Ponta revine in Guvern. Grindeanu l-a numit secretar general. Ce alte planuri mai are premierul

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:39
20242 citiri
Ponta revine in Guvern. Grindeanu l-a numit secretar general. Ce alte planuri mai are premierul
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Fostul prim-ministru Victor Ponta a fost numit, vineri, in functia de secretar general al Guvernului Sorin Grindeanu.

Ponta se afla de altfel la Palatul Victoria, de unde va sustine o conferinta de presa, incepand cu ora 20:30. Ramaneti pe Ziare.com pentru a o urmari in format LIVE TEXT.

Decizia premierului a fost publicata in Monitorul Oficial, desi seful SGG Mihai Busuioc nu a vrut sa contrasemneze ordinul de revocare din functie.

In locul lui Busuioc a semnat insa adjunctul sau, secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu.

Acestuia din urma i s-au delegat atributiile lui Busuioc, deoarece secretarul general a refuzat sa contrasemneze actele Guvernului si nu s-a prezentat la Palatul Victoria vineri. De altfel, acesta a refuzat sa contrasemneze orice document semnat de premierul Sorin Grindeanu dupa ruptura de PSD, Busuioc fiind un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Astfel, dupa refuzul lui Mihai Busuioc, a urmat emiterea unui nou ordin, contrasemnat de Ghigiu.

In Monitorul Oficial se explica astfel de ce a fost luata decizia: " (...) Avand in vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a indeplini obligatia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevazuta de prevederile art. IX din OUG 17/2009" si se invoca Adresa inregistrata la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, dar si "absenta acestuia (Busuioc - n.red.) din cadrul institutiei".

Asadar, incepand de vineri, "domnul Victor Viorel Ponta se numeste in functia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru".

In continuare, premierul Sorin Grindeanu ar urma sa-i trimita presedintelui Klaus Iohannis demisiile ministrilor Sevil Shhaideh, Lia Olguta Vasilescu si Carmen Dan, toate trei doamne apropiate de Liviu Dragnea, sustin surse citate de Hotnews.

Cel mai probabil, insa, fostul premier va fi exclus din PSD, asa cum a anuntat vineri seara purtatorul de cuvant al partidului, Adrian Dobre: "A facut-o la libera alegere. Mai departe, consecintele vor fi ca urmare a forului de conducere al PSD". Zilele trecute, in CEx al PSD s-a decis ca social-democratii care vor accepta sa faca parte din Guvernul Grindeanu, dupa retragere sprijinului politic, vor fi exclusi din partid.

Miza revenirii lui Ponta la butoane

Joi, inainte de sedinta CEx al PSD in care s-a decis excluderea lui Grindeanu si depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului, aparuse informatia ca premierul vrea sa-l numeasca la sefia SGG pe Victor Ponta. Tariceanu si Dragnea au indemnat insa la calm, subliniind ca "deocamdata nu este oficial".

In schimb, premierul le-a transmis jurnalistilor sa urmareasca Monitorul Oficial, atunci cand a fost intrebat daca il va nominaliza pe Ponta la SGG.

Iata, detaliat, care au fost declaratiile de joi ale celor trei - Grindeanu, Dragnea si Tariceanu

In aceeasi zi, purtatorul de cuvant al PPE, europarlamentarul Siegfried Muresan a avertizat cu privire la numirea lui Ponta in functia de secretar general al Guvernului.

"Vad ca Ponta e reintrat in joc. Sa nu uitam ca acesta e individul care se ascundea cu saptamanile prin Turcia, in timp ce era prim-ministru al tarii noastre. Stati departe de el!", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

Iar fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu sustine ca "PSD se canibalizeaza".

"Sorin Grindeanu tocmai l-a numit pe Victor Ponta Secretar General al Guvernului. PSD se canibalizeaza. Asistam la un fiasco al coalitiei PSD-ALDE. In numele mult clamatului program de guvernare - program populist, iresponsabil, in care romanii nu au crezut nici macar o secunda. E sfarsitul minciunii si al hotiei!", a scris pe Facebook Vlad Alexandrescu.

Dupa publicarea anuntului in Monitorul Oficial, europarlamentarul Cristian Preda a notat ca, "numindu-l pe Victor Ponta SGG, Grindeanu muta lupta din PSD in Guvern". "Shhaideh o intretine cu banii din buget. Mai e cineva rational care vrea PSD la putere?", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Totusi, miscarea lui Grindeanu era previzibila, pentru ca Ponta a fost cel mai vocal sustinator al sau cand PSD se pregatea sa il excluda. In plus, desi nu mai avea functii in partid, Ponta are inca multa influenta.

Surse politice au declarat pentru Ziare.com ca fostul premier duce munca de lamurire cu mai multi parlamentari PSD si pe unii i-ar fi convins deja sa nu voteze motiunea de cenzura impotriva Guvernului initiata chiar de PSD.

Soarta lui Grindeanu la carma Guvernului depinde de capacitatea lui Victor Ponta, pe de o parte, si Daniel Constantin, pe de alta parte, de a convinge cat mai multi parlamentari PSD, respectiv ALDE, sa nu voteze motiunea.

Ziare.com a facut calculele la votul motiunii de cenzura. UDMR va inclina balanta. Grindeanu e favorit!

Cat despre maghiari, acestia isi negociaza votul la motiune de pe o pozitie de forta.

UDMR sta la discutii si cu Dragnea, si cu Grindeanu - Sambata s-ar putea decide soarta motiunii

F.N.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta SGG, #Ponta numit secretar general Guvern, #Ponta SGG Monitorul Oficial, #Ponta secretar general Guvern Monitorul Oficial , #guvern