Presa germana critica guvernarea Ponta: Economia, la un pas de a fi pusa pe butuci

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 16:07
3827 citiri
Presa germana critica guvernarea Ponta: Economia, la un pas de a fi pusa pe butuci

Presa germana si-a indreptat atentia catre guvernarea USL. In paginile publicatiei de prestigiu Frankfurter Allgemeine Zeitung a fost prezentata o ampla analiza asupra esecurilor economico-politice ale USL si ale Guvernului Ponta.

Jurnalistul Karl-Peter Schwarz, cunoscut in Romania pentru articolele sale acide la adresa guvernarii, a criticat intr-un articol strangerea relatiilor romano-chineze. "Aceste raporturi sino-romane n-au fost niciodata atat de stranse de la cele intretinute de Mao cu Ceausescu. Modelul capitalismului dirijat de stat al Chinei da bine intr-o tara care s-a obisnuit cu statul supraponderal", a scris ziaristul german, citat de Deutsche Welle.

In analiza din publicatia germana apar trecute in revista si privatizarile esuate ale Oltchim, CFR Marfa si Posta precum si comentarii la adresa electoratului care este compus in mare parte din persoane care traiesc din bugetul de stat, sunt fie functionari publici, fie pensionari sau beneficiaza de alte subventii.

Comentatorul german aminteste si de criticile UE la adresa Guvernului Ponta legate de capacitatea administrativa scazuta, de puzderia de ordonante de urgenta, de birocratia excesiva, precum si de conditiile cadru pentru intreprinderi, cercetare si dezvoltare.

Pe langa comentariile legate de economia romaneasca, in paginile publicatiei germane, sunt incluse si o serie de grafice si informatii care arata scaderea ingrijoratoare a investitiilor din Romania.

Potrivit datelor prezentate, in 2009, in Romania, au intrat sub forma de investitii directe, cinci miliarde de dolari. Suma s-a micsorat, pana anul acesta, la 1,8 miliarde. Publicatia germana precizeaza ca reformele Guvernului Emil Boc "au determinat iesirea Romaniei din recesiunea profunda in care intrase in 2008".

Deutsche Welle comenteaza la adresa articolului scris de Karl Peter Schwarz, ca, din nefericire, Romania continua sa fie una dintre cele mai sarace tari din Europa si ca USL a castigat alegerile promitand abandonarea austeritatii. "Din fericire pentru economie, USL nu si-a tinut fagaduielile", se arata in articol.

Mai mult, publicatia germana comenteaza ca economia romaneasca este in pericol sa fie pusa pe butuci daca nu se incurajeaza investitiile.

"Pe de alta parte, in ciuda nivelului inca relativ suportabil al deficitului si-al datoriei publice, punerea pe butuci a economiei nu mai pare decat o chestiune de timp, daca puterea va continua sa-i ingrozeasca pe investitori cu amendari ale Codului Penal anuntand trecerea de la statul de drept la un sistem de tip feudal", scrie Deutsche Welle.

Articolul care citeaza si comenteaza articolul din Frankfurter Allgemeine Zeitung se incheie cu mentiunea ca multi investitori nu vor sa isi riste afacerile in Romania: "Nu e surprinzator ca multi investitori prefera sa ramana in expectativa si sa nu-si riste fondurile, angajandu-se in Romania".

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...