Ponta pariaza pe tineri: Cum motiveaza alegerea tehnocratilor la Finante si Energie

Luni, 03 Martie 2014, ora 18:53
2945 citiri
Ponta pariaza pe tineri: Cum motiveaza alegerea tehnocratilor la Finante si Energie

Premierul Victor Ponta a explicat, luni, care sunt motivele pentru care a propus tehnocrati tineri in fruntea unor ministere importante.

"Ioana Petrescu (propusa la Ministerul Finantelor - n.red.) s-a pregatit foarte bine in SUA si a acceptat sa se implice in ceea ce tine de o reforma a modului in care negociem cu institutiile internationale si despre cum reformam propriul nostru aparat fiscal, care de 20 de ani e cel mai birocratic si ramas in urma. E o mare provocare, dar ea a participat activ la negocieri, la reforma ANAF si la altele, e un suflu proaspat, nu are prejudecati din activitati anterioare in functii publice.

Fac un pariu pe tinerii care nu vin din sistemul public. Am simtit ca in acest moment trebuia sa iau aceste decizii si sa dau un mesaj pe termen lung, nu scurt", a fost motivatia premierului pentru numirea unor tineri tehnocrati la sefia ministerelor importante, expusa intr-o interventie la Antena 3.

Ponta a prezentat noul Guvern: Vezi care sunt noii ministri (Video)

Intrebat daca Ioana Petrescu are suficienta experienta pentru portofoliul Finantelor, el a raspuns negativ, insa a insistat asupra faptului ca acest lucru poate fi un lucru bun, pentru ca ea "nu are experienta negativa din structuri birocratice".

Mai mult, prim-ministrul a precizat ca a asistat la o discutie intre Ioana Petrescu si fostul ministru PDL Gheorghe Ialomitianu.

"M-a uns pe suflet cand i-a tinut o lectie de economie aplicata", a marturisit premierul.

Cine este Ioana Petrescu, propunerea lui Ponta pentru Ministerul Finantelor

Ioana Petrescu a fost numita in septembrie in functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei primului-ministru.

Ce se intampla la Economie

De asemenea, Victor Ponta a motivat si schimbarile realizate la ministerul Economiei. Noul sef al institutiei a fost propus Constantin Nita, care a detinut pana acum portofoliul Energiei. In locul sau a fost adus un tehnocrat, anume Razvan Nicolescu.

El a fost cel mai tanar director roman din cadrul Petrom, a amintit Ponta, si a ocupat pozitii inalte la nivel european pe domeniul sau. "E o carte de vizita buna", a afirmat premierul.

"Razvan Nicolescu (propus la Energie - n.red.) si Florin Jianu (propus ministru pentru IMM - n.red.) sunt doi oameni tineri, dar care au confirmat in zona privata si faptul ca am reusit sa ii conving sa ni se alature e un mare succes", a mentionat Ponta.

Protocolul cu UDMR

Legat de protocolul cu UDMR, semnat luni, premierul Victor Ponta a precizat ca "fiecare cuvant a fost cantarit de o suta de ori" in asa fel incat "sa nu creeze interpretari sau obligatii pe care cele doua parti nu au vrut sa si le asume", iar prevederile din acord se regasesc si in programul de guvernare.

De asemenea, seful Guvernului a comentat si mentiunea conform careia USD si UDMR vor sustine o initiativa legislativa care sa reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora steaguri proprii pe institutii, pe langa cel al Uniunii Europene si al Romaniei.

Acordul USD-UDMR: Maghiarii au cerut steaguri proprii pe institutiile publice

"Masura va da un raspuns inteligent si european la 'lupta' cu steagurile. Ori daca procedam in sens european, cred ca fiecare vede partea lui care il multumeste si in acest mod, steagul romanesc si cel european devin obligatorii pentru toate instiutiile locale", a sustinut Ponta.

Ulterior, intrebat ce se intampla cu protocolul semnat cu UDMR in conditiile in care Biroul Electoral Central (BEC) a respins inscrierea USD, premierul s-a enervat si a reiterat ca va respecta decizia institutiei, dand de inteles ca nu e un lucru grav.

Inscrierea USD, respinsa de Biroul Electoral Central - trebuie sa isi gaseasca alt nume

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...