Guvernul Ponta a creat haosul perfect (Opinii)

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 12:28
16918 citiri
Guvernul Ponta a creat haosul perfect (Opinii)

Respingerea la CCR a Ordonantei de Urgenta nr. 55, a primarilor migratori, creeaza o situatie fara precedent din care cred ca e foarte greu, daca nu imposibil, de iesit.

Curtea a trantit reglementarea, dar efectele ei s-au produs deja.

Ordonanta a functionat vreme de 45 de zile, timp in care in jur de 300 de primari si chiar presedinti de CJ s-au plimbat dintr-un partid in altul fara a suferi efectul legii si anume pierderea mandatului.

Sigur ca nu exista urgenta, decat una, desigur, electorala, deci nu se justifica emiterea ordonantei, dar daca aceasta derogare ar fi fost decisa prin lege, ea putea fi atacata la CCR inainte sa produca efecte. Asa, cu un Avocat al Poporului care nu a vazut neconstitutionalitatea, OUG a operat fara nicio opreliste.

Acum Curtea Constitutionala a decis cu majoritate de voturi asa: "1. A admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala sunt neconstitutionale.

2. Parlamentul, in temeiul art.115 alin. (8) si art.147 alin. (2) din Constitutie, urmeaza sa reglementeze, prin legea de respingere, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale."

Daca la punctul 1 e simplu, la punctul 2 incepe nebunia. Ce se intampla cu mandatele primarilor migratori?

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu a explicat pentru Ziare.com ca decizia Curtii are efecte numai pentru viitor si prin ea insasi nu poate duce la incetarea mandatelor.

Curtea Constitutionala cere Parlamentului sa reglementeze prin legea de respingere masurilor referitoare la efectele juridice ale aplicarii OUG 55. Unii deduc din asta ca Parlamentul ar putea decide anularea mandatelor celor care au migrat. Trecand peste faptul ca actuala majoritate, care a beneficiat din plin de efecte OUG 55, nu cred ca are vreun interes sa faca asa ceva, cred ca apar si probleme juridice importante.

Daca prin lege de respingere Parlamentul decide anularea efectelor OUG, ce facem? Se intorc primarii in partidele lor? Nu cred ca vor mai fi primiti inapoi dupa inalta tradare comisa. Si daca nu revin in partidele pentru care au candidat cand au obtinut mandatul inseamna ca il pierd?

Ar insemna sa li se aplice o sanctiune. Pentru ce? Sigur ca ceea ce au facut e profund imoral, dar sanctiunea se aplica pentru ilegalitati. Iar in momentul trecerii de la un partid la altul ei au respectat o reglementare in vigoare, nu au comis o ilegalitate. Ca ea era stupida, ca s-a dovedit neconstitutionala, asta e altceva. Dar ei au actionat conform unei prevederi legale si pentru asta nu pot fi sanctionati cu pierderea mandatului.

In plus, legea, cu exceptia celei penale mai favorabile, nu produce decat efecte pentru viitor. Cea care ar anula efectele deja produse ale ordonantei si ar duce la anularea madatelor ar trebui sa retroactiveze.

Cum sa impui prin prevederi retroactive o sanctiune pentru respectarea unei prevederi legale?

As vrea sa fiu bine inteleasa, eu nu plang de mila traseistilor. Cred ca ar fi de-a dreptul igienic ca ei sa fie evacuati din functii. Dar nu cu pretul altei prostii juridice.

Daca tu anulezi retroactiv efectele unei ordonante creezi un precedent si inseamna ca practic asta se poate intampla cu orice ordonanta, in orice domeniu. Deci pui din start un imens semn de intrebare si luni de zile, pana cand ele ajung sa fie votate de Parlamant, ramanem intr-o incertitudine.

Vor fi mai putine ordonante, veti spune. Asa e, dar uneori ele sunt chiar necesare si este esential ca ele sa produca efecte imediate. Acesta si este rolul lor.

De exemplu, Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta reglementarea cu privire la controlul judiciar. A fost o autentica urgenta. Daca peste trei luni va fi declarata neconstitutionala ce facem?

Solutia este sa ai un Avocat al Poporului cu adevarat independent si profesionist care sa isi faca treaba rapid si cu intransigenta pentru a impiedica ordonanta neconstitutionala sa produca efecte. Iar cazurile primarilor traseisti cred ca se pot rezolva unul cate unul in contencios administrativ.

Adica instantele pot sa anuleze mandatele daca vor constata motive de nulitate, dar nu in baza neconstitutionalitatii care poate opera numai pentru viitor.

In acest moment cateva sute de primarii din tara sunt sub semnul neconstitutionalitatii si al ilegalitatii, ca actele pe care le emit primarii respectivi pot fi lovite oricand de nulitate si totul din cauza ca Guvernul s-a jucat electoral cu o aberatie legislativa ca sa aspire primari dupa ce a avut grija sa transforme Avocatul Poporului intr-o anexa inutila a puterii.

In orice tara normala, un guvern atat de iresponsabil, care a impins mare parte din administratia locala in aceasta situatie aberanta si periculoasa, era obligat sa demisioneze. La noi, Victor Ponta, chiar cu noua lui fata smerita, nu are nicio problema. Nu-si asuma niciun pret politic. Si cred ca motiv mai bun sa fie demis nu exista.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...
Comentarii
PSD.Erie
rank 5
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5