Modificarea Guvernului, publicata in Monitorul Oficial - Cine semneaza in locul lui Antonescu

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:05
4568 citiri
Modificarea Guvernului, publicata in Monitorul Oficial - Cine semneaza in locul lui Antonescu

Hotararea Parlamentului care prevede modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului, votata marti, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 157 din data de 4 martie.

Hotararea este semnata de Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, si de vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, in conditiile in care Crin Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte chiar in timpul desfasurarii lucrarilor Parlamentului.

Guvernul Ponta 3, in stand by: Ponta nu l-a convins pe Basescu. Mai incearca maine

La articolul 1 al Hotararii este prevazuta desfiintarea posturilor de viceprim-ministru, viceprim-ministru si ministru de Finante, ministru de Interne, ministru al Agriculturii, ministru al Culturii si ministru delegat pentru proiecte de infrastructura, posturi ocupate in guvernul USL, in ordine, de Gabriel Oprea, Daniel Chitoiu, Radu Stroe, Daniel Constantin si Gigel Stirbu.

La punctul doi al Hotararii sunt revocati din functie Gabriel Oprea, Daniel Constantin (Agricultura), Rovana Plumb (Mediu), Dan Nica (Comunicatii), Nicolae Banicioiu (Tineret), Constantin Nita (Energie), Dan Sova (infrastructura), Maria Grapini (Turism), Doina Pana (Dialog social).

La punctul trei, sunt infiintate posturile de viceprim-ministru si ministru de Interne, viceprim-ministru si ministru al Agriculturii, precum si viceprim-ministru si ministru al Culturii, ele urmand sa fie ocupate de Gabriel Oprea, Daniel Constantin si Kelemen Hunor. Singurul vicepremier care ramane pe loc este Liviu Dragnea.

De asemenea, este infiintata functia de ministru de Finante, care este astfel separata de cea de viceprim-ministru, solicitare care fusese adresata de PNL in contextul introducerii in Guvern a lui Klaus Iohannis, dar refuzata de premierul Ponta.

In Hotararea parlamentara urmeaza lista cu noii ministri, avizati favorabil, marti, in comisiile de specialitate.

La art.2 se precizeaza ca celelalte ministere si ceilalti ministri nu se schimba, iar la art.3 se prevad urmatoarele: "Guvernul, in componenta rezultata dupa remanierea prevazuta la art.1., si-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat in sedinta Camerelor reunite din data de 21 decembrie 2012 si aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin Guvernul".

Ultimul articol, 4, prevede ca hotararea i se comunca presedintelui Romaniei, in vederea exercitarii atributiilor prevazute la art. 85, alin.2 si 3 din Constitutie.

Parlamentul a votat, marti, Guvernul Ponta 3, cu 346 de voturi "pentru" si 192 de voturi "impotriva", dar presedintele Traian Basescu a explicat ca nu va semna decretele de numire in functie a noilor ministri daca premierul nu prezinta Parlamentului si noul program de guvernare.

Guvernul Ponta 3 a fost votat. Criza continua

Hotararea Parlamentului a fost imediat contestata la Curtea Constitutionala de PDL si PMP, motiv pentru care presedintele Traian Basescu a decis sa nu semneze decretele de numire in functie a noilor ministri, in asteptarea deciziei CCR.

Guvernul Ponta 3 a fost contestat la CCR. Blaga: Am cerut semnaturile PMP, le-au dat

Miercuri dimineata, Biroul Permanent al Senatului a decis ca vicepresedintele Cristian Dumitrescu (PSD) preia interimar functia de presedinte.

Cristian Dumitrescu preia interimatul la sefia Senatului

#Hotarare Parlament guvern Ponta 3, #ministri Guvern Ponta 3, #sesizare CCR Guvern Ponta , #guvern