Ponta a anuntat noul Guvern - cine sunt ministrii

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 12:35
19089 citiri
Ponta a anuntat noul Guvern - cine sunt ministrii
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri lista propunerilor de ministri cu care se va prezenta in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura.

Premierul a declarat ca vor fi 20 de ministere, 6 ministri vor fi delegati, "cu atributii foarte clare si responsabilitati", si un vicepremier fara portofoliu, care il va sprijini in situatii de securitate nationala si situatii de urgenta - Gabriel Oprea.

De asemenea, Victor Ponta a precizat ca structura Guvernului a fost gandita in corespondenta cu structura Comisiei Europene si a adaugat ca lista a fost discutata cu presedintele UNPR Gabriel Oprea. Intrebat de jurnalisti, el a spus ca nu a discutat lista de ministri cu presedintele Traian Basescu, pentru ca negocierile abia s-au finalizat.

Victor Ponta a declarat ca Ecaterina Andronescu va fi presedinta Comisiei de Educatie din Senat, iar la cele doua ministere care se vor ocupa de Educatie vor veni rectorii Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, fosti secretari de stat "crescuti de doamna Andronescu", ei urmand sa aiba "o sarcina extrem de dificila", pentru ca Educatia si Sanatatea sunt "prioritati absolute ale Guvernului".

De asemenea, Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti daca nu exista riscul ca presedintele Traian Basescu sa ii respinga pe Liviu Dragnea si Relu Fenechiu, din cauza problemelor cu justitia, amandoi avand dosare pe rol. "Din punct de vedere legal, conform Legii raspunderii ministriale, toti candidatii respecta conditiile legale", a subliniat premierul desemnat.

El a precizat ca Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi si Liviu Pop nu mai fac parte din Guvern pentru ca au o procedura pe rol ca urmare a acuzatiilor aduse de Agentia Nationala de Integritate, pana "la momentul la care acuzatiile aduse se vor dovedi nefondate".

"E o chestiune de oportunitate sa nu faca parte din Guvern. Sunt absolut convins, dar astept decizia finala a justitiei, de respingere a acuzatiilor celor de la ANI", a declarat premierul Ponta.

Referitor la Dragnea si Fenechiu, el a spus ca "din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare" si a reamintit cazurile Chiuariu, "Matusa Tamara" si Alexandru Atanasiu, in care justitia nu a dat dreptate procurorilor, subliniind ca "ar trebui sa respectam prezumtia de nevinovatie".

Structura Guvernului Ponta II:

Premier - VICTOR PONTA

- Vicepremieri:

GABRIEL OPREA (UNPR) - fara portofoliu (coordoneaza Apararea si Internele)

LIVIU DRAGNEA (PSD) - portofoliul Administratiei si Dezvoltarii Regionale

DANIEL CHITOIU (PNL) - portofoliul Finantelor

- Alianta de Centru-Stanga (PSD si UNPR)

Ministerul Apararii - MIRCEA DUSA

Ministerul Afacerilor Externe - TITUS CORLATEAN

Ministerul Energiei - CONSTANTIN NITA

Ministerul Societatii Informationale si Comunicatiilor - DAN NICA

Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale - LIVIU DRAGNEA

Ministerul Fondurilor Europene - EUGEN TEODOROVICI

Ministerul Educatiei - REMUS PRICOPIE

Ministerul Mediului si Schimbarilor climatice - ROVANA PLUMB

Ministerul Tineretului si Sportului - NICOLAE BANICIOIU

- Alianta de Centru-Dreapta (PNL si PC):

Ministerul Finantelor - DANIEL CHITOIU

Ministerul Industriei, Comertului si Competitivitatii - VARUJAN VOSGANIAN

Ministerul Sanatatii - EUGEN NICOLAESCU

Ministerul Culturii si Cultelor - DANIEL BARBU

Ministerul Transporturilor - RELU FENECHIU

Ministerul de Interne - RADU STROE

Ministerul Muncii - MARIANA CAMPEANU

Ministerul Padurii si Apelor - LUCIA VARGA

Ministerul Agriculturii - DANIEL CONSTANTIN (PC)

Ministerul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri - MARIA GRAPINI (PC)

Ministerul Justitiei - MONA PIVNICERU (independent)

- Ministri delegati:

ministrul delegat pentru Buget - LIVIU VOINEA (PSD)

ministrul delegat pentru Dialog Social - DOINA PANA(PSD)

ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul - MIHAI VOICU (PNL)

ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni - CRISTIAN DAVID (PNL)

ministrul delegat pentru pentru Cercetare stiintifica - MIHNEA COSTOIU (PSD)

ministrul delegat pentru pentru Proiecte de infrastructura - DAN SOVA (PSD)

Negocierile in interiorul USL s-au incheiat cu putin timp inainte ca premierul sa anunte lista finala a Cabinetului. Miercuri dimineata, forurile de conducere ale PSD, PNL si PC si-au dat acordul cu privire la numele viitorilor ministri, dupa ce, pe parcursul zilelor de luni si marti, listele au fost modificate de mai multe ori dupa negocieri intense, departe de ochii presei, la telefon sau in intalniri informale cu liderii locali ai partidelor.

Daca la PNL si PC nu au fost surprize, PSD a intarziat cu aproape o jumatate de ora validarea listei, intarziind anuntul facut de premier. Pana la urma votul final a fost dat in unanimitate.

PNL si PC au validat listele de ministri

PSD a decis sa il retraga din Guvern pe Liviu Pop, acuzat de ANI de conflict de interese.

Desi a decis sa ii retraga de pe liste pe Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi, acuzati de Agentia Nationala de Integritate de incompatibilitate sau conflict de interese, PNL va sustine totusi in viitorul Cabinet un ministru urmarit penal. Este vorba despre Relu Fenechiu, propus la Transporturi, care a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in luna iunie, in dosarul "Transformatorul".

Relu Fenechiu, numarul 2 din PNL, trimis in judecata

Ramane de vazut care va fi reactia presedintelui Traian Basescu, in conditiile in care anterior alegerilor din 9 decembrie el declarase ca, daca ii vor fi propusi ministri cu probleme in justitie, imediat dupa semnarea decretului de investire va semna si decretul de suspendare din functie.

Basescu: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Doctorul Ponta e mincinos!

ARTICOLUL 109 aliniatul(2) prevede urmatoarele: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Daca Parlamentul respecta programul decis de liderii USL si anuntat de premierul Ponta, atunci joi, dupa amiaza si seara, ar urma sa aiba loc audierea propunerilor de ministri in comisii, iar vineri sa fie investit Guvernul, juramantul de la Cotroceni urmand sa fie depus vineri seara.

#propuneri ministri guvern Ponta, #structura guvern Ponta2, #ministri guvern Ponta alegeri , #guvern