Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul Ponta, teribila dezamagire (Opinii)

Duminica, 11 August 2013, ora 20:18
4954 citiri
Guvernul Ponta, teribila dezamagire (Opinii)
Foto: observatorbn

Ce ne-a promis Victor Ponta si ce ne da? Poate ma insel, dar USL nu sustinea ca poporul roman nu va mai fi impovarat de taxe si impozite noi? Realitatea actuala ne spune altceva. Se aude ca vor fi impuse taxe pe veniturile din chirii, alte calcule pe veniturile obtinute de cei inregistrati ca PFA sau care obtin venituri din drepturi de autor.

Inca nu-i un fapt concretizat, dar din scrisoarea de intentie trimisa FMI reiese clar ca Guvernul Ponta pregateste noi biruri pentru buzunarele destul de goale ale romanilor.

Dupa ce ca, in urma cu vreo trei ani, Basescu ne anunta ca Romania a ajuns la puterea de cumparare din 2007, iar de atunci nici ca am inaintat vreun pic, urmeaza sa ne confruntam din nou cu ceva poveri fiscale.

N-ar fi o sperietoare, daca nu ne-am aduce aminte de haosul provocat in vara lui 2010 de celebrul ministru Seitan si al sau coleg de la Finante, Vladescu.

Sa nu ne mai amagim si sa credem ca FMI impune una si alta. Chiar atunci cand Guvernul Boc isi asuma acele masuri celebre de austeritate, fostul boss al FMI Dominique Strauss-Kahn spunea ca nu Fondul a impus taierea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si nici cresterea TVA la 24%.

In concluzie, nu FMI vine cu masurile, ci doar cu banii. Evident, pe care ni-i da doar daca ne incadram in anumite tinte de deficit si facem dovada ca avem un buget cat de cat stabil.

Deci, pentru a ne da banii mult asteptati, FMI ne arata unde avem deficiente, iar noi trebuie sa cautam solutii. Momentan, in lipsa unei strategii clare care sa aduca bani la bugetul sa stat, Guvernul Ponta si-a indreptat atentia tot catre pusculita si buzunarele romanilor de rand.

Nicidecum catre acea monstruoasa evaziune fiscala, atat de des invocata pe timpul Guvernului Boc. Evaziune despre care ni se spunea ca va fi eradicata si ca vor fi adusi la bugetul de stat zeci de miliarde de euro.

Personal, sunt sceptic in aceasta privinta si nu imi trebuie multa experienta economica, pentru a-mi da seama ca totul este vorba-n vant. Pana cand toate florariile, de pilda, nu vor fi dotate cu case de marcat, nu voi crede ca banii negri vor iesi la suprafata.

In momentul in care voi vedea ca in Gara Basarab nu se mai vand tigari de contrabanda, atunci poate voi spera ca aceasta chestiune cu evaziunea fiscala nu-i chiar o momeala pentru alegatori. Nu ma pricep la marea evaziune, asa ca ii las pe analistii de serviciu sa ne spuna mai multe.

Evaziunea pare a nu fi fost eradicata nici cat negru sub unghie, iar Guvernul Ponta se mira cum sa mai faca rost de ceva banuti, mai ales ca a scazut TVA-ul la paine.

Nu ca ar fi mare minune, dar se vor pierde ceva bani la buget si nu cred ca acele accize pe produse scumpe vor aduce prea multe incasari in vistieria statului. Ii vedeti pe romani alergand acum sa-si cumpere iahturi, bijuterii si produse de lux?

Despre paine auzim ca va fi mai ieftina cu vreo 10 bani, dar ni se mai spune ca masura va reduce evaziunea din sectorul industriei de morarit si panificatie, estimata acum la 60%.

Sunt sperante, dar pana nu vom vedea ceva concret ele raman la stadiul de iluzii. Cat a trecut de cand Alianta DA trecea de la impozitul diferentiat la cota unica de 16%? Cam 8 ani.

La fel se promitea si atunci ca, datorita impozitului mic, tot mai multe firme vor intra in legalitate. N-a fost asa, iar dovada sta in cifrele actuale care estimeaza economia subterana la peste 30 de miliarde de euro.

Revenind la Guvernul Ponta, trebuie sa mentionam ca vom ramane la o stare de criza perpetuua, atat timp cat statul traieste numai din taxe si impozite si mai putin din incasari directe.

Ce bine ar fi fost ca CFR SA, de pilda, sa produca bani, iar statul sa obtina profit! Cat de bine ne-ar fi prins, daca toate companiile de stat si-ar fi platit datoriile catre CAS, CASS.

Putem continua cu exemplele la nesfarsit, dar trebuie sa retinem concluzia: aceste companii de stat continua sa fie gauri negre, inghit bani multi de la buget si, in loc sa aduca statului incasari, provoaca doar haos fiscal.

Sa speram ca se schimba ceva? Eu nu sper, deoarece vad zilnic la CFR Calatori cum celebrii nasi continua sa bage bani in buzunare, fara a taia bilete. Asta ne arata ca nimanui nu-i pasa cum merg companiile de stat.

Daca un banal conductor de tren nu poate fi pus cu botul pe labe, sa cred eu ca marii rechini vor fi agatatati cu japca?

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Ponta taxe FMI, #Guvern Ponta taxe chirii, #FMI acord guvern Ponta , #guvern