Pe unde trebuie sa intre Ponta in istorie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 19:54
5275 citiri
Pe unde trebuie sa intre Ponta in istorie (Opinii)
Foto: Jurnalul National

Guvernarea USL care s-a nascut dintr-un singur program - Jos Basescu! - dar a debutat prin rusinoasa pace de la Cotroceni - nu are aproape nicio sansa.

2013 se anunta a fi, in lume si mai cu seama in Europa, un an mai crunt decat toti de pana acum de la inceputul crizei economice. Cu Grecia, Spania si Portugalia atarnand pe buza prapastiei, cu Franta insasi nesimtindu-se prea bine si cu o Germanie tot mai obosita de atata austeritate, Uniunea Europeana e bantuita mai intens decat oricand de spectrul falimentului si al dezintegrarii.

In peisajul asta, cine isi imagineaza ca un an care a fost inaugurat cu scumpiri la principalele materii prime (care vor produce inca alte cresteri de preturi pana la produsele de baza necesare supravietuirii) va fi mai usor respirabil decat cei de pana acum ori e naiv ori traieste intr-o lume paralela fara prea multe conexiuni cu realitatea.

Si fiindca suntem generosi la inceput de an nou, lasam deoparte datoriile pe care trebuie sa le platim catre FMI si UE, reformele si restructurarile care trebuie sa continue in mai multe sectoare economice si deficitele de la pensii si salarii, care, cum-necum, vor trebui sa fie carpite.

Privim asadar moderat viitorul apropiat, intre panica si incredere tampa, si chiar si in contextul asta nefericit USL ar putea sa descopere ca inca sta cu fundul pe o mina de aur, ignorata si batjocorita pana acum de intreaga clasa politica in toti anii de dupa Revolutie.

Nu e vorba despre demiterea lui Traian Basescu, asa cum poate unele minti inca infierbantate de rezultatul alegerilor ar putea gandi la orice ora din zi sau noapte, ci despre o resursa infinit mai bogata si care nu doar ca ar aduce voturi si face sa fie iertate eventualele noi reduceri, scumpiri si taieri, ci ar propulsa Guvernul Ponta pe culmile nesperate ale tristei noastre istorii postdecembriste:

Autostrazile. Toate tunurile pe autostrazi. In fapt, USL ar putea sa uite de programul oricum vag si nerealist pe care l-a fluturat odata cu investirea Guvernului Ponta si ar putea sa se concentreze doar asupra implinirii acestui singur obiectiv major. Succesul pe care l-ar avea castigand acest pariu ar intrece orice alta realizare, pentru ca nu exista stres si durere fizica mai mare decat gropile care insotesc peticele de asfalt carpite de-a lungul si de-a latul Romaniei.

Pentru ca drumuri, in sensul modern al termenului, noi nu avem.

In acelasi timp, nu exista pierdere mai mare pentru economie, agricultura si turism decat inexistenta autostrazilor care sa strabata tara dintr-un colt intr-altul, continuu si fara intrerupere, care sa traverseze muntii dintr-o parte in alta si sa asigure fluenta transporturilor de la mare pana la granita de vest si din nord pana la Dunare.

In lipsa lor, ne numaram an de an miile de morti de pe sosele kamikaze, ne petrecem zile intregi in aglomeratia de Sarbatori si ne uitam neputinciosi cum zeci de investitori aleg tarile vecine doar pentru ca pana acolo isi pot duce marfa in siguranta si rapid pe autostrada.

Sunt convins ca tot USL stie lucrurile astea, asa cum si cei dinainte stiau prea bine cat de insetati au ajuns romanii dupa fiecare kilometru de autostrada, din moment ce se umileau inaugurand tronsoane fara nicio legatura unul cu altul de cate 10-15 kilometri. Ce nu cred ca stiu e ca nu exista nicio scuza daca nu vor reusi si vor continua politica lui "una mie, alta tie", tragand de bani si de contracte pentru a-si achita facturile la partid, la clientela, pentru a-si face propaganda sau pentru a inventa scuze apoi ca nu exista bani suficienti.

Daca nu vor intelege ca atata timp cat nu suntem legati la reteaua de autostrazi a Europei inca nu suntem parte din UE, nu vom avea nici macar sansa de a spera sa ne conectam curand la economia europeana. Iar pentru a reusi in proiectul asta, paradoxul e ca nici macar nu trebuie sa fii expert sau sa reinventezi cimentul. De asta s-au ocupat romanii, acum 2.000 de ani. Astazi e suficient sa dai un copy-paste dupa retetele altora care au vrut si au reusit si sa te tii cu dintii de idee. E de ajuns pentru inceput.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...