Ponta ii ataca pe ministrii care isi retrag demisiile: E ilegal si ridicol. Nimeni nu incalca legea pentru ei

Joi, 22 Iunie 2017, ora 13:14
14175 citiri
Ponta ii ataca pe ministrii care isi retrag demisiile: E ilegal si ridicol. Nimeni nu incalca legea pentru ei
Foto: Ziare.com

Decizia unora dintre ministrii demisionari ai Guvernului Grindeanu de a-si retrage demisiile este catalogata drept "ilegala si ridicola" de catre fostul premier Victor Ponta, actual sef al Secretariatului General al Guvernului.

Acesta declarat, pentru Ziare.com, ca apropiatii taberei Grindeanu din PSD "sunt de o incompetenta incredibila" si "nu mai au oameni competenti care sa le citeasca legea".

"Ministrii si-au dat demisia pe 15 iunie, deci pana pe 30 sunt in functie - de altfel au si semnat (acte - n.red.) in continuare si pana acum.

Daca nu este un alt guvern pana pe 30, atunci discutam - atunci premierul face propuneri presedintelui pentru ministri interimari.

Dar banuiesc ca PSD zice ca o sa aiba guvern pana pe 30, nu inteleg chestia asta. E ilegala si e si ridicola. De ce sa iti retragi, ca ei sunt in functii si acum? Ei asta au facut si pana acum, au semnat acte.

Sunt de o incompetenta incredibila. Nu mai au oameni competenti care sa le citeasca legea. Dl Serban Nicolae, care e 'de partea lor', tocmai a zis acum ca este ilegal si se fac de ras. Deci nu doar eu zic", ne-a spus Victor Ponta.

Iata si declaratia facuta de Serban Nicolae, joi, la DC News: "Mi se pare o eroare si cred ca e o gresita intelegere a textului constitutional. Guvernul a fost demis. Dupa ce este demis, ai text in Constitutie care spune exact ce face Guvernul. Povestea asta cu demisiile retrase mi se pare cel putin neserioasa si as fi facut apel la colegii mei sa lase deoparte toate speculatiile care sunt foarte zornaitoare in spatiul public, sa isi vada fiecare de treaba".

Fostul premier a explicat ca, in cazul demisiei ministrilor, se aplica art. 5 si 6 din Legea 90/2001, care "spun foarte clar ca demisiile sunt irevocabile si produc efect dupa 15 zile":

Art.5 Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului si a demiterii in conditiile prevazute la art.8 alin. (2).

Art. 6 Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii.

"O sa le dam raspunsul conform legii, ce scrie in lege, ca nimeni nu incalca legea pentru ei. Deci ei sunt in functii pana pe 30. Asta, cu retragerea... doar daca stiu ei ca pana pe 30 nu e un nou Guvern, dar atunci e o alta situatie si discutam atunci", ne-a mai declarat seful SGG.

Nu in ultimul rand, acesta a mentionat ca nu s-a stabilit deocamdata cand va avea loc urmatoarea sedinta de Guvern, dupa ce sedinta de miercuri a fost blocata.

Ministrii se joaca de-a demisia

Amintim ca, dupa ce miercuri a fost votata in Parlament motiune de cenzura a PSD impotriva propriului guvern si multi dintre ministri au fost in situatia de a vota, practic, impotriva lor, iata ca joi Executivul Grindeanu se reintregeste in vechea formula. Ministrii au inceput sa-si retraga demisiile pe care le depusesera saptamana trecuta.

Oficial, exista informatii ca si-au retras demisiile vicepremierul Sevil Shhaideh (Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii Regionale), Tudorel Toader (Ministrul Justitiei), Mihai Tudose (Ministrul Economiei), Ana Birchall (Ministrul delegat pentru Afaceri Europene), Toma Petcu (Ministrul Energiei), Adriana Petcu (Ministrul Apelor), Alexandru Razvan Cuc (Transporturi), Pavel Nastase (Educatie), Mircea Titus Dobre (Turism), Marius Dunca (Tineret si Sport) si Andreea Pastarnac (Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni), informeaza Digi 24.

In total, sunt 14 ministri care si-au retras demisiile, transmite si Antena 3.

"Cred ca o sa ne retragem toti demisiile, ca sa poata fi functionala activitatea ministerelor, pana in momentul in care va fi investit viitorul guvern, sa asiguram conducerea ministerelor ca interimari", a spus, miercuri seara, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Victor Ponta ministri demisionari, #ministri demisionari retragere demisie, #retragere demisie ministri Guvern Grindeanu , #guvern