Marea nedreptate pregatita de Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 04 Iunie 2012, ora 09:03
8429 citiri
Marea nedreptate pregatita de Ponta (Opinii)

E cat se poate de interesant faptul ca, in ciuda gafelor, retractarilor si demagogiilor de pana acum, Victor Ponta continua sa urce in sondaje. Deci, nu doar ca nu il afecteaza, ci toate scandalurile din guvernul pe care il conduce par sa lucreze pentru propria-i imagine.

Numirile urmate de tot atatea demiteri de la Educatie, confuziile provocate de noul ministru de Externe, balbaiala cu reintregirea salariilor bugetarilor, celebrul caz Nastase si incompatibilitatile lui Diaconu - toate au determinat mai degraba o consolidare a imaginii lui Ponta decat o erodare a sa.

Este exact momentul in care pedelistii si Traian Basescu ar trebui sa se intrebe cat de mult ajunsesera sa fie urati de popor, daca si dupa tot acest sir de greseli si gafe, USL si Victor Ponta tot continua sa fie preferatii electoratului. Ba chiar isi continua ascensiunea.

In acelasi timp, imi imaginez ce dimensiune trebuie sa aiba dezamagirea pentru cei care isi pusesera sperantele in USL si observa cum noul Guvern repeta la indigo excesele predecesorilor. Vezi scuzele legate de lipsa banilor, modificarea legii electorale, numirile politice si lipsa specialistilor. De aici si durerea ca nu avem, de fapt, nicio alegere reala intre doua lucruri diferite, ci doar iluzia unei schimbari.

Exemplul perfect pentru nedreptatea pe care Guvernul USL se pregateste sa o bage pe gat romanilor de doua ori - o data prin natura executarii ei, a doua prin dezamagirea provocata - este incredibila taxa de solidaritate. Am tot crezut ca taxa e o gluma sau un joc specific executat de Victor Ponta.

Cum partenerul sau din USL, Crin Antonescu, nu parea foarte deranjat de initiativa PSD, ma astept ca discutiile legate de propunerea lui Ponta sa devina in cel mai scurt timp doar o alta retractare.

Adica o prelungire a jocului ce pare a-l ajuta pe Ponta in sondaje: intai aratam pisica, apoi revenim si indreptam greseala. Astfel demonstram ca suntem dispusi sa ne recunoastem limitele, ascultam de vocea poporului si nu insistam diabolic in greseala. Daca asta ar fi fost strategia, as fi apreciat-o ca josnica, dar nu ar fi fost cazul sa facem o drama dintr-atat. Ar fi fost efectul firesc al unei echipe contruita pe principii contradictorii si nepregatita pentru o guvernare coerenta si de durata.

Surpriza e ca treaba e serioasa. Si inca si mai mult decat atat! Ponta nu doar ca nu renunta in ruptul capului la impozitarea bugetarilor cu salarii mai mari de 4.500 de lei, dar pregateste totusi si o mare discriminare.

Si anume: exceptarea de la impozitare a profesorilor universitari. Revin. Crin Antonescu a declarat, dupa o regandire a problemei ca nu exista niciun conflict de idei in USL pe tema taxei. In concluzie, dorintele premierului nu mai au nicio piedica sa devina realitate.

"Nu mai impozitez peste 4.500, la profesori. In rest, nu o las balta. Foarte serios", a spus Victor Ponta intr-o discutie cu mai multi reprezentanti din invatamant prezenti la Bookfest. In prima instanta, esti tentat sa razi, luand drept o gluma reusita replica lui Ponta. Apoi, te intrebi daca nu e o autoironie sau un misto la adresa liberalilor.

Nu mai conteaza ca aplicarea taxei doar la bugetari este practic un alt fel de taiere a salariilor. Si nici faptul ca exceptarea profesorilor e o nedreptate uriasa fata de restul bugetarilor, chiar daca pe motive corecte - diferentele uriase intre bugetarii din educatie si cei din marile companii de stat.

Dar urmand aceeasi judecata, de ce sa nu-i exceptam si pe medicii ale caror venituri de la stat ajung sa depaseasca 4.500 de lei? Si de aici cutia derogarilor va fi imposibil de inchis la loc. De ce nu si functionarii care au performante, de ce nu si directorii cu rezultate extraordinare?

PSD iese fara indoiala castigator din acest talmes - balmes denumit solidaritate, insa liberalii sunt facuti K.O. tehnic. La fel ca si principiile care ar trebui sa ghideze un guvern format, sau nu, in urma votului direct al cetatenilor.

Nu m-ar mira ca aplicarea acestei taxe, mai ales in forma discriminatorie prezentata de premier, sa contribuie si ea la cresterea popularitatii Guvernului si a lui Ponta in mod special. Si totul dintr-un singur motiv: numarul celor astfel discriminati este infinit mai mic decat cei care prin aceasta masura se vor simti razbunati.

Citeste si:
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Sursa: Ziare.com