Razboiul total al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 13 Martie 2014, ora 18:21
5271 citiri
Razboiul total al lui Victor Ponta (Opinii)

Imaginea de tanar zen si mesajele de pace pe care premierul le propaga constant, ca o marca pe care vrea sa o impuna noului sau profil de politician, cred ca au o explicatie concreta.

Ele nu sunt doar o masca pentru imaginea viitorului candidat, unul care vrea sa sparga tiparul impus de Traian Basescu - jucator, certaret si dezbinator, ci au rolul de a ascunde in primul rand razboiul pe care premierul e obligat sa il poarte pe tot mai multe fronturi.

Sa recunoastem, e imaginea aproape perfecta - e omul care aduce pacea si linistea, dar care nici nu se lasa calcat in picioare - iar cand lupta, castiga.

Problema e ca Victor Ponta duce razboiul pe trei sau patru fronturi, ceea ce e deja o performanta in sine la care strategii militari, de exemplu, nici nu aveau curajul sa viseze. Pana la Ponta.

Acum premierul are razboi pe frontul cu Antonescu, declansat dinainte de iesirea liberalilor de la guvernare. Victor Ponta lupta cu Traian Basescu si, mai nou, cu maghiarii si problemele pe care ei le-au adus odata cu intrarea lor la guvernare.

Nu in ultimul rand, Ponta lupta cu economia si cu cifrele, pentru a avea de unde sa imparta cate ceva pentru toata lumea intr-un an plin cu alegeri.

Fiecare dintre cele patru fronturi are sanse sa reziste pana cel putin dupa prezidentiale radicalizandu-se pe masura ce ne apropiem de momentul votului din noiembrie.

Poate ca lupta lui Ponta cu Basescu este doar de ochii lumii, din moment ce amandoi au dovedit ca, in ciuda neintelegerilor si scandalurilor pe probleme minore, pot cadea foarte usor la intelegeri, parteneriate si colaborari pe marginea celor mai importante chestiuni.

Acelasi lucru se poate spune si despre relatia lui Ponta cu Crin Antonescu, cel putin pana in momentul inceperii campaniei electorale.

Dar pana la confruntarea finala dintre PSD, Crin Antonescu si restul prezidentiabililor, "problema maghiara" ramane rana deschisa pe care Ponta nu o va mai putea inchide cat timp are nevoie de UDMR pentru a putea guverna.

Evenimentele recente de la Targu Mures arata ce potential de scandal urias sta sub masca profesionistilor de la UDMR.

Asta este pretul pe care Ponta il plateste pentru aducerea maghiarilor la guvernare - cresterea tensiunii artificiale dintre etnii si inflamarea problemei autonomiei Tinutului Secuiesc.

In lumina crizei prelungite din regiune, a razboiului ce sta sa sfasie Ucraina, tot ce si-ar fi dorit mai putin un premier dintr-o tara vecina ar fi rascolirea si aducerea in prim plan a conflictelor care pleaca de la diferente etnice, nationaliste si culturale.

In comparatie cu acestea, razboiul cu impredictibilitatea economica pare mai usor de stapanit de catre Guvern.

Insa marea provocare pentru Ponta va fi sa pastreze aparenta unui lider care militeaza pentru pace si intelegere, dar care in realitate a deschis toate fronturile posibile de razboi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta razboi maghiari, #Ponta razboi Antonescu, #Ponta razboi Basescu , #guvern