Ponta joaca la rupere (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 19:14
6901 citiri
Ponta joaca la rupere (Opinii)

Victor Ponta e singurul dintre liderii politici importanti USL care a ramas pe pozitii in fata valului de critici venit din afara, ca reactie la loviturile din Parlament organizate si coordonate sub directa supraveghere a catorva grei din PSD.

E aproape de apreciat curajul - nemaintalnit pana acum la un lider politic din Romania, cu exceptia poate a lui Traian Basescu de pe vremea campaniei electorale din 2004 - de a se lua de gat cu marele licurici.

Daca nu e vorba de curaj, ci infranturea ambasadei Americii exprima disperarea situatiei in care a fost prins si imposibilitatea de a scapa onorabil, atunci tot e bine ca avem un premier pe care l-au lasat nervii si arunca pe piata adevaruri pe care altfel nu le-am fi auzit niciodata rostite. E singura cheie in care poate fi citita si prima replica pe care Victor Ponta a dat-o criticilor venite din partea ambasadei americane.

"Singura reactie care cred ca a fost total gresita, ca nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investitiile americane. Din cate stiu eu, Chevron investeste in Romania sau poate sa plece daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem proteja proprietatea privata. Nu mi-a zis nimeni vreodata de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus daca o proprietate privata poate fi aparata. Aici cred ca a fost o greseala (legat de ambasada - n.r.) si o sa transmit acest lucru."

E inca preferabil sa deducem din confesiunea lui Ponta ca el a crezut ca "intelegerea" cu Chevron si ajutorul dat colosului american la lucrarile de explorare de la Pungesti, cateva bastoane pe spinarea taranilor care protestau in disperare, ii sunt necesare si suficiente pentru a-si asigura complicitatea si bunavointa "paznicilor mondiali ai democratiei" intru castigarea unor puteri si libertati interne si mai mari. Doar astfel se inteleg mai bine modificarile pe care PSD le-a declansat in "martea neagra".

In cazul unui succes, ele ar fi reprezentat pretul platit de Victor Ponta greilor din PSD in scopul de a-si supune si mai bine intreg partidul. Ponta a uitat sau i-a scapat, daca a stiut vreodata, ca America, indiferent ce credinte avem in privinta ei, este tara ce inca tine cu dintii de aparentele democratiei, asta fiind marea si ultima iluzie a Vestului. E ca o conventie pe care nu o incalca nimeni, desi toti stiu ca astazi ramasitele a ceea ce a fost candva visul Occidentului sunt tot mai greu de tinut laolalta.

Statele Unite sunt astazi, dupa ultimele dezvaluiri ale modalitatii in care au inteles sa raspandeasca democratia - sub forma ascultarii globale si suspiciunii universale, cu atat mai inversunate in trage cu dintii de aparentele care tin iluzia in viata. Pe un astfel de teren minat a pasit Ponta, distrat la inceput, revoltat spre final, neintelegand ca arunca in aer singura realitate care inca mai tine sandramaua functionala. Replica recunoaste targul pe care si-a imaginat Ponta ca l-a castigat - "v-am dat gazele de sist si va sustin Chevron, de ce e deranj sa castig si eu mai multa putere?"

Asta e interpretarea fericita. Altfel, ar trebui sa ne imaginam ca Ponta si-a pierdut simtul realitatii si crede ca are sanse sa sensibilizeze SUA cu un mic santaj economic. Indiferent de ce asigurari ar fi primit in timpul vizitei sale peste Ocean, lupta in care s-a aruncat Ponta dupa votul de marti din Parlament e pierdut dinainte. E simplu - nu avem nicio carte pe care sa o jucam dur, pana la capat, in relatia cu partenerii externi.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...