Ponta loveste, Basescu incaseaza. De ce? (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Vineri, 18 Mai 2012, ora 18:56
11361 citiri
Ponta loveste, Basescu incaseaza. De ce? (Opinii)

Recunosc, imi scapa strategia presedintelui. Din ziua depunerii juramantului Guvernului Ponta la Cotroceni, dupa avertizarea ca nu va sta cuminte daca USL declanseaza marea restauratie, Traian Basescu s-a ascuns din nou in barlogul sau.

Ca si in timpul protestelor din Piata Universitatii, momentul in care presedintele a inceput sa piarda treptat din putere, Traian Basescu s-a retras din viata publica.

Stim ca inca nu si-a dat demisia si ca este chiar activ politic, pentru ca Victor Ponta are grija sa ne tina la curent cu pretentiile, orgoliile si opiniile presedintelui.

Asa am aflat, de exemplu, de ce insista Basescu sa mearga el la Bruxelles si nu vrea sa-l lase pe premier - e o chestiune de orgoliu, ori de ce nu e de acord presedintele cu returnarea CASS catre pensionari - mareste deficitul la fondul de sanatate.

In lipsa unei reactii de la Cotroceni, lumea ramane doar cu varianta prim ministrului Guvernului Romaniei. Care, in timp, capata in mod firesc autoritate si credibilitate, prin simplul fapt ca este emisa de cea de-a doua persoana ca importanta in stat.

Seria atacurilor lui Ponta insa abia a inceput. Despre Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a spus ca "si-a facut de cap" si ca a lasat in urma "un jaf in majoritatea institutiilor publice", unde sute de milioane de euro fusesera alocati pe ultima suta de metri ("Faimosul domn Duta a semnat facturi de 420 de milioane de euro").

Tot pe MRU, Victor Ponta il acuzase cu doua zile in urma ca luase bani de la Educatie pentru a-i da catre primariile PDL si UDMR. O acuzatie mai terbila decat asta nici ca ar putea fi gasita. Ea il incadreaza practic penal pe fostul premier, iar pe Ponta ar trebui sa il puna in situatia sa isi dea demisia, daca nu va aduce dovezi in sprijinul acuzatiilor facute.

Puteti pune pariu cu oricine ca niciuna dintre variante nu se va intampla - va veti imbogati numai din asta.

Iar numarul pietrelor aruncate in geamul presedintelui creste de la o zi la alta. In problema reprezentarii la Consiliul European de la Bruxelles, ati vazut, si-au dat cu parerea toti mai putin presedintele. A vorbit (neintrebat) si Zegrean de la CCR, Cristian Diaconescu, Cristian Preda si alti fosti sau actuali consilieri ai lui Traian Basescu. Evident, fiecare cu argumentele lui.

Un rabin le-ar trebui sa le dea dreptate la toti, ca oricum Constitutia e mai ambigua decat Biblia in punctele esentiale.

Insa pana sa lamureasca definitiv vreo institutie calificata problema participarii la Consiliu si pana sa ne facem de ras ca nu suntem in stare sa ne decidem cine trebuie sa reprezinte tara in problemele ce tin de UE, atacurile repetate si tot mai sub centura ale lui Ponta si tacerea presedintelui vorbesc de la sine despre jocul politic al momentului.

Nu in stabilirea adevarului suprem ca modalitate de citire a Constitutiei sta miza scandalului. Nici macar in a lua fata celuilalt sau a-i limita puterile.

Lupta nu are decat un singur rezultat - castigarea voturilor. Atacurile tot mai agresive ale lui Ponta din ultimele zile, sporite de informatiile pe care le-a gasit odata cu preluarea puterii executive, incearca sa recompenseze startul aproape dezastruos pe care l-a avut Guvernul USL.

Problemele uriase de imagine, haosul continuu de la Educatie si numirile imposibil de inteles (ca Ioan Rus la Interne), ca si pierderea discursului acuzator - toate au provocat panica la inceput in randul strategilor din spatele lui Victor Ponta.

Armata de oameni s-a repliat rapid insa. Iar tintele alese in utimele doua zile lasa sa se intealaga ca intre Palatul Victoria si Cotroceni exista deja aproape o complicitate. Ponta loveste in PDL si-n tot ce a fost inainte, presedintele tace. Ponta arunca bani si scoate posturi pentru toata lumea, Traian Basescu se preface a nu simti restauratia. O intelegere din care ghici, ghicitoare mea, cine pierde?

In cazul asta, daca presedintele a infaptuit si ultima reevaluare - cea a propriei persoane - care o mai fi rostul unui presedinte nejucator, care mai are langa el si un premier pus in permanenta pe sotii si razboaie?

Citeste si:
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Propunerea de guvern minoritar cu ex-ministrul apărării, Ciucă, în frunte, nu e decât încă o nouă tergiversare a soluționării crizei guvernamentale și, implicit, a crizei de stat...
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, spunea în urmă cu câțiva ani, în 2018, că exclude complet ideea de a intra în politică. Generalul...
Sursa: Ziare.com