Planul lui Ponta pentru 9 decembrie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 23:40
10342 citiri
Planul lui Ponta pentru 9 decembrie (Opinii)
Foto: Arhiva

Victor Ponta a primit, de ziua sa de nastere, un buchet de trandafiri albi de la Traian Basescu. Daca nu ar fi primit si Crin Antonescu, a doua zi, tot de ziua sa, acelasi dar din partea presedintelui, am fi putut presupune cateva scenarii trasnite in legatura cu simbolistica gestului.

Cum ambii presedinti USL au fost tratati la fel, "cadoul" lui Traian Basescu isi stinge semnificatia intr-un banal gest de minima eleganta si curtoazie politica.

Insa cele doua buchete amintesc, in primul rand, ca dupa 9 decembrie tot la Cotroceni se va decide cu un ultim cuvant soarta finala a alegerilor.

Cu toata tarasenia suspendarii, nu s-au schimbat prea multe in planurile celor doua formatiuni care se vor bate pentru a obtine majoritatea pentru guvernare. Cu adevarat, aproape nimeni nu a castigat din inclestarea national-continentala a verii. Toti sunt nevoiti sa o ia de la capat.

Pe de o parte - USL, de cealalta ARD si cine s-o mai gasi din oastea de stransura din jurul PDL. De la Noua Republica a lui Neamtu si pana la PP a lui DD.

O prima schimbare de ritm este chiar jocul extrem pe care il face Dan Diaconescu, agresiv si incredibil de hazardat, vizavi de privatizarea combinatului Oltchim. Vom vedea, in functie de evolutia procesului privatizarii si efectele pe care le va avea asupra imaginii candidatului si Partidului Poporului, daca DD a castigat sau, mai degraba, a pierdut prin ridicarea mizei la cote extreme.

Insa daca privatizarea va fi una de "succes", cel putin pana la parlamentare, daca ea ii va aduce voturi si il va arunca pe valul popularitatii taman in preajma alegerilor, atunci va fi si mai interesant sa stim cine (ce) se afla in spatele lui si de unde a avut forta financiara pentru a putea acoperi zecile de milioane de euro pentru privatizari si, apoi, continuarea procesului economic la Oltchim.

Ca sa transformi o astfel de miscare intr-o rampa de pe care sa te propulsezi electoral ca Mesia care salveaza un simbol al industriei romanesti e nevoie de bani. Multi bani. Atat de multi incat sigur, sigur Dan Diaconescu nu ii putea avea, dupa toate datele declarate Registrul Comertului.

Sesizand posibilul pericol al unui astfel de plan, Victor Ponta a intrat in joc inainte de a afla deznodamantul sau - inainte de a vedea daca DD are sau nu banii - si l-a amenintat cu raspunderea penala pe presedintele Partidului Poporului, in caz de esec, inselaciune sau alta schema necurata.

Daca pe Mihai Razvan Ungureanu a reusit sa il scoata aproape din joc, prin livrarea catre presa a documentelor legate de achizitiile fostului premier de parfumuri scumpe si servetele Puff, Victor Ponta priveste acum dezorientat catre actiunile haotice ale lui DD.

In fond, o privatizare nereusita a Oltchim va afecta, din punctul de vedere al imaginii, in primul rand intreg Guvernul, abia apoi, eventual, si pe DD.

Cum marile dezvaluiri despre jaful lasat in urma de guvernarea PDL inca se lasa asteptate, iar in schimbul lor aflam detalii penibile despre cheltuilile din bani publici ale lui MRU, pentru uzul si desfatul personal cu parfumuri, bauturi, plasturi si servetele, strategia lui Ponta - USL pentru campania electorala (inceputa imediat dupa intoarcerea lui T. Basescu la Cotroceni) inca isi asteapta firul coordonator.

Daca cifrele controalelor de audit din ministere nu se arata a fi socante - iar daca ar fi fost ar fi trebuit sa fie dezvaluite macar niste franturi care sa tina scarba fata de PDL treaza si intacta - singura sansa a lui Ponta este sa se reinventeze si sa puncteze la singurul capitol unde stie ca va trebui sa vina cu cifre si date concrete: guvernare.

Aici se inchide cercul si ajungem din nou la Dan Diaconescu. PP-DD ar putea inclina balanta in alegeri. Or, rezultatul pe care il va lua DD tine si de lovitura pe care o va da sau o va incasa de la Oltchim.

La fel si Guvernul Ponta. Dincolo de alergaturile pe la diverse prezentari de elicoptere si masini prin tara, USL stie ca Ponta trebuie sa vina cu cifre exacte si usor prezentabile, care sa faca diferenta intre ei si fostii PDL. Pentru ca daca nu vin ei primii, PDL si mai ales Traian Basescu nu vor rata ocazia sa le prezinte pe toate in avantajul lor. Exclusiv.

Pana pe 9 decembrie lucrurile se pot egaliza mai mult decat se tem cei mai sceptici dintre uselisti. Iar atunci diferenta o vor face cifrele si loviturile de presa - stenogramele, marile tunuri si dezvaluirile picante.

Adica exact dosarele explozive la care ambele tabere - si cea din Palatul Victoria, si cea de la Cotroceni - lucreaza de zor in prezent.

Intr-un fel ne-ar prinde bine sa stim ca tot ce urmeaza in cele doua luni pana la alegeri nu e decat campanie si atat.

Citește și:
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....