Ponta, ultimul razboi al premierului

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 25 August 2015, ora 20:51
6100 citiri
Ponta, ultimul razboi al premierului

Victor Ponta mi s-a parut resemnat si dezamagit cand a aflat ca partidele se vor mai intalni pentru o noua runda de negocieri pe marginea adoptarii Codului Fiscal.

A fost probabil pentru prima oara cand a citit in subtextul declaratiilor lui Liviu Dragnea golul lasat in jurul sau de retragerea sprijinului politic.

A fost, dupa parerea mea, o imagine induiosatoare si umilitoare pentru Victor Ponta, singur in fata sediului PSD din Kisellef inconjurat de cateva microfoane spre care isi explica imposibila situatie politica in care a tocmai a intrat si pe care nici el nu parea sa o inteleaga pana la capat.

Cine il mai sustine si cine isi doreste ca el sa plece din fruntea Guvernului, doua intrebari pe care cred ca Ponta a obosit sa le mai repete ca sa capete de fiecare data alte raspunsuri.

Criticile la adresa Guvernului din iesirea lui Liviu Dragnea, accentul pus pe mandatul pe care partidul l-a dat ministrului Finantelor, domnului Orlando, doar de "a asculta" si chemarea la ordin a ministrului Muncii, pentru a prezenta date concrete despre impactul majorarilor salariilor bugetarilor - toate cred ca au fost semnalul inceputului ultimului razboi pe care il va mai purta Ponta din calitatea de premier.

Aici nu imi pare ca exista prea multe semne de intrebare in legatura cu modul in care el se va sfarsi, dar sunt interesante speculatiile care se pot face pentru directiile in care o vor lua lucrurile dupa.

Victor Ponta nu va mai avea cum sa continue in calitate de prim ministru al Guvernului Romaniei, dupa ce PSD isi va fi retras chiar si informal sprijinul, intrucat va fi un interminabil spectacol al umilirii nu numai a persoanei Ponta, ci si a functiei pe care o ocupa.

Deja Victor Ponta s-a autointitulat un "simplu tehnocrat", abia acum intelegem mai bine de ce, dar fie si in calitatea sa de simplu administrator al directiei politice a partidului, imaginea sa devine dupa parerea mea una tot mai penibila. Iar de la un punct incolo, un Victor Ponta umilit de PSD in calitate de premier va face rau si partidului, si lui Liviu Dragnea si tuturor celor care se vor face complici pentru ca nu pun capat degringoladei prin inversarea puterii.

Cat de ridicol trebuie sa inceapa sa se simta Ponta, cand isi va fi dat seama ca nu mai reprezinta pe absolut nimeni in fruntea Guvernului? Pentru o perioada, desigur, atat Dragnea cat si Oprea isi afirma sustinerea fata de "prietenul" sau "finul" Ponta, dar dupa un timp pana si astfel de declaratii isi pierd orice semnificatii pana vor ajunge sa insemne, cel mult, "ii uram multa sanatate colegului nostru" in tot ce va face de acum incolo.

Dar fiindca vorbim despre Victor Ponta, nu cred ca avem cum sa nu luam in calcul si posibilitatea, destul de probabila, ca premierul sa nu se lase impresionat de penibilul pe care il creeaza si sa mearga inainte impotriva tuturor. Cum vrea Dragnea sa administreze lupta in cazul in care Victor Ponta nu se va lasa sensibilizat de haosul din jurul sau, fara sa afecteze prea mult partidul?

Raspunsul tine iarasi in buna masura si de cum va reactiona premierul la viitoarele mutari ale partidului. Poate ca Victor Ponta vrea sa devina ceva mai mult decat "un simplu tehnocrat" si vrea sa incerce orice post ce i-ar permite sa ramana agatat in Palatul Victoria.

La cum ne-a obisnuit pana acum Victor Ponta, eu iau in serios si aceasta varianta. Ba o creditez chiar cu multe sanse, cat timp privind inspre Opozitie vad un haos si mai mare decat in randurile social democratilor. Or, cred ca Ponta stie cum sa foloseasca asta in avantajul sau.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...