Moastele Guvernului Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 18:34
3285 citiri
Moastele Guvernului Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Peste ani si ani, cand toate privatizarile esuate ale guvernarii Ponta transformate in tot atatea falimente de rasunat vor fi devenit locuri de pelerinaj pentru excentricii pensionari ai Europei, membrii Guvernului din viitor vor merge si ei in pelerinaj sa aprinda o lumanare la capataiul a ceea ce fusese candva Cupru Min, Oltchim, CFR Marfa si alte companii pe care statul nu a fost in stare nici macar sa le privatizeze. Ca sa nu mai vorbim ca daca ar fi stiut sa le administreze competent si cinstit, nu am fi vorbit niciodata de privatizarea lor.

Astazi insa liberalii se felicita pentru ratarea privatizarii CFR Marfa, simptomul cel mai evident al ruperii de realitate de care sufera partenerii de guvernare ai lui Ponta. Se stie ca Oltchim si CFR Marfa sunt companii care pana in urma cu cativa ani au fost profitabile si doar in timpul ultimelor doua Guverne s-a reusit "performanta" de a le pune in situatia de a fi vandute sau inchise din cauza pierderilor enorme.

Stim si reteta dupa care societati si industrii intregi ale statului profitabile ajung sa fie bagate in faliment. Capusarea cu sprijinul si spre folosul direct al mediului politic.

Asta e realitatea de care Guvernul Ponta inca face eforturi sa fuga. Dar cat timp nu ne sunt prezentati vinovatii, cu acte din care sa rezulte negru pe alb cine si cand a furat, Executivul lui Ponta nu se poate folosi de scuza ca plateste oalele sparte de altii.

Asa il gasim pe Ponta care, fara sa rezolve niciuna dintre problemele mentionate, asteapta linistit ca pierderile sa se transforme in insolventa iar apoi in faliment.

Si in timp ce privatizarea CFR Marfa se facea praf la Bucuresti, Victor Ponta privea evlavios, la Iasi, sfintele moaste ale cuvioasei Parascheva.

Asezat sfios pe bancuta langa racla cu ramasitele Sfintei, dupa ce a sarit randul miilor de pelerini care inghetau in frig de zile intregi, premierul a ingrosat coada politicienilor care se baga in fata sa asiste la un spectacol pe care nu il inteleg. Cum nu inteleg nici economia.

Si asa cum nu au timp sa empatizeze cu atmosfera sarbatorii religioase, ci doar interesul de a bifa populist la capitolul imagine, nu au nici stiinta guvernarii responsabile.

Asteptatul ore in sir la coada de kilometri a pelerinilor de la Iasi, de exemplu, ar fi fost o prima conditie necesara pentru ca politicienii sa patrunda in spiritul sarbatorii Sfintei Parascheva.

Cum insa toti, fara exceptie, au sarit randul si s-au ingramadit langa racla sa pupe moastele, e usor de intuit care e filosofia ce-i ghideaza in viata si-n politica. E mentalitatea care le da aripi sa faca lucruri pe care nu le inteleg, sa actioneze dincolo de legi sau sa isi voteze privilegii, pensii si salarii speciale.

Iar in zborul lor peste cozile de la moaste sau de pe sosele, isi imagineaza ca la fel pot zbura si peste bolovanii guvernarii.Victor Ponta si-a insusit lectia guvernelor Boc si MRU: niciodata, sub nicio circumstanta, sa nu inflamezi atmosfera cu cinisme si arogante inutile. Vazand cum ambele pacate i-au piedut si pe mai marii Nastase sau Basescu, Ponta invata de la mentorii sai cum sa evite situatiile limita. Un pas in spate, trei sarituri in fata. O mica retrage, un asalt pe toate fronturile.

In lumina acestei filosofii pontiste, trebuie sa ne asteptam ca pe masura ce Oltchim, Curpu Min si CFR Marfa se dancesc in pierderi spre faliment, cu atat mai agresiv sa inceapa campania pentru exploatarile de gaze de sist, de petrol si de aur de la Rosia Montana. Sunt singurele solutii pe care Guvernul le are la ceea ce nu stie sa faca sa mearga.

Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...