Guvernul taie cheltuielile - vezi de unde se fac reduceri

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 15:06
6025 citiri
Guvernul taie cheltuielile - vezi de unde se fac reduceri

Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, au anuntat, miercuri, adoptarea unei ordonante de urgenta privind reducerea unor cheltuieli ale statului, de la serviciile de asistenta juridica externa pana la limitarea deplasarilor externe.

"E vorba de acele cheltuieli pe care le-am criticat in Opozitie si pe care nu vrem sa le continuam acum, cand suntem la putere. Aceasta ordonanta de urgenta ataca anumite zone traditionale de cheltuire ineficienta si netransparenta a banului public", a spus Ponta.

Florin Georgescu a declarat ca si Curtea de Conturi a constatat, in urma unui audit la doar 3% din unitatile administrative, adica 408 din ele, mult prea multe cheltuieli nejustificate.

"Ne referim aici la limitarea contractarii de servicii juridice, atat la nivelul administratiei locale, cat si centrale. Curtea de Conturi a confirmat ca doar la 3% din entitatile existente, 408, s-au cheltuit in jur de 135 de milioane de euro - 65 de milioane cu personalul permanent si 72 de milioane pentru servicii juridice furnizate de firme externe", a afirmat Georgescu.

El a precizat si ca, pentru cazurile in care e totusi nevoie de asemenea contracte, entitatile respective vor trebui sa mearga la Guvern, iar primarii la Consiliile Judetene.

"E permisa apelarea la asemenea firme de consultanta numai in cazuri in care institutiile publice locale si centrale sunt confruntate cu anumite procese mai importante, care privesc sume importante. In acele conditii, entitatea din domeniul public sau din domeniul privat al statului - regii autonome si companii cu capital de stat - pot merge la ministri sau, la autoritatile locale, primarul merge la Consiliul Judetean", a informat ministrul.

Georgescu a mai spus ca o alta reducere vine din faptul ca nu mai e permisa contractarea de servicii privind auditul intern.

Si cheltuielile pentru deplasari sau pentru materiale festive s-au redus, ele putandu-se face tot doar cu aprobarea unor institutii de ordin superior.

"S-a redus suma pentru deplasari, estimam ca va permite o reducere a cheltuielilor publice cu 60 de milioane de lei. S-a interzis achizitionarea de tiparituri sau materiale festive, astfel de achizitii putandu-se achizitiona doar pentru conducerea institutiilor publice ordonatoare principale de credite - premier, ministru, presedinte de camere, presedinte de tara, dar nu pentru aparatul din subordine.

Interzicerea unor asemenea cheltuieli pe care le consideram inoportune si ineficiente s-a reglementat si in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat care au inregistrat pierderi in anul pecedent sau in cazul companiilor de stat care primesc subventii", a adaugat Georgescu.

De asemenea, studiile de fezabilitate nu se vor mai declansa atat de usor, mai ales daca nu sunt incluse in proiecte multianuale clar definite.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: Ziare.com