Pungesti 2013. Teroare si manipulare (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 23:56
9355 citiri
Pungesti 2013. Teroare si manipulare (Opinii)
Foto: Digi 24

Pentru a intelege ce reprezinta evenimentele care au avut loc la Pungesti, trebuie sa privim mai intai la cauzele care ne-au condus aici si apoi la efectele actiunilor asumate de catre puterea politica.

Un lucru se vede cu ochiul liber, indiferent din ce unghi privesti problema, fie din dreapta, fie din stanga, este aceasta: Guvernul Ponta face eforturi disperate pentru a facilita cat mai rapid companiilor straine sa inceapa exploatarile de gaze, petrol si aur in Romania, indiferent de metodele prin care isi propun sa scoata resursele din pamant.

Reteta este preluata cu punct si virgula de la guvernarile precedente si pentru a-i asigura succesul, Ponta a copiat pana si modalitatea de implementare: legislatie cu dedicatie pentru companiile contractante, favoruri special concepute si o promovare agresiva prin toate mijloacele de care dispune o putere cum este cea a USL de aproape 70% in Parlament.

Cum presiunea pe Guvern este enorma, gesturile devin si ele tot mai disperate, cat despre consecintele actiunilor haiducesti ale diversilor ministri... ei bine, despre ele nimeni nu stie prea bine nimic.

Nu se cunosc in profunzime efectele pe care le vor avea exploatarea gazelor din sisturi prin metoda fracturarii, nu se stiu cu precizie consecintele exploatarii aurului prin intermediul cianurarii, cum inca nu se poate spune cu maxima siguranta, de ordin matematic, daca exista sau nu cea mai mica legatura intre cutremurele care zguduie zona Galatiului si exploatarile din zona. La fel cum inca nu stim care sunt cu adevarat cantitarile de aur, petrol si gaze - deci pentru ce ne vindem atat de ieftin.

Dar, in ciuda tuturor acestor necunoscute, dincolo de faptul ca niciun reprezentant al puterii nu ar putea sa spuna ce si cum va castiga exact statul roman din concesionarile facute cadou, Guvernul Ponta actioneaza in forta si promoveaza in cel mai agresiv mod interesele companiilor straine in detrimentul drepturilor si intereselor cetatenilor care au votat forta politica pe care o reprezinta.

Iar cine indrazneste sa se opuna, sa aiba alta opinie sau sa publice rezultate unor cercetari stiintifice preliminare, asa cum a facut directorul Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, este demis prin fax imediat de catre subordonatii lui Ponta din Guvern.

Explicatia pentru problema de fond este eterna poezie a lui Traian Basescu, preluata acum si de Victor Ponta: avem nevoie de banii investitorilor straini ca sa ne putem dezvolta, trebuie sa ne asiguram independenta energetica si trebuie sa transmitem mesaje pozitive investitorilor straini, nu sa-i alungam prin manifestari primitive gen Pungesti.

Insa din nou, problema este pusa gresit si se confunda cauzele cu efectele. Am ajuns sa ne ploconim si sa facem sluj in fata marilor corporatii pentru ca nu am fost in stare sa tinem pe linia de plutire, ca sa nu vorbim de dezvoltare, propriile noastre companii din domeniul mineritului sau industriei petroliera.

Pentru ca partidele care s-au rotit la putere au devalizat pe bucati marile companii ale statului si pentru ca ultimele guverne nu au reusit nici sa le privatizeze, Ponta actioneaza mai disperat decat predecesorii sai. El nu mai are nici bani, nici timp.

Cine nu intelege disperarea oamenilor de la Pungesti si produce scenarii umilitoare ar face mai bine sa se intrebe daca nu cumva taranii aia inteleg mai bine pericolul care ii paste si simt disperarea mai apasatoare decat protestatarii care blocheaza centrul Bucurestiului.

Spre deosebire de Rosia Montana, unde mai trebuie dat un vot in Parlament, licentele de explorare si de exploatare pentru compania americane Chevron au fost acordate deja. Sa-i lasam macar pe oameni sa isi apere drepturile si sa isi manifeste temerile, iar guvernantilor sa le cerem raspunsuri exacte si date concrete despre afacerile pe care le incheie in numele nostru. Si sa raspunda pentru cele pe care le-au falimentat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#proteste Pungesti, #exploatare gaze sist , #guvern
Comentarii
Poza VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
Ponta, ce mai pungășești în 2103? Îți mai merge mult cu alba-neagra?