Iesirea de urgenta a lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 19:26
9171 citiri
Iesirea de urgenta a lui Ponta (Opinii)
Foto: Facebook / Victor Ponta

Victor Ponta a lasat sa se vada ca ar fi inteles ca are nevoie de centura de siguranta pentru a-si duce mandatul la bun sfarsit. O plasa care sa-i atenueze prabusirea, alta decat instalarea (mai rapida) a lui Crin Antonescu la Cotroceni.

Poate ca l-au inspirat cele cateva huiduieli pe care le-a incasat de Ziua Unirii la Iasi, poate ca previziunile economice pentru urmatorii doi-trei ani pur si simplu l-au convins in cele din urma pe premier.

Nu stim exact cine sau ce l-a convins, dar mesajul pe care l-a transmis Victor Ponta tot din Capitala Moldovei a fost ca - dincolo de mistoul cu Traian Basescu pe tema scurtarii mandatului si lasarea la vatra mai devreme a comandantului - discutarea comasarii alegerilor, revizuirii Constitutiei si chiar posibilitatea anticipatelor reprezinta o minunata strategie de fuga pentru viitorul apropiat.

Aruncarea temelor in piata publica exact in momentul in care se discuta si bugetul a fost poate premeditata cumva, insa tinta adevarata reala e ceva mai departe.

Desigur ca inflamarea spiritelor la ideea lui Ponta de a-i scurta mandatul lui Traian Basescu, azvarlita pe final si intr-o "doara" la celebra intalnire a celor patru oameni din stat, comasarea alegerilor europene cu prezidentialele si acceptarea ideii ca USL sa faca totul pentru a organiza chiar si anticipate, daca va fi necesar, exprima o preocupare excesiva pentru lucruri care tin doar de forma guvernarii si nu de continutul ei.

Insa subiectele, odata prezentate audientei, au sanse mai mari sa devina realitate, pentru a evita ca guvernarea va deveni insuportabila si apocaliptica, asa cum a patit-o PDL.

De la Iasi, Victor Ponta ne-a anuntat ca USL e gata sa organizeze "oricand" alegeri parlamentare anticipate, daca presedintele isi va inainta demisia, si isi propune sa insiste pe ideea comasarii, dupa linistirea valului de critici "irationale".

Si, intr-adevar, a discuta aproape exclusiv despre aceste proiecte grandioase - la pachet cu revizuirea Constitutiei si modificarea din nou a legii electorale - cand, de exemplu, criza medicamentalor pentru bolnavii de cancer sta sa explodeze mai violent ca niciodata in intreaga tara - e o minunata strategie de mutare a agendei publice.

Sa nu uitam nici tot valul de scumpiri care au intrat sau urmeaza sa intre in practica de la inceputul noului an. Val care ar putea deveni peste doar cateva luni un adevarat tsunami care sa se indrepte impotriva Guvernului cu o forta destructiva.

Iar daca nu va fi oprit la timp, valul de ura si nemultumiri al celor mai multi dintre romani, votanti sau nu, va matura USL mai rapid si mai violent decat a facut-o cu predecesorii sai.

Cat timp la Cotroceni va mai fi Traian Basescu, in incercarea de a diminua pagubele, o resetare totala a jocului nu ar fi imposibila, ba chiar pare tot mai probabila. Evident ca exista sanse minime ca, in realitate, scenariul sa se si adevereasca.

Insa cu cat discutia devine mai absurda, mai fantasmagorica si anacronica, cu atat exista mai putin timp si disponibilitate pentru a fi indreptata catre adevaratele probleme care incep sa apese viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi - de la scumpiri si cresteri de taxe si impozite pana la trecutul inca nerazbunat si noua complicitate care ia nastere intre fosta si actuala putere.

Altfel, e incredibila energia de care dispun intotdeauna mintile odihnite de la guvernare astfel incat sa isi propuna de fiecare data sa reformeze tot, sa schimbe fiecare lucru mostenit si sa reinventeze roata si apa calda. La asa viziune politica, sa le multumim ca au reusit performanta sa nu distruga tot, pana la ultima fundatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta comasare alegeri, #Ponta scurtare mandat Basescu, #Ponta scumpiri, #Ponta criza economica , #guvern
Comentarii