Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pe cine va mai praji Ponta pe scaunul electric? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:10
5925 citiri
Pe cine va mai praji Ponta pe scaunul electric? (Opinii)
Foto: Arhiva

Ioan Mang, ministrul Xerox, e istorie. Ponta a anuntat tardiv o demisie fara onoare, incasand a doua lovitura in plina figura din istoria "celui mai cinstit Guvern" din Romania. Faptul ca PSD - USL nu au fost in stare sa gaseasca din doua incercari o persoana cu o minima competenta si integritate morala pentru "scaunul electric" de la Educatie nu poate fi decat o paguba de imagine destul de importanta.

"Destul" nu foarte sau fatala, pentru ca exista inca un val de negare a realitatii din partea electoratului, usurat si mult mai relaxat dupa caderea lui MRU si alungarea PDL in Opozitie. Guvernul Ponta si USL inca se hranesc din eliberarea frustrarilor adunate in vremea cand Boc executa cu o fidelitate maxima gandurile lui Traian Basescu. Insa oricata furie si dispret ar exista in randul romanilor pentru guvernarea pedelista din ultimii trei ani, rateurile lui Ponta la Educatiei sunt antologice.

Ele nu doar ca pateaza imaginea USL si trezesc cele mai triste amintiri din perioada Nastase, dar reflecta si presiunile uriase care exista in spatele premierului. Norocul chior al USL este ca si discursul de Opozitie al PDL este anihilat, pentru ca e putin ridicol (nu-i asa?) sa critici un Guvern instalat de doar cateva zile. Ce sa-i spui fara sa iti dai singur in cap? Ca a intrat in recesiune, ca leul a luat-o la vale? Poate fi in realitate doar un exercitiu de autocritica.

Asa ca singurul punct in care actualei Opozitii i-a ramas sa loveasca in USL si-n Guvernul Ponta sunt prostiile pe care le vor face de acum incolo. Iar gafele lui Ponta de la Educatie sunt monumentale. Chiar si in acalmia care a survenit schimbarii polilor Puterii, rateurile de la Educatie tradeaza o saracie extrema a resurselor si setea uriasa de putere, care face partidul sa scoata la suprafata pe acesti baroni pentru a-i pune in fruntea unui minister de asemenea importanta.

Daca aici s-a actionat asa, oricine se poate intreba, inevitabil, ce se intampla la Internele lui Ioan Rus, unde parca a si inceput Restauratia vechii garzi. Si de aici mai e doar un pas pana la urmatoarea intrebare - ce se va intampla dupa alegeri, cand cel mai probabil USL va primi majoritatea voturilor si vor putea sa se instaleze linistiti pentru urmatorii patru ani la butoane. Atunci de cine vor fi inlocuiti cei doi sinistri de la Educatie? Cum se va dezlantui partidul care inca sta pitit in spatele lui Ponta?

Pentru ca da, acum premierul inca pare dispus sa-i prajeasca pe ministri. (E putin pervers sa afirmi ca scaunul de la Educatie e blestemat, dupa ce ai urcat pe el astfel de fenomene. E ca si cum ai conduce constant cu 240 de km/ora prin satele din Moldova, pe un drum plin de gropi, iar dupa ce te-ai lipi de un copac iti blestemi soarta care nu a avut mila de tine si te-a rapus nevinovat.) Si totusi, cat de predispus la astfel de "renuntari" va mai fi Victor Ponta dupa ce USL se va introna cu o majoritate covarsitoare, obtinuta in urma modificarii legii votului uninominalului?

Cata atentie va mai da premierul elementelor critice, de o "sensibilitate" ridicata, si mai ales ce fel de atentie le va acorda dupa ce se va fi vazut stapan cu acte in regula peste mosie? Mai important decat raspunsul la aceasta intrebare este modul in care Ponta reactioneaza la critici in prezent. Considerandu-le ca parte dintr-o "sarabanda", premierul ar trebui sa se obisnuiasca de pe acum cu ele. Sa isi aduca mereu aminte de ce si cat a trebuit sa inghita Boc. Nu de alta, dar ar putea ajunge sa-i puna pe scaunul ala blestemat chiar pe cei care vad sau vor o alta realitate.

Nu de alta insa asa a inceput si Boc: prin negarea realitatii si evidentelor care iti scoteau ochii. Pe drumul asta, Ponta nu are decat o singura destinatie. Daca nici macar nu o cunoaste, e si mai trist si mai grav.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta premier ministerul Educatiei, #Ioan Mang ministru Educatie demisie, #numiri ministri Victor Ponta , #guvern