Populatia culege "roadele" pomenilor electorale: Taxe noi si inghetarea salariilor

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:02
3745 citiri
Populatia culege "roadele" pomenilor electorale: Taxe noi si inghetarea salariilor

Guvernul este nevoit sa inghete salariile pentru aproape toti bugetarii si sa creasca taxele, ca sa poata acoperi gaura de la buget cauzata de pomenile electorale.

Angajatii la stat nu vor obtine mariri de salariu in 2014, iar exceptie vor face doar profesorii debutanti, care vor primi cresteri de pana la 10%, in timp ce medicii rezidenti vor incasa o bursa lunara de 670 lei.

Guvernul ingheata salariile bugetarilor in 2014 - Bani in plus doar pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti (Video)

"Cred ca este o masura inevitabila, avand in vedere ca am depasit perioada electorala si am vazut ca banii pe care ii incaseaza statul nu sunt suficienti pentru a creste toate salariile, asa ca e un fel de revenire cu picioarele pe pamant.

Evident ca aceste masuri care se aplica la modul general au si partea lor de nedreptate. Insa adevarul este ca Guvernul nu poate sa stea sa masoare productivitatea pentru fiecare individ in parte si sa vada care ii sunt meritele pentru a-i mari salariul. In sectorul public masurile se iau 'la pachet', chiar daca nu e corect si echitabil", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Totusi, premierul Victor Ponta a anuntat ca pensiile vor fi indexate anul viitor.

Noile taxe, o povara pentru romani

Guvernul a inghetat salariile pentru 2014, insa a marit taxele si a creat impozite noi.

Astfel, s-a propus introducerea unei accize de 7 eurocenti pe litru la carburanti si calcularea accizei in functie de rata inflatiei, aceste masuri urmand a creste pretul benzinei si motorinei cu peste 39 de bani pe litru.

Transportatorii, furiosi pe Guvern: Ne bagati in faliment cu noile taxe

De asemenea, s-a propus impunerea unui impozit pe constructiile speciale, care va afecta companiile din sectoarele energetice, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura. In timp ce companiile si investitorii straini avertizeaza ca acest bir se va reflecta in preturile finale si ca transmite un semnal de instabilitate, Ponta sustine contrariul.

Ponta isi apara noile taxe in fata investitorilor straini: Romania nu poate fi El Dorado pentru toti

"Asa e in toata Europa. Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. Daca asa se face in toata Europa? E vreo taxa care nu exista in America sau in Europa? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Iertati-ma, dar noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Ce sa fac? Sa le tai pensiile si salariile? Sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit", a spus, luni, Ponta.

Analistul Aurelian Dochia considera ca se va mari povara fiscala pentru cetateni, insa nu atat de mult pe cat se discuta.

"Suntem pe o tendinta generala de scadere a preturilor, asa ca nu va fi o influenta foarte mare. Insa fara indoiala puterea de cunparare e limitata de aceste masuri, pentru ca pe de o parte salariile stagneaza, iar pe de alta parte preturile cresc. Chiar si un avans de 3-4% (a inflatiei - n.red.) inseamna o erodare a puterii de cumparare", a aratat analistul.

Totusi, el nu crede ca vor exista proteste fata de deciziile Guvernului, daca va veni iarna in curand.

Guvernul promite mai multi bani primarilor

In plus, Guvernul a anuntat ca va aloca mai multi bani primarilor, pentru a asigura buna functionare a comunitatilor, la finalul anului. De asemenea, Ponta lasa la latitudinea edililor cresterea taxelor locale.

Guvernul anunta o iarna cumplita, cu geruri anormale - ANM dezminte (Video)

Ponta explica de ce ii lasa pe primari sa creasca taxele cat vor

"Un motiv ar fi si ca USL isi pregateste primarii pentru alegerile viitoare, dar masurile de genul acesta sunt in acord cu ideea generala de descentralizare si chiar daca la nivel politic exista foarte multe divergente asupra proiectului, e indiscutabil ca este nevoie si de o descentralizare la finantele locale. Trebuie ca ele sa capete mai multa putere si autoritate in ceea ce priveste administrarea bugetelor si chiar in ceea ce priveste nivelul impozitelor si taxelor pe care il pot impune.

Problema care se pune este a capacitatii reale a autoritatilor locale de a gestiona aceasta situatie, pentru ca ele nu au fost obisnuite pana acum cu acest lucru si nu au infrastructura necesara, asa ca vor trece cativa ani pana cand alesii locali vor invata sa dea socoteala in fata alegatorilor", a spus analistul Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Ponta taxe noi, #Ponta inghetare salarii bugetari, #efecte taxe noi, #inghetare salarii bugetari, #bugetari salarii inghetate, #taxe Guvern, #taxe Ponta , #guvern