Ponta a infrant la Universitate (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:22
7539 citiri
Ponta a infrant la Universitate (Opinii)
Foto: buciumul.ro

A fost a patra duminica in care s-a strigat impotriva proiectului Rosia Montana. 22 de zile de proteste. In Bucuresti au iesit din case la fel de multi tineri ca saptamana trecuta, aproximativ 15.000. Multi oameni au coborat in strada si la Cluj, Brasov, Iasi si Timisoara. O performanta a celor care cred ca pot schimba ceva prin manifestatii in piata publica.

Un gest induiosator si cu atat mai romantic pe cat cinism si ticalosie se revarsa din cealalta parte a propagandei sponsorizate sau direct interesata in exploatarea aurului de la Rosia Montana.

Si totusi, dupa trei saptamani si o zi de proteste, ceva s-a rupt in Piata Universitatii. Atmosfera s-a stins, avantul s-a taiat. Mesajele s-au amestecat si mai mult. Tendintele eco-hipster-stylish au radicalizat dincolo de absurd caracterul corectitudinii politice care strabate de la un capat la altul marsul tinerilor pe marile bulevarde ale Capitalei. In lipsa unor tinte ceva mai concrete si identificarea principalilor vinovati pentru complicata si jenanta solutie gasita de statul roman in fata RMGC, protestatarii au cantat, mancat si dansat tango.

Intre timp insa, premierul scoate de sub tejgheaua Guvernului documente unde sunt insirate zecile si sutele de investitii ce s-ar pogori asupra romanilor, daca si numai daca proiectul Rosia Montana va trece de Parlament. Altfel spus, in varianta in care proiectul nu se va mai face, oamenii trebuie sa stie foarte bine de ce tara va fi mult mai saraca si de ce nu vom avea nici drumuri, nici spitale si scoli renovate, nici azile de batrani. O manipulare de doi bani, dar ea este doar picatura din oceanul care se revarsa in ultimele saptamani dinspre RMGC.

Esecul protestelor, daca exista vreunul pana acum, ar fi acela ca si-au ratat principala tinta spre care pornisera - oprirea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, indiferent de consecintele pe care acest tel le-ar fi atras. Dar aici a survenit marea ruptura a discursului la nivelul protestatarilor - disiparea lui in fragmente tot mai diverse, uneori contradictorii, a facut ca intreaga actiune sa se transforme intr-una cu un pretins caracter de igienizare a spatiului politic. O miscare ecologica pe toate planurile de actiune.

In acelasi timp, Ponta si-a vazut de treaba. Propaganda pe care a reusit sa o puna in miscare, cot la cot cu Traian Basescu, a mobilizat ambele armate - basescienii si-au dat mana si s-au intalnit intr-un moment istoric cu anti-basistii de-o viata. Impreuna au pus in miscare toate fortele de care dispun pentru a-i compromite pe cei care se opun in strada proiectului de la Rosia Montana. Este doar prima faza. Urmatorul pas va fi asigurarea majoritatii parlamentare.

Cum Ponta are de unde si ce sa dea, si-n stanga, si-n dreapta, jocurile sunt deschise si aproape facute. Intr-adevar, protestatarii nu au de ce sa-i ceara demisia lui Ponta, ei ar putea in schimb sa il felicite pentru foarte probabila victorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Ponta minerit Rosia Montana, #Ponta aur Rosia Montana , #guvern