Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Noi locuri de munca, pariul pierdut de Victor Ponta

Sambata, 24 August 2013, ora 08:37
3146 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Noi locuri de munca, pariul pierdut de Victor Ponta

In momentul in care actualul premier castiga alegerile, decembrie 2012, rata somajului in Romania era de 6,7 procente. Astazi, dupa opt luni, rata somajului a ajuns la 7,5%.

De ce actualul guvern, in ciuda promisiunilor, nu reuseste sa creeze locuri de munca?

Sunt doua tendinte care duc in acelasi punct si blocheaza relansarea economica. Amandoua sunt generate de comportametul si actiunea politica a reprezentantilor USL.

Prima tendinta o gasim in viziunea economica a sefului Executivului. Acesta si-a construit o strategie de supravietuire in vremuri tulburi, fara a-si asuma un program de relansare economica. Guvernul Ponta merge pe aceleasi linii trasate de tandemul Basecu-Boc, incercand sa respecte tintele FMI, dar vine cu o promisiune in plus, aceea de a nu deranja pensionarii si de a temporiza reformele in zona afacerilor publice.

Dupa 1990, guvernele de stanga au evitat reformele cu orice pret, au preferat politicile inflationiste si au evitat deciziile radicale in domeniile sensibile - sanatate, pensii, educatie. Acelasi gen de politica il practica acum si Guvernul Ponta, iar aceasta incercare de a mentine la un nivel ridicat cheltuielile bugetare cu pensii si salarii a dus la stoparea oricarei investitii publice.

Reforma in Sanatate e blocata, reforma in sistemul de salarizare a bugetarilor a fost oprita in punctul in care a lasat-o Guvernul Boc. Reforma sistemului de pensii nici macar nu a inceput. Aceeasi politica protectionista incurajeaza evaziunea fiscala. Incasarile la buget din taxe scad comparartiv cu anii 2010 si 2011.

A doua tendinta care duce la blocarea procesului de creare de locuri de munca are legatura cu neincrederea de care se bucura USL in randul investitorilor locali si straini. Relatia dintre investitori si executiv e una bazata pe suspiciune. Primii stiu ca primul-ministru se vrea socialist si cauta noi metode de impozitare, mai stiu ca USL, in urma cu un an, a fost un puternic factor de instabilitate politica si economica. Prin criza declansata de suspendarea presedintelui in exercitiu, liderii USL au pus in pericol statul de drept. Acest lucru nu a fost iertat, iar investitiile straine directe au atins un minim istoric.

Guvernul Boc a luat cateva decizii radicale si a salvat Romania de la faliment in mijlocul celei mai profunde crize economice de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. A platit pentru asta cu pierderea alegerilor. Guvernul Ponta pare a nu fi dispus sa mearga mai departe si sa riste prin a oferi o perspectiva romanilor. Mizeaza pe aceeasi "liniste" si asigurare din resurse bugetare a supravietuirii persoanelor defavorizate, neoferind nicio sansa tinerilor si adultilor sa aiba un loc de munca decent sau o locuinta. Singura lor sansa fiind emigrarea.

Aceasta politica evita inflamarea sociala, muta cartoful fierbinte dintr-o parte in alta, incercand sa nu-i supere pe toti odata. Daca intrebi politicienii, ei spun ca asta a fost cea mai mare greseala a Guvernului Boc, faptul ca s-au taiat pensiile si salariile bugetarilor in acelasi timp. Nimeni nu-si mai aminteste de starea de urgenta si panica din sistemul bancar. George Copos, om de afaceri si fost proprietar al clubului de fotbal Rapid, a ilustrat cel mai bine Rominia anului 2009: "Vine sfarsitul lumii!" Nu glumea, o spunea serios. Si, intr-un fel, pentru el a si fost.

Momentul critic a trecut, dar Guvernul Ponta s-a lasat prins intre doua lumi, una a urgentei continuarii reformelor pentru a oferi o sansa tinerilor sa-si gaseasca o slujba in Romania, cealalta, o lume imbatranita, bolnava si care are nevoie de sustinere materiala, sustinere care pe zi ce trece e din ce in ce mai firava.

Toate acestea se intampla in momentul in care, la nivel european, bancile centrale incep sa-si asume si reforme economice. Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, a anuntat ca rata dobanzilor va ramane aproape de zero pana cand rata somajului din Regatul Unit va cobora sub sapte procente. O viziune noua, care semnaleaza faptul ca si guvernul Marii Britanii a ratat obiectivul de a crea locuri de munca.

In ciuda tergiversarilor, Victor Ponta va trebui sa aleaga cat mai curand pentru ca "timpul nu mai are rabdare".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...