Ponta, despre regionalizare: Guvernul are prea multe atributii

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:15
2618 citiri
Ponta, despre regionalizare: Guvernul are prea multe atributii

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca regionalizarea este necesara pentru a scoate Romania din "subdezvolarea administrativa". El sustine ca Guvernul va fi mai eficient daca va ceda o "parte importanta" din atributii.

"Sunt unul dintre premierii care cred ca Guvernul are prea multe atributii si ca un guvern mai suplu, mai eficient trebuie sa cedeze o parte importanta din aceste atributii catre regiuni, municipii, orase. O fac din convingere. Eu ma confrunt zilnic cu aceasta supracentralizare. Statul roman s-a supracentralizat in ultimii ani.

Organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara. Marea problema a municipiilor, comunelor este slabiciunea financiara. Trebuie sa vina Guvernul sa dea imprumuturi, sa finanteze. Ideea de credit bancar este una inrobitoare.

Regiunile pot sa fie mult mai eficiente decat un guvern central in legatura cu absobtia fondurilor europene", a spus premierul in cadrul unei dezbateri la Academia Romana pe tema regionalizarii.

Primul pas spre regionalizare se face la Academia Romana

Pe langa aceste beneficii, Ponta a adaugat ca regionalizarea va avea un impact pozitiv si asupra Justitiei, care si ea este in acest moment "supercentralizata".

"Problema Justitiei este un sistem supercentralizat, aproape toate procesele se termina la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ar trebui sa se termine la Curtile de Apel, care ar trebui sa fie pe regiuni. Cred ca organizarea Justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea. La nivel regional, Curtile de Apel trebuie sa finalizeze mare parte din proceduri, la un nivel mai eficient si mai putin costisitor pentru cetateni", a explicat Ponta.

Solutia-minune a lui Dragnea de a impaca orgoliile locale, inflamate de regionalizare

Premierul a mai dorit sa sublinieze ca regionalizarea nu este ceruta de oficialii de la Bruxelles.

"Nu ne este ceruta regionalizarea de catre Comisia Europeana sau UE, dar este salutata aceasta idee. Vicepremierul Dragnea va poate confirma, este o idee salutata de partenerii europeni. Capacitatea institutiilor de absorbtie a fondurilor europene va creste. Cele mai eficiente institutii in inscrierea de proiecte au fost autoritatile locale. Cred ca Programul Operational Regional este singurul la care proiectele depasesc anvelopa pusa la dispozitie, oamenii pot sa vada drumuri, canalizari, sosele", a explicat premierul.

Propunere maghiara pentru regionalizare: intoarcerea la fostele principate

Un alt argument folosit de Ponta a fost ca regionalizarea va scoate Romania din "subdezvoltarea administrativa".

"Cred ca o dezvoltare regionala a Romaniei va ajuta tara sa iasa din acel tip de subdezvoltare administrativa si de birocratie din care nu stiu daca am iesit vreodata cu adevarat de la crearea Romaniei. De ce acum? Pentru ca exista o stabilitate politica importanta, pentru ca exista o criza economica, pentru ca exista acest stimulent important al fondurilor europene", a concluzionat premierul.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...