Ponta nu mai poate cu liberalii (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 13:31
11177 citiri
Ponta nu mai poate cu liberalii (Opinii)

Privind la ultimele actiuni ale lui Victor Ponta, primul gand e ca premierul nu stie ce sa mai faca si sa spuna ca sa scape de liberali din Guvern.

A fost mai intai bizara asumare a "raspunderii" numirii procurorilor sefi, insa aceasta mutare avea girul lui Crin Antonescu, intrucat Ministerul Justitiei fusese eliberat parca anume pentru a fi ocupat de interimarul Ponta, care sa isi faca jocurile asa cum e mai bine pentru toata lumea.

Si le-a facut, nu "s-a spalat" pe maini cum am putea banui ca a procedat Crin Antonescu. Varianta in care liderul liberalilor i-ar fi dat mana libera de actiune lui Ponta - sa se inteleaga cu Traian Basescu, fara ca "pactul cu dracul" sa atinga in vreun fel imaginea de candidat a lui Antonescu - nu mai pare a sta astazi in picioare.

Si de-ar fi fost asta planul, Victor Ponta si-a luat mult prea in serios misiunea si s-a transformat prea repede si prea radical in opusul a ceea ce fusese pana acum.

Nu mai este doar o iluzie sau un simplu joc de imagine; Victor Ponta a ajuns dintr-un luptator impotriva "regimului criminal" al lui Traian Basescu unul dintre cei mai fideli aparatori si mesageri ai ideilor si oamenilor presedintelui.

Obligatia de a vorbi frumos despre Laura Codruta Kovesi a pus stapanire pe discursul sau, iar marile teme cu care USL a castigat alegerile - Justitia supusa lui Traian Basescu, presedintele care fabrica dosare - incep sa se evapore ca si cum nu ar fi existat niciodata decat intr-un vis urat de care nimeni nu prea isi mai aminteste bine.

Din dorinta de a-si reabilita imaginea in UE, Ponta i-a dat de fapt dreptate lui Traian Basescu in aproape tot ce acesta a sustinut inca inainte de declansarea actiuniii de suspendare despre actiunile USL. Ironic doar in parte, intrucat insusi pactul semnat pe foaia A4 intre Ponta si Basescu reprezinta "pacatul originar" al unei relatii de complicitate in nelegitimitate - Basescu, un presedinte demis; Ponta - un premier care a fost devedit negru pe alb a fi plagiator.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns ca lauda ceea ce acum doar patru luni in urma numea raul cel mai mare al Romaniei, Victor Ponta pluseaza in continuare fata de liberali. Luni seara cei doi co-presedinti ai USL se ataca pe fata, se ironizeaza si isi pun piedica in direct, doar ca la televiziuni diferite.

Coarda este intinsa tot de premier, cand anunta ca se gandeste sa impoziteze veniturile bugetarilor mai mari de 1.000 de euro. O aberatie neconstitutionala si care nu aduce mai nimic la buget, dar excelent motiv de a-i enerva din nou pe liberali si a le grabi iesirea de la guvernare.

De data asta, liberalii i-au putut spune "pas" degajat si doar economiile derizorii castigate astfel l-au convins pe Ponta ca nu merita sa intinda coarda prea mult pe acest subiect.

In aceeasi emisiune, premierul vorbea si despre posibilitatea in care s-ar putea produce modificarea cotei unice de impozitare, de care "deocamdata" nu se atinge pentru ca "asa le-am promis liberalilor".

Cum le-a spus insa partenerilor sa nu se astepte sa primeasca un leu in plus la rectificare, pentru ca nu au fost de acord cu taxarea bugetarilor de lux, nu ar trebui sa mire pe nimeni daca lipsa banilor colectati de catre stat il va determina pe Ponta sa umble chiar si la cota unica de impozitare.

Iar daca liberalii il vor mai incurca mult, asa cum lasa de pe acum sa se inteleaga, nu va mai mira pe nimeni ca le ureaza vant din pupa.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...