Guvernul Ponta a trecut pentru a doua oara in acest an testul de incredere, dupa ce motiunea de cenzura a Opozitiei a picat, marti, la vot in Parlament.
Daca la inceputul zilei tabloul semana mult cu cel din vara, cand PNL a inceput dimineata cu un miting impotriva Guvernului, filmul de la dezbaterile din Parlament a fost unul mult mai dramatic.
In discursurile liberalilor nu s-a simtit nici macar o urma de speranta ca motiunea ar putea trece. Ba mai mult, liderii PNL s-au vazut nevoiti sa raspunda atacurilor celorlalti sefi de partide din Opozitie (UDMR, PMP), care au anuntat ca voteaza motiunea, dar au calificat textul acesteia drept unul neserios, facut doar de dragul de a-l face.
In schimb, premierul Victor Ponta a avut o interventie nu foarte lunga, dar concentrata pe atacuri la liderii liberali de care s-a aratat dezamagit ca nici macar nu i-au oferit o motiune la care sa se apere cu cifre din economie. Astfel, discursul lui Ponta a fost presarat doar cu glume, ironii, intepaturi si atacuri, vrand sa evidentieze, astfel, "barna din ochiul celor deranjati de pai".
Ponta a trecut deci fara emotii de a doua motiune de cenzura de anul acesta si de a patra de cand a preluat conducerea Guvernului, iar PNL s-a reunit de urgenta intr-o sedinta.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor, cele mai importante declaratii si rezultatul votului pe motiunea de cenzura:
13:47 - Dupa Victor Ponta, si Liviu Dragnea spune ca are informatii ca PNL ar fi folosit elevi la mitingul organizat impotriva Guvernului.
"Nu stiu daca e reala informatia cu elevi platiti si folositi la acest miting... Asa ceva nu este permis, pentru ca elevii trebuie lasati sa mearga la scoala, nu sa fie folositi in scopuri politice", a spus Dragnea.
Opinia PSD despre motiunea de cenzura: O bataie de joc, un demers pripit si nejustificat
13:43 - Copresedintele PNL Alina Gorghiu a avut prima reactie dupa ce motiunea a picat la vot in Parlament.
"Le multumesc celor care au venit astazi in Parcul Izvor, pe o vreme potrivnica, precum si celor care au votat in plenul Parlamentului, pentru a apara demnitatea Romaniei. Nu vom ceda, nici astazi, nici alta data, in fata imposturii, a minciunii si a abuzului. Mostenirea politica a lui Victor Ponta nu sunt kilometrii de autostrazi, nici muntii de reforme, ci tonele de invective si minciuni. Peste toate acestea, Victor Ponta mai lasa o mare pata pe imaginea Romaniei!", a scris pe Facebook Alina Gorghiu.
13:29 - Premierul Victor Ponta vorbeste cu jurnalistii dupa rezultatul motiunii.
Ponta, despre motiunea PNL: Un esec, un fel de motiune la adresa PDL-PNL
"Nici nu aveau cum sa fie probleme, pentru ca a fost un esec din toate punctele de vedere. Ziceau ca aduc 15.000 de oameni, erau mai multi jandarmi si elevi, ziceau ca au voturi si am vazut... Dar cea mai mare problema este ca trebuia sa discutam ce facem cu salariile, caldura la iarna... astea erau subiectele.
Dar daca au vrut sa vorbim despre contracte... au avut o surpriza si doamna Gorghiu a avut si cei care credeau in onestitatea ei. Sunt gata sa imi folosesc toata energia pentru actul de guvernare. Mai pe scurt, la treaba ca sunt multe de facut si e clar ca cei de la PNL-PDL nu sunt in stare", a spus Ponta.
Foto: B1 TV
13:21 - Calculele arata ca PNL are totusi o mica victorie, daca o putem numi asa. Fata de motiunea din iunie, liberalii au strans in plus 13 voturi pentru.
(In iunie, din totalul de 554 de senatori si deputati, au fost prezenti 417. Au votat 214 senatori si deputati, 7 voturi au fost anulate. 194 de voturi au fost "pentru", iar 13 "contra").
13:17 - Sedinta la PNL dupa esecul de la motiune, informeaza B1 TV.
13:00 - Motiunea de cenzura a picat!
Din totalul de 549 de parlamentari au fost prezenti 413. Au fost exprimate 215 voturi, niciunul nefiind anulat. Pentru au votat 207 parlamentari, iar impotriva 8. Pentru ca motiunea sa fi trecut, ar fi trebuit sa intruneasca cel putin 275 de voturi.
Motiunea de cenzura a picat - cate voturi a reusit sa stranga PNL din vara pana acum
12:59 - Zgonea anunta rezultatul votului.
12:53 - Urnele au fost ridicate pentru a se numara voturile si a se intocmi procesul verbal. In scurt timp, se va anunta daca Guvernul Ponta a picat sau ramane in functie cel putin pana la urmatoarea sesiune parlamentara.
12:51 - S-a incheiat votul. Mai exista o doamna deputat care a intarziat, Mihaela Stoica. Zgonea o zoreste: "Haideti, doamna Stoica, lasati... da, e bine, e bine asa. Alba la neagra si neagra la alba".
12:36 - Elena Udrea, care de dimineata a fost la Politie asa cum ii impun conditiile controlului judiciar, este acum in Parlament si socializeaza cu colegii cat timp in plen se voteaza.
Foto: B1 TV
12:13 - S-au incheiat dezbaterile. Zgonea citeste procedura si se face prezenta.
12:11 - Victor Ponta vorbeste iar: "Sa terminam mai repede aceasta motiune ca sa-i scapam de penibil pe colegii de la PNL. Critica Guvernului o fac cei de la PNL, de votat ar trebui sa votati dvs, cei de la PSD. Presupun ca tot dvs sa aduceti si oameni la miting", a spus Ponta.
Ponta a adaugat ca a asistat la multe momente vesele si triste in aceste cateva ore in Parlament. La momente vesele a indicat acela in care Puiu Hasotti a spus ca, daca cineva tot repeta la nesfarsit un lucru, trebuie sa fie "bolnav la cap", Ponta amintind ca Alina Gorghiu ii tot cere demisia.
Ponta, ironii despre "buldogul" Blaga: Am si eu un labrador acasa care se crede tigru!
Cat despre momente triste, Ponta a spus ca acesta a fost discursul lui Vasile Blaga: "Cu tot respectul, am si eu un labrador acasa care se crede tigru".
12:01 - A luat cuvantul Puiu Hasotti, care le raspunde celor care au anuntat ca voteaza motiunea, dar i-au criticat pe liberali pentru modul in care au scris-o.
"Soriceii, cand stau in acelasi bazin cu elefantii, au tot dreptul sa spuna 'vai ce valuri frumoase facem'", a spus Hasotti.
11:57 - Vorbeste senatorul Cristiana Anghel, imbracat in galben. Din sala se aud huiduieli.
"Avea intr-un film o replica, Dem Radulescu, 'mama, ce vezi tu nu e adevarat'. Asta e ceea ce vedeti aici, nu inseamna ca daca cineva se imbraca in haina liberala este liberal.
Doamna Gorghiu, sunteti tanara, frumoasa, desteapta, pacat ca doar atat! si pacat ca nu ati inteles nimic din lectia doamnei Udrea, care in anumite momente era considerata liderul dreptei. Ce s-a intamplat dupa aceea? Au considerat-o tapul ispasitor!", a spus Cristiana Anghel.
11:50 - "Nu-mi face nicio placere situatia dificila a dl Ponta. Nu-l consider nici vinovat, nici nevinovat, Justitia va decide. Si apropos, dl Ponta, poate va uitati mai atenti cati oameni sunt in strada si ce am fost v-am demonstrat cu varf si indesat anul trecut cand v-am scos din politica inalta.
Omeneste il pot intelege pe Ponta, nu e usor sa faci fata situatiei in care se gaseste, dar politica la varf are reguli clare si dure, unele scrise, altele nescrise, iar prima e ca tu iti servesti tara, nu tara te serveste pe tine", a spus Blaga.
Blaga, atac la Ponta: Omeneste, il pot intelege, dar politica la varf are reguli dure
11:47 - La tribuna plenului a venit co-presedintele PNL Vasile Blaga.
11:45 - A luat cuvantul presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea:
"Din fericire pentru romani, Caragiale nu a murit si asta este important pentru ca este vorba de spiritualitatea noastra. Am vazut certuri intre cei care sustin motiunea de cenzura, nu sunt de acord cu textul motiunii, nu sunt de acord cu faptul ca s-a depus, dar o voteaza prin definitie.
Am constatat fara patima in discursul domnului presedinte al UDMR ca textul sa contina critici la adresa guvernarii care este foarte proasta. In acelasi timp a zis sa nu apara razbunari. Dar ce razbunari ar putea sa apara?
Dar se referea la toti, si la membrii UDMR care inca se afla in pozitii importante in aparatul guvernamental? Asta este o intrebare, bineinteles nu e vorba de nicio razbunare", a spus Dragnea.
11:37 - Vorbeste in Parlament deputatul Negrut Clement, presedinte al PMP Alba Iulia.
"Este prima data cand am un document care nu reprezinta acel document care sa trateze actiunile Guvernului. Ce vreau sa spun de la inceput e ca sunt parlamentar neafiliat, membru al Miscarii Populare si impreuna cu colegii mei vom vota aceasta motiune, chiar daca colegii liberali nici nu ne-au solicitat semnatura si nici nu ne-au intrebat daca vom vota", a spus Clement Negrut.
11:33 - In Parcul Izvor vorbeste in fata oamenilor Catalin Predoiu: "Suntem partidul care a dat tarii un presedinte si va da si un guvern".
11:32 - "Cativa colegi m-au intrebat daca votul nostru va avea consecinte negative asupra noastra. Vreau sa cred ca nu se pune problema razbunarii politice din cauza unui vot exprimat in Parlament", a conchis Kelemen Hunor.
11:30 - Kelemen Hunor anunta ca UDMR va vota impotriva Guvernului. Din sala se aud aplauze.
"In acelasi timp, votul nostru nu trebuie considerat pentru motiunea de cenzura. Motiunea de cenzura trebuie sa se indrepte impotriva Guvernului si nu impotriva unui membru al guvernului, fie el si intaiul ministru. Sigur, se poate si altfel, exista doar modul in care intelegem si interpretam actul motiunii de cenzura.
Votul nostru va fi impotriva Guvernului pentru ca avem nenumarate motive sa spunem ca este timpul pentru un guvern nou. Investitiile ca si inexistente, administratia centrala si-a pierdut busola, Guvernul creeaza discrepante si tensiuni intre anumite categorii sociale", a spus Kelemen Hunor.
11:28 - Tariceanu a terminat discursul, acum vorbeste liderul UDMR, Kelemen Hunor.
11:26 - Tariceanu vorbeste in continuare despre Justitie, serviciile secrete, Wikileaks, mandatele de interceptare pe siguranta nationala etc. Zgonea incearca sa-l intrerupa pentru ca timpul sau a expirat. Tariceanu mai cere un ragaz sa incheie.
11:23 - Catalin Predoiu, prezent la miting, si nu in sala de plen, a dat o declaratie pentru Romania TV:
"Nu se iau decizii, nu se pun in practica proiecte pentru cetatenii romani, este un blocaj administrativ generalizat si poate fi rezolvat ca Ponta sa isi depuna demisia cu ultima urma de onoare care i-a ramas. Ar da sansa repornirii administratiei noastre. E cunoscut faptul ca in plan extern Guvernul Romaniei nu mai poate reprezenta interesele romanilor, nimeni nu isi permite sa lanseze proiecte cu un premier care este trimis in judecata penala.
Nu este vorba de a anula prezumtia de nevinovatie, ci de a pastra prezumtia de demnitate intr-o functie publica. Romania nu poate continua in acest fel, avem nevoie de o alta solutie politica.
Guvernarea unei tari nu inseamna doar majoritatea din Parlament, ci si eficienta admnistratiei. Exista un blocaj politic in PSD, la nivel guvernamental. Dincolo de jocurile politice si batalia din Parlament, trebuie sa privim la interesele cetatenilor. Suntem pentru interesul romanilor de a fi reprezentanti cu demnitate si eficienta. E vorba despre valori. Ce poate intelege un tanar, un om matur, un om care munceste, un om care are o afacere prin faptul ca in fruntea Guvernului este un om asupra caruia planeaza grave acuzatii.
Vom sta si in ploaie, si in soare pana cand Ponta pleaca de la Guvern. Nu e o rusine sa stai in ploaie pentru interesele romanilor. Am stat si anul trecut pentru campania lui Iohannis si a meritat".
11:10 - A luat cuvantul presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. El anunta ca grupurile ALDE nu vor vota motiunea.
11:00 - Gorghiu anunta ca Dan Motreanu, trimis luni in judecata pentru fapte de coruptie, si-a depus demisia - "Pe biroul meu se afla demisia lui Dan Motreanu. Vedeti undeva demisia lui Victor Ponta?".
Gorghiu: Pe biroul meu e demisia lui Motreanu, vedeti pe undeva demisia lui Ponta?
10:57 - A luat cuvantul co-presedintele PNL Alina Gorghiu:
"Dupa interventia dl. Victor Ponta, domnia sa traieste intr-o cu totul si cu totul alta realitate care e doar a lui si a nimanui altcuiva din Romania. Si nimic din ce i se intampla nu intelege.
Acum, o sa va spun asa, am sa va dau o veste buna si o veste proasta. Vestea buna e ca premierul mai are 3-4 cetateni romani care il sustin, vestea proasta e ca acestia sunt liderii partidelor de guvernare si au un interes: unul vrea pe locul de pe care Ponta s-a ridicat din partid, altul vrea sa fie intaiul senator al tarii, iar altul confunda interesul tarii cu interesul personal", a spus Gorghiu.
10:56 - In final, Ponta povesteste ca s-a intalnit cu deputatul Eugen Tomac, seful PMP, si ca i-a spus ca daca voteaza motiunea "nu mai avem Guvern si nu vom putea sprijini Moldova".
Ponta spune ca Tomac i-a raspuns "hai, domne', ca nu trece motiunea, ce naiba?!".
"Pai atunci de ce ati mai facut-o?!", s-a intrebat Ponta.
Ponta trece cu tancul peste Opozitie: Toate problemele PNL in Justitie - de la Gorghiu la Motreanu
10:55 - Ponta o ataca pe Alina Gorghiu:
"In final, pentru a da satisfactie celor care au conceput acest text, sa am refer un pic si la obiectul motiunii. Se vorbeste despre contracte... n-am semnat niciodata niciun fel de contract cu o societate cu capital de stat. Stiu ca a semnat dl. Sova cu societati din portofoliul AVAS condus atunci de dl. Atanasiu. Vreti sa imi dau eu demisia pentru ca au semnat Sova cu Atanasiu contracte? Care e logica?! Sau poate a fost sfatuit gresit de o doamna. Doamna avocata Gorghiu", a spus Ponta, dupa care a inceput sa citeasca un contract semnat de Gorghiu adaugand ironic "Sunteti scumpa, dna Gorghiu!".
10:54 - "Vedeam un basist chemand oameni in strada, Predoiu. Din fericire, n-au venit ca, daca veneau, l-ar fi intrebat de ce a semnat inchiderea spitalelor, ordonante de cresterea TVA-ului, ordonante pentru Gala Bute pe care doar dna. Udrea plateste acum, nu ministrul Justitiei de atunci. Ma bucur ca oamenii n-au venit in piata ca l-ar fi intrebat pe Predoiu toate aceste lucruri. Daca vorbim de principii pentru altii, ar trebui sa le aplicati si dvs", a mai spus Ponta.
10:52 - Ponta s-a adresat UDMR amintindu-le ca liberalii le-au inchis usa in nas in 2012.
"Chiar daca UDMR a ales sa sustina motiunea, respect decizia lor. Dar cred ca e o fractura de logica aici. Textul de aici e in contradictie cu ce ati sustinut de-a lungul timpului. In decembrie 2012, au spus ca nu sunteti buni sa guvernati, acum ca au nevoie de voturi vor spune ca sunteti buni, dupa vor spune iar ca nu sunteti. Si Dragnea ar fi fost bun, daca ar fi sustinut motiunea, altfel e baron. Si Oprea e un om foarte serios, daca tradeaza Guvernul, daca nu, e un om rau care tradeaza tara.
Tradarea e marca inregistrata a partidului care a candidat ca ALDE si luni dimineata s-a trezit la PPE. Dincolo de ceea ce face Guvernul, atunci cand se dau lectii de moralitate sa vedem cine da acele lectii.
Dupa ani multi aflam de milioane furate de colegi aflati aici care au semnat motiunea exact in perioada in care se taiau salariile si cresteau taxele", a mai spus Ponta.
10:48 - Ponta a continuat vorbind despre economie si rezultatele Guvernului.
10:44 - Ponta spune ca demersul PNL nu este o motiune de cenzura, deoarece nu ataca actul de guvernare, ci pe el personal.
"Din pacate, este datoria initiatorilor de a lamuri ce se intampla astazi pentru ca dincolo de jigniri si invective nu exista nicio critica adusa actului de guvernare, si bineinteles nicio solutie in cazul improbabil in care motiunea ar trece.
Este nevoie de lamuriri si pentru oamenii adusi cu autobuze in fata in ploaie. Probabil ei credeau ca vin sa protesteze impotriva (sic!) celor care le-au taiat salariile si pensiile. Adevarul e ca nici dl. Blaga nu mai e ce-a fost odata. Sunt mai multi jurnalisti si jandarmi", a spus Ponta, de la tribuna Parlamentului.
10:42 - Nicolaescu a terminat de citit motiunea, la tribuna vine Victor Ponta.
10:40 - Intors la locul sau, Ponta vorbeste cu ministrul Apararii, Mircea Dusa.
10:36 - Ponta s-a ridicat de pe scaunul sau si discuta cu Liviu Dragnea in timp ce Nicolaescu citeste textul motiunii de cenzura.
10:33 - Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu citeste din nou in plen textul motiunii de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta".
10:31 - Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea anunta ca incep dezbaterile pe motiunea de cenzura si intreaba in plen daca a dorit cineva sa isi retraga semnatura de pe motiunea liberalilor. Nu primeste niciun raspuns afirmativ, insa Eugen Nicolaescu anunta ca mai exista inca 3 liberali care au anuntat ulterior depunerii motiunii ca o semneaza: Alexandru Baisanu, Marian Avram si Victor Manea.
"Cine semneaza o motiune de cenzura dupa depunerea ei este doar o chestiune de stenograma, ea n-are nicio relevanta", i-a raspuns Zgonea.
10:25 - Din 540 sunt prezenti 309 senatori si deputati. PNL are nevoie de 276 de voturi pentru ca motiunea sa treaca.
10:20 - A inceput sedinta, se citeste procedura privind motiunea de cenzura.
10:18 - Elena Udrea, iesind de la vizita la Politie impusa de controlul judiciar, a declarat ca liberalii nu sunt destul de determinati sa schimbe Guvernul Ponta prin motiunea de cenzura de marti.
"Dupa cum se comporta, e clar ca nici ei nu sunt decisi sa schimbe acest guvern", a punctat Udrea, mentionand ca liberalii ar fi trebuit sa se angajeze intr-un demers serios, sa vorbeasca despre bani europeni si alte aspecte economice.
Intrebata pe cine crede ca ar desemna Klaus Iohannis pentru functia de premier, Udrea a precizat ca "probabil pe cineva din fostul PNL, nu din fostul PDL".
10:16 - Ponta este deja prezent in sala, sta de vorba cu socrul sau, Ilie Sarbu.
Foto: Digi24
10:07 - In Parcul Izvor sunt in jur de 1.500 de persoane. Liberalul Ludovic Orban a sugerat ca nu li s-ar fi permis sa stranga mai multi oameni, desi copresedintele PNL Alina Gorghiu anunta luni peste 10.000.
Foto: Digi 24 TV
10:03 - Alina Gorghiu si Vasile Blaga au intrat in sala de plen. Deci nu vor mai tine discursuri in Parcul Izvor, asa cum era programat. In fata protestatarilor au vorbit insa Andreea Paul, Anca Boagiu, Costica Canacheu si Cristian Busoi.
Foto: B1 TV
09:59 - Parlamentarii au inceput sa ajunga in sala de plen. Nu se stie ce vor face liderii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Acestia trebuiau sa tina un discurs in fata oamenilor stransi la miting in Parcul Izvor, insa la 10:00 deja incepe sedinta in plen.
09:47 - Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca la nivelul conducerii partidului s-a stabilit ca social-democratii sa fie prezenti in sala de plen, dar sa nu voteze.
"E anormal sa astepte de la noi sa le aducem voturi. Daca asteapta de la noi, ar inseamna ca ar trebui sa ceara sa le aducem si oameni afara la miting, ca nu e nimeni", a declarat Liviu Dragnea, dupa sedinta conducerii PSD.
Foto: Romania Tv
09:38 - Senatorul PNL Puiu Hasotti, prezent la protest, a declarat jurnalistului B1 TV ca Guvernul nu mai poate sta in functie cu un premier trimis in judecata pentru fapte de coruptie.
"Un guvern condus de un premier trimis in judecata nu poate sa stea. Nu am purtat negocieri cu celelalte partide, dar rolul motiunii in afara de a da jos Guvernul e de a crea o dezbatere politica", a spus Hasotti.
Foto: B1 Tv
09:30 - Potrivit estimarilor B1 TV, in jur de 1.000 de oameni s-au strans pana la aceasta ora in Parcul Izvor.
09:27 - Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, aflat in acest moment la mitingul din Parcul Izvor, nu s-a aratat foarte optimist in legatura cu rezultatul motiunii, suspectand ca parlamentarii Puterii ar putea sa nu fie lasati sa voteze asa cum considera.
"Daca ii lasa sa voteze, daca nu... nu putem anticipa rezultatul. Trag totusi speranta ca inca mai exista un pic de luciditate si caracter in randul parlamentarilor Puterii. Deocamdata suntem alaturi de cei care au venit in fata Parlamentului", a declarat Orban, la Antena 3.
09:22 - Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un fragment dintr-o interventie a sa de la o emisiune de la Antena 3.
"Eu am incercat sa-mi fac munca de prim-ministru cat mai bine, iar rezultatele se vad. In 2015, dupa 9 luni suntem pe plus si s-ar putea sa nu avem deloc deficit. Din 2012 mergem in sus cu cresterea economica, iar investitorii vin in #Romania pentru ca am redus #TVA si avem costuri mici.
Este important sa pastram competitivitatea, iar banii sa se duca in #economie. Salariul mediu si pensiile au crescut, vor creste si salariile medicilor si ale profesorilor!", e mesajul de postat pe Facebook de Victor Ponta.
09:18 - Oamenii care s-au strans pana la aceasta ora spun ca nu le pasa ca ploua, ci merita sa indure orice pentru ca Guvernul sa fie dat jos: "Nu ne sperie nimic cand vine vorba sa-l dam jos oe Victoir Ponta".
... Vezi tot