentru ca nu el va lua deciziile. "Stiti ce inseamana sa lucrezi sub Nita (Constantin Nita - ministrul Economiei, n.red.)? Decizia se ia intr-o camera, la partid", a comentat democrat-liberalul la B1TV.

10:17 - Constantin Nita a fost avizat favorabil pentru Ministerul Economiei, informeaza Realitatea TV.

10:15 - Aurelia Cristea, avizata favorabil in comisii, a fost asaltata de jurnalisti cu intrebari. Ea a spus ca a primit propunerea de a prelua functia de ministru pentru dialog social "destul de recent, acum cateva zile". Aurelia Cristea a respins acuzatiile de incompatibilitate care i-au fost aduse legat de perioada in care a fost membru CSA, iar fiicele ei detineau societati.

10:12 - Jurnalistii de la B1TV anunta ca PP-DD s-ar fi razgandit si voteaza impotriva Guvernului Ponta III. Dan Diaconescu a anuntat ca parlamentarii PP-DD se vor reuni in sedinta la ora 11:00 si vor lua decizia finala. Printre solicitarile PP-DD respinse, luni, de premierul Ponta se numara eliminarea taxei radio-tv sau marirea alocatiilor.

10:06 - Nicolae Banicioiu este audiat in comisii pentru functia de ministru al Sanatatii.

10:05 - Aurelia Cristea a raspuns la intrebarea legata de CV spunand ca este una dintre femeile care intai si-au crescut copiii si abia apoi au continuat studiile. Aurelia Cristea a primit vot favorabil in comisii, iar parlamentarii PSD au aplaudat-o.

Cine e Aurelia Cristea, propusa ministru delegat in Guvernul Ponta 3 si ce avere are (Video)

10:02 - Cezar Preda (PDL) comenteaza componenta viitorului Guvern: "Acesta este Guvernul domnului Ponta. Cine i-a fost mai aproape, cine a jucat baschet cu domnul Ponta, ajunge ministru. Este regretabil ca noi ne jucam cu guverne care mai de care mai necoapte. Eu cred ca de astazi, guvernul Ponta incepe sa aiba probleme. Sa vedem daca va rezista".

Cezar Preda e convins ca multi ministri vor fi doar un paravan, iar "secretarii de stat pusi de baroni" vor conduce ministerele.

10:00 - Viorel Hrebenciuc a declarat ca Guvernul Ponta III va trece de votul Parlamentului "fara emotii", informeaza B1TV. Calculele arata ca daca partidele parlamentare se tin de cuvant, Guvernul Ponta III va primi 340 de voturi, in conditiile in care minimul necesar este de 288.

09:50 - "Domnul vicepremier a fost bombardat cu intrebari si a raspuns excelent", a dat asigurari unul dintre membrii Comisiei de Aparare. Rugat sa explice, in lipsa lui Gabriel Oprea, declaratia acestuia conform careia nu si-a dorit sa fie ministru de Interne, parlamentarul a explicat: "Domnul Oprea este militar de cariera si raspunde la orice insarcinare care i se da".

09:48 - Gabriel Oprea a iesit de la audieri. El a spus ca "cetatenii romani asteapta seriozitate" de la Guvern, "vor sa isi duca copiii de mana la scoala in liniste". El a dat asigurari ca oamenii de la ISU, politie, pompieri sunt "oameni seriosi care isi fac datoria".

"Eu nu am dorit sa fiu ministru al Afacerilor Interne. (...) In locul in care am fost, imi fac datoria", a spus Oprea, dand asigurari ca ministerul pe care il va conduce isi va face datoria fata de cetateni. Gabriel Oprea a plecat in graba, refuzand sa le raspunda jurnalistilor.

09:46 - Valeriu Zgonea explica modul in care a ajuns Ioana Petrescu ministru al Finantelor.

"Sunt romanii nostri, sunt tinerii nostri care vor conduce Romania acolo unde vrem sa ajungem. Sunt foarte multi oameni de valoare in lumea asta si pe care noi politicienii nu ii cunoastem. Este un semnal ca PSD a depasit bariere", a explicat el, spunand ca Ioana Petrescu este unul din tinerii care "au finalizat studii in strainatate si au un IQ ridicat". "E un semnal pentru generatia tanara", a punctat presedintele Camerei Deputatilor.

Zgonea, despre noii ministri tineri: Sunt necunoscuti, dar de valoare

Cine este Ioana Petrescu, propunerea lui Ponta pentru Ministerul Finantelor (Video)

09:40 - Cristina Pocora (PNL) o intreaba pe Aurelia Cristea daca are sau nu de gand sa faca modificari la Codul Muncii. Un alt senator o intreaba pe Aurelia Cristea probleme de CV, amintind ca a terminat liceul in 1986, dar a inceput facultatea in 1998, si ii cere sa spuna sub ce forma a facut facultatea, tinand cont ca in perioada respectiva lucra, si sa spuna trei nume de sindicate si patronate cu care intentioneaza sa colaboreze. Insinuarile acestuia i-au iritat pe parlamentarii PSD.

09:35 - Claudia Boghicevici (PDL) o intreaba pe Aurelia Cristea cum vede propunerile de modificare a Codului Muncii, iar Andreea Paul (PDL) o intreaba despre salariile uriase din ASF, in conditiile in care Cristea a fost membru CSA.

09:30 - Deputatul PNL Cristina Pocora propune, conform art 85 din Constitutie, suspendarea lucrarilor, invocand faptul ca Aurelia Cristea este deputat PSD, iar postul de ministru pentru Dialog Social a fost detinut tot de PSD si pana acum, prin urmare, in opinia sa, este un caz de remaniere si nu este nevoie audieri in comisii. Propunerea a fost supusa la vot si respinsa, iar Aurelia Cristea a inceput sa prezinte obiectivele mandatului sau.

09:21 - Kelemen Hunor va fi audiat in comisiile parlamentare pentru Cultura. Liderul UDMR va ocupa functia de ministru al Culturii si pozitia de vicepremier.

09:20 - Gabriela Szabo va fi audiata incepand cu ora 10:00 in Comisia de Invatamant. Multipla campioana este propusa de Victor Ponta pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului. In ultimul an, ea a fost consilier al fostului ministru, Nicu Banicioiu.

09:15 - Ioana Petrescu, viitorul ministru de Finante, va fi audiata de la ora 11:00 in comisiile parlamentare de specialitate.

09:10 - Gabriel Oprea este audiat in Comisia de Aparare. El va prelua functia de ministru de Interne si isi va mentine pozitia de vicepremier.

09:06 - Deputatul PSD Aurelia Cristea este audiata in comisiile de Munca. Ea este propusa pentru functia de ministru pentru Dialog Social. Ulterior va fi audiata si Rovana Plumb, care a detinut pana acum functia de ministru al Mediului. Ea urmeaza sa preia Ministerul Muncii.

09:05 - Incep audierile in Comisiile pentru politica economica. Cei cinci ministri care isi vor prezenta obiectivele in fata senatorilor si deputatilor din aceste comisii sunt Constantin Nita (Economie), Dan Sova (Transporturi), Razvan Nicolescu (Energie), Razvan Cotovelea (Societatea informationala) si Florin Jianu (IMM-uri).

Negocieri incheiate cu succes

Dupa iesirea PNL de la guvernare si ruperea USL, Victor Ponta a purtat negocieri intense cu liderii UDMR pentru a asigura un sprijin parlamentar confortabil si stabil Guvernului Ponta III, negocieri care s-au incheiat cu succes.

Luni, Uniunea Social Democrata (USD), formata din PSD, PC si UNPR a semnat un acord politic de guvernare cu UDMR. La scurt timp, Biroul Electoral Central a anuntat ca USD nu respecta legea electorala si aceasta denumire nu poate fi folosita, pentru ca ea a fost deja utilizata la alegerile parlamentare din 1996 de PD si PDSR.

Ponta a prezentat noul Guvern: PSD l-a validat, chiar daca e plin de tehnocrati tineri

PDL, PMP si PNL au anuntat ca vor vota impotriva acestui nou Guvern, reclamand faptul ca in decembrie 2012 alegatorii au votat cu peste 60% USL, iar aceasta uniune nu mai exista.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#audieri guvern, #ministri Guvern Ponta, #Guvern Ponta investitura, #UDMR Guvern Ponta , #guvern