Interventia lui Ponta la Pungesti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 12:05
11273 citiri
Interventia lui Ponta la Pungesti (Opinii)
Foto: Digi 24

Victor Ponta gandeste astazi cantitativ. Pentru 20, 30, 100 de "infierbantati" de la Pungesti nu are de ce sa isi revizuiasca noua strategie energetica.

Pana sa vina la putere, parlamentarul Ponta considera ca numarul protestatarilor e simbolic si reprezinta gradul de nemultumire general atins in societate. Tot atunci se opunea proiectelor de explorare initiate de Guvernul Boc sau Ungureanu, afirmand ca astfel se distruge mediul, se imbolnaveste populatia si se vand pe nimic resursele naturale ale tarii.

Intre timp, si-a reconsiderat toate ideile, pentru ca interesele-i sunt altele. Astazi nu mai are nevoie de voturile cetatenilor si le spune celor care se agita pe la Pungesti sau aiurea cu Rosia Montana, ori chiar il fluiera in spatiul public, ca fiecare "face ce stie si ce poate, tine de educatie".

Mai frust spus - "atata ii duce capul, atata stiu sa faca, niste involuati, nu vad imaginea de ansamblu pe care o studiem si pe care lucram". E acelasi cliseu pe care l-au folosit si fostii guvernanti. Cand nu iti mai convine ce se striga in piata, spui simplu ca acele voci nu exista sau sunt compromise de prostie.

Din momentul instalarii in functia de prim ministru, lucrul de care Victor Ponta a avut nevoie cel mai mult a fost credibilitatea partenerilor internationali. Castigarea increderii acestora a fost prioritatea premierului, scop in numele caruia ar fi sacrificat fara nicio emotie si ultimul procent din increderea acordata la alegeri.

Un gest care nu are cine stie ce consecinte in prezent, dar promite sa se razbune in viitor. E schema pe care au pasit si modelele sale din trecutul apropiat - Emil Boc si Razvan Mihai Ungureanu.

Victor Ponta exerseaza in plus fata de predecesorii sai doar cinismul si aroganta cu care-i trateaza pe cei care nu sunt de acord cu politica sa si care mai au energie sa se revolte.

Un Emil Boc ar fi mimat poate, ipocrit desigur, respect si intelegere fata de dreptul protestatarilor de a-si spune parerea. Ironia maxima este atinsa in momentul in care Victor Ponta recunoaste ca Romania nu are inca o legislatie care sa reglementeze extractia gazelor de sist, dar ignora violentele jandarmilor de la Pungesti si-i jigneste pe cei care se intampla sa-i strige in fata.

Ironic e si ca primarii PSD au castigat alegerile la Vaslui speriindu-i pe oameni taman cu gazele de sist, spunandu-le ca daca vin altii la putere aia le vor baga sondele de sist in curte.

Subiectul este punctul de inflexiune al lui Victor Ponta, mai ales dupa vizita pe care a facut-o in Statele Unite, unde sefii de la Chevron i-au spus in fata care le sunt asteptarile si prioritatile. La cata determinare afiseaza in privinta exploatarilor gazelor de sist, Ponta nu pare sa dea inapoi nici daca iese tot judetul Vaslui in strada.

Punctul de referinta va ramane insa momentul in care Ponta a spus-o cat se poate de clar - la cat de saraca e zona Vasluiului, locuitorii nu au alta solutie decat sa zambeasca americanilor si gazelor de sist.

Cu o presa partial controlata, partial destabilizata de criza, nici nu e de mirare de ce revoltele de la Pungesti sunt si mai slab reflectate decat protestele anti Rosi Montana din centrul Bucurestiului. Pungesti ramane unul din putinele locuri din tara care rezista in fata unei puteri cu o toleranta tot mai scazuta fata de orice i se opune. Iar lipsa de solidaritate cu protestele Pungesti face cauza locuitorilor si mai vulnerabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Ponta proteste Pungesti, #proteste gase sist Pungesti, #proteste Chevron gaze sist , #guvern