Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Bariera de la Cernavoda, exemplu de populism si prostie

Sambata, 03 August 2013, ora 08:14
4161 citiri

O simpla taxa de pod genereaza haos in Guvernul Ponta. Povestea acestei taxe este ilustrarea practica a incapacitatii manageriale care se manifesta la nivelul Executivului.

De cate ori isi face loc populismul in deciziile administrative se produce o incurcatura sau se pierd bani. De cele mai multe ori si una si alta.

La inceputul verii, cand bucurestenii si cei din imprejurimi au luat cu asalt Autostrada Soarelui pentru a ajunge la mare, fluxul de automobile se bloca la Cernavoda. Masinile stationau ore intregi pentru plata taxei de pod in valoare de 13 lei.

In total, CNADR incasa in jur de 15 milioane de euro anual din aceasta taxa. Bani buni pentru o institutie care se ocupa prost de administrarea drumurilor nationale.

Nimeni de la CNADR nu s-a gandit din timpul iernii ca ar trebui gasita o solutie de optimizare a trecerii prin punctul de taxare, in conditiile in care acesta e primul sezon de vara cand automobilistii pot folosi integral A3. Nici din Guvern nu s-a gandit nimeni la asta. Asa ca a venit vara si barierele de la Cernavoda si Fetesti au functionat exact ca o ghilotina pentru trafic.

Niciun sofer nu a cerut sa nu mai plateasca taxa de bariera, dar toti s-au plans de statul la coada. Solutia Guvernului Ponta a fost una simpla si populista: renuntam la bani. In orice tara civilizata, cineva ar fi trebuit sa dea socoteala pentru fondurile pierdute, dar nu e cazul Guvernului Romaniei. Se scalda in bani. La ce-i mai trebuie un mizilic de 15 milioane de euro pe an echivalentul a cinci kilometri de autostrada?

Dar intotdeauna, o masura populista naste monstri. Prima masura a Guvernului Ponta a fost sa suspende taxa pe perioda weekendurilor, dar, minune, s-au format cozi si lunea. Dupa inceperea vacantei scolare, multi turisti prefera sa plece sau sa se intoarca lunea de la mare pentru a evita aglomeratia din weekend. Deci, la Cernavoda au aparut blocaje si in prima zi a saptamanii. Asa ca, Guvernul a decis sa prelungeasca si pentru aceasta zi suspendarea platii taxei de bariera.

Pe langa prostia cu pierderea banilor s-a creat si o situatie de discriminare grosolana. Adica prostii care pleaca marti la mare au cheltuieli mai mari decat desteptii care pleaca cu o zi inainte. Prostii ar putea sa dea in judecata Guvernul Ponta si sa-si ceara banii incasati ilegal. Sa se faca si ei destepti.

In plus, soferii cu arici la portofel, chiar daca ar fi preferat sa plece spre mare in ziua de marti, acum au tendinta sa se grabeasca pentru a ramane in buzunar cu cei 26 de lei (dus-intors). Si astfel, circulatia se aglomereaza si mai mult in intervalul vineri-luni cand "e pe gratis".

Si uite cum o masura populista, luata la repezeala, genereaza un sir de anomalii. Pentru cati bani se aflau in joc, existau zeci de solutii ca sa fie incasati - prin SMS, la plata taxei de drum, in benzinarii, online etc. Dar mai bine au fost irositi in speranta unui plus de popularitate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#taxa drum Cernavoda, #taxa bariera Cernavoda, #cozi taxa Cernavoda , #guvern