Ziare.com

Ponta, despre retrocedari: 1.000 de samsari au primit mai multi bani decat 26.000 de proprietari

de Constantin Pescaru
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:30

   

Ponta, despre retrocedari: 1.000 de samsari au primit mai multi bani decat 26.000 de proprietari
Premierul Victor Ponta a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa dedicata noului proiect de lege referitor la retrocedari, ca o mie de samsari au primit mai multi bani decat 26.000 de proprietari de drept.

Seful Guvernului a precizat ca in ultimii ani, in Romania, au fost solutionate 27.000 de dosare pentru despagubire, dar ca numarul de noi cereri este de aproximativ 200.000.

El a mentionat ca dintre cele solutionate, doar in cazul a 13.000 s-au acordat despagubirile, iar pentru 14.000 urmeaza sa fie acordate despagubirile in baza legii noi.

Victor Ponta a atras atentia asupra fenomenului cesionarii drepturilor litigioase, adaugand ca 26.200 de proprietari si urmasi ai proprietarilor au primit 6 miliarde de lei, in timp ce o mie de samsari au incasat 7 miliarde de lei.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

El a aratat ca ponderea reala a fostilor proprietari este foarte mica, prin comparatie cu cei ce detin drepturi litigioase si ca pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plati.

In plus, doar 3,8% au cel putin un cesionar (samsarii), insa suma acordata lor este de aproape 60% din valoarea totala a despagubirilor acordate in ultimii ani.

Au fost restituite 9.026 de imobile, inclusiv scoli, gradinite, spitale, 341.011 hectare terenuri considerate in intravilan si 709.305 hectare terenuri in extravilan, urmand sa fie emise decizii de punere in posesie pentru circa 300.000 hectare terenuri in extravilan.

Un numar de 24.300 dosare (88%) au primit sume de pana in 500.000 lei, dar acesti bani reprezinta doar 14% din valoarea totala a despagubirilor. In schimb, pentru 415 dosare s-a acordat despagubiri de 60% din valoarea totala, adica 8 miliarde de lei.

Potrivit lui Ponta, statul roman nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au iesit din tara.

"A avut loc un adevarat export de capital, deoarece 25% din beneficiari au fost din Romania si cam 75% din afara tarii, care erau cesionari ai urmasilor, dar acest lucru a lasat in economia tarii consecinte si semne foarte importante", a spus Ponta.

In plus, el a mentionat ca au fost gasite situatii in care solutionarea cu prioritate a unor dosare s-a facut in mod preferential.

Ce include noua lege

Victor Ponta a precizat ca solutia pentru noua lege a fost discutata cu reprezentantii Curtii Europene, astfel incat cele mai importante observatii au fost incluse in proiectul de lege.

"Prin legea pe care o promovam nu se mai restitutie nimic in natura cesionarilor, ci doar proprietarilor si urmasilor lor. Pentru anumite imobile, scoli, spitale, gradinite, care vor fi restituite, reprezentantii CEDO au fost de acord ca poate fi impusa pastrarea destinatiei imobilelor pentru inca 10 ani de acum incolo. In plus, nu vom mai avea situatii in care vom restiuti spatii verzi si parcuri, pentru ele se pot oferi doar bani", a reliefat premierul.

Seful Guvernului a adaugat ca in natura se va restitui doar ce mai e disponibil in acest moment, iar terenurile institutelor de cercetare nu mai pot fi restitutite decat dupa ce Guvernul da o hotarare prin care se arata ca nu mai este folosit pentru cercetare, iar ANRP va verifica cum s-au facut retrocedarile.

"Referitor la compensari, se vor acorda puncte de despagubire, pentru ca orice suma calculata imediat intra in deficit. Evaluarea bunurilor in puncte se va face pe baza procedurii existente in cazul notarilor, ca sa nu mai avem influente subiective. Cu aceste puncte se pot acorda terenurile din fondul de stat, lucru care va avea loc din 2016 pentru cei care doresc sa primeasca despagubiri in terenuri si nu financiare", a completat Ponta.

El a reiterat ca in baza actualei legi nu se mai pot depune noi dosare de restituire si ca se iau in calcul doar cele depuse pana in prezent.

Despagubirile financiare in baza noii legi se vor face in interval de 5 ani, iar pentru cei care nu au dosarele rezolvate, esalonarea platilor se va face pe 7 ani.

"Pentru combaterea fenomenului cesionarilor se va emite un titlu de compensare, reprezentand numai suma platita fostului proprietar plus numai 15% din diferenta pana la valoarea imobilului revendicat. Practic, 85% din profit nu se mai recunoaste si nu se mai restituie, asa ca vrem ca interesul sa scada pentru astfel de afaceri", a mai spus Ponta.

Guvernul considera ca neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la Curtea Constitutionala va avea consecinte grave, deoarece statul trebuie sa achite 8 miliarde euro in acest an si nu de la bugetul de stat, pentru ca nu sunt prevazute acolo, ci din fondul de pensii si salarii.

Cladiri ale unor unitati de invatamant importante, in pericol

Ponta a spus ca exista solicitari de retorocedare pentru cladiri importante: Facultatea de Limbi Straine, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Liceul "Dinu Lipatti" din Bucuresti, Colegiul National Mircea cel Batran din Ramnicu-Valcea, Seminarul Teologic din Curtea de Arges, Liceul de Arta Nicolae Toniza, din Bucuresti, Universitatea 1 Decembrie 1919 din Alba-Iulia si Colegiul National Silvania din Zalau.

In plus, el a prezentat si o serie de cazuri in care cesionarii drepturilor litigioase au castigat sume impresionante.

Unul dintre cazurile mentionate a fost cel in care in termen de patru luni, dupa ce adevaratul proprietar a cesionat drepturile pentru 35.000 de dolari, in final cesionarii au obtinut 35 de milioane de euro.

"Nu cunosc in istoria omenirii o afacere de asemenea profitabilitate", a constatat Victor Ponta.

El a mentionat o alta decizie de despagubire, pentru cinci milioane de euro, dupa ce dreptul litigios a fost cumparat cu 150.000 de euro, sau o situatie in care dupa ce a cumparat drepturile cu 900.000 de euro cesionarul a castigat 7,7 milioane de euro.

"Performantele din anii in care se taiau pensiile si salariile, performantele acelorasi autoritati sunt impresionante", a spus premierul.

Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea pe noua lege a retrocedarilor, miercuri, 12 aprilie, dupa ce au avut discutii cu reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1906 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca reuseste sa elimine samsarii, atunci Jos Palaria dle Ponta!

.

 

"o afacere de asemenea profitabilitate"

De ce umblati cu jumatati de masura?

Daca retrocedati, proprietatarilor de pe vremea Regelui, de ce nu retrocedati si forma de stat?!

Daca a face justitie inseamna a repune in drepturi proprietarii de la vremea ACEEA, de ce nu si Regatul?

Desteapta-te, Romane!
Nihil sine Deo!

 

@badea_cartan

- si daca ti-o retrocedeaza cu duda-n tron , ce faci ! ca s-au gandit la tot .

@niculada sau nicu jiguli

Cu totii stim ca tu ai prefera sa faci din nou colectivizarea !!!!

...

.. nu te mai lega prim-ministru de 3 parale de anii in care se taiau pensii si salarii .. voi o sa ajungeti sa nu le mai dati deloc !!! .. si familia mea se numara printre cele care asteapta de 3 (trei) ani sa primeasca asa zisa reevaluare a proprietatilor - cu dosar finalizat si cu cont in banca deschis si transmis la ANRP .. dar nu asta-i buba cea mare .. ci aia datorita careia s-au platit fara discernamant miliarde catorva si zeci de mii de indreptatiti sa primeasca la sfantul asteapta mila guvernelor asasine ale propriei natii .. sunt zeci de mii care si-au luat de la gura sa-si faca si ei o casa, s-au imprumutat, au facut CAR-uri peste CAR-uri, nu si-au trimis copiii in tabere si au renuntat la concedii, si cine stie ce alte sacrificii pe care voi, ciocoii noii oranduiri nici nu le banuiti .. intrebati-va parintii si bunicii jigodiilor .. poate n-ati fost toti nascuti din mama securista si tata activist de partid .. veti ramane surprinsi sa auziti cate au indurat unii numai sa aibe si ei un loc mai cald sub soare .. multi dintre cei care asteapta sa li se faca dreptate au varste inaintate, nici nu mai spera sa apuce ziua in care vreun guvern roman va avea ochi si pentru ei .. si totusi v-au votat !!! 70% !!! .. v-au votat si cei care au sperat sa indreptati aceasta nedreptate si sa grabiti finalizarea acestui proces de restituire inceput parca, tot de liberali, cei care nu-si mai incap in piele de grijile economiei dar care au avut grija sa dea numai acolo de unde pot si ei lua !!! .. mi-e scarba !!!

 

onorabilu' dom' Ponta

....saracu' de el, cum constata el, un fost procuror, cu stupoare, un lucru pe care il stie tot poporul roman!!! Cum afla el ca exista coruptie, spaga, falsuri alte alea si cum se lupta el cu ele! Cu ele ca forme imateriale si nu cu persoanele implicate ca deh, n'o fi sa il aresteze pe tata socru, pe Adi, pe Elena sau, cine stie, poate chiar singur ar trebui sa-si puna catushele!!!

 

na ca incepe si Victoras ca si ...

.... Basescu cu tepele lui din Victoriei .
Vorbeste ca sa se afle in treaba ....citi avocatei si "bugetari" or fi amestecati cu samsarii aia ?
Vorbe goale ...
Incet vad ca si lui Victoras ii creste un nas in suflet .
Vad ca propaganda portocalie a primit interzis sa mai iasa cu "pisicu'" "copy-paste " si "copilotu' " .
Cam atit despre "constiinta" parerilor "proprii" ale postacilor oranj .

 

Tovarasul prim securist ponta,

sunt oameni care asteapta din '90 retrocedari! De ce nu faceti o lista cu cei 1000 de samsari sa vada tot romanul ca sunt securisti, oameni de afaceri (capitalisti rosii), bisnitari si spagari?

 

probabil

o sa elimine samsari cum au eliminat camataria !!!!

 

Ce averi o sa-si faca unii angajati ai Statului

de pe urma retrocedarilor...

 

Bolsheviku' Iliescu e vinovat

Cand bolsheviku' Iliescu a declarat ca "proprietatea privata e un moft", organili au actzionat in consecintza, blocand caile de recuperare legala a fostelor proprietatzi de catre cei indreptatzizti, si dand unda verde samsarilor "cu relatzii", care rezolvau in cateva luni ce nu rezolvasera proprietarii de drept in ani de zile. Coruptzia este imensa, stiu cazuri concrete in care au fost distruse documentele originale de la arhivele statului si inlocuite cu documente "aranjate", stiu nominal functzionari de la arhive, platitzi din banii publici, dar care lucrau pentru acesti samsari, identificand terenuri si cladiri care nu erau revendicate, pentru ca samsarii sa contacteze eventualii mostenitori pentru a cumpara drepturile litigioase pentru cateva mii de euro. Coruptzia este imensa, de la arhive la ANRP, la justitzie, politzie, si pana la politicieni si primari. Un fost primar de Bucuresti a primit in 2006 300.000$ de la o cunostintza, pentru a "facilita" solutzionarea dosarului, primarul respectiv blocand efectiv dosarul in seiful de la primaria capitalei pana a primit mita, dupa care l-a semnat si l-a inaintat la evaluare si plata, ceea ce s-a si intamplat in 3 luni, suma fiind considerabila. Cunostintza mi-a spus ca era exasperat de tergiversari, iar avocatul angajat, de la o firma americano-romana, cu nume ji-danesc, i-a spus ca singura cale este MITA la primar, altfel va dura ani de zile si se preconiza o scadere a pretzurilor la imobile si terenuri, lucru ce s-a si intamplat in 2007.....
Nu pot intra in amanunte, fiindca am cateva dosare de retrocedare in lucru, tergiversate tocmai pentru faptul ca am refuzat sa dau shpaga, chiar si cand mi s-a sugerat discret ca dosarele se pot rezolva muuuult mai rapid, daca......De asta mi-e sila de Republica Sekuristan.

 

ce tare esti si tu ....altu' cu propaganda mascata

Da bolsevicu' Basescu care a zis ca ridica tepe in Victoriei de ce nu i-a pescuit pe samsari ?
Asta nu te mai intrebi , nu-i asa ?....ce-a pazit toti anii de domnie portocalie ? , ca doar a reformat justitia .
Ce figurant esti si tu .

@delta

- sa-ntzeleg ca kagebusha n-a zis ca "proprietatea privata e un moft" si ca nu s-a comportat in consecintza ! dupa ce i s-a "donat" locuintza de serviciu (ca la pretzu' ala) proprietatea a devenit sfanta!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor