Restauratia hidoasa a cuplului Nastase - Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:11
5670 citiri
Restauratia hidoasa a cuplului Nastase - Ponta (Opinii)
Foto: Adevarul

USL se afla pe un trend ascendent, lucru confirmat nu doar de rezultatele sondajelor, de adoptarea noii legi a votului "uniniminal pur si dur", ci si de linistea si multimirea care au cuprins societatea in ultima luna.

A mai auzit cineva de vreun protest, oricat de mic pe undeva? Sa tinem minte prima propozitie a acestui text pana la final. Abia atunci isi va revela sensul profund dramatic pe care acest adevar il contine in sine.

Pe 7 mai, seara tarziu, Victor Ponta a depus juramantul de credinta la Cotroceni. In cuvantul de dupa, Traian Basescu avertiza asupra restauratiei pe care nu si-ar dori sa o vada pusa in practica de noul Guvern. A doua zi, pe 8 mai, in prima sedinta a Executivului, premierul Victor Ponta a decis sa treaca in subordinea Guvernului doua institutii importante: Agentia Nationala de Cadastru si, mai ales, Inspectoratul de Stat in Constructii. "Au revenit acolo unde isi aveau locul", spunea atunci Victor Ponta, ironic, daca e sa ne gandim ce avea sa se petreaca in cadrul ISC.

Ca si cum locul cuiva e batut in cuie undeva, peste alte doua zile zile, premierul avea sa o demita din functie pe directoarea ISC, iar pe 18 mai, vineri, il numea in functie pe Constantin Grajdan, un fost pesedist care a mai condus institutia si in trecut. Si daca prima grija a lui Ponta a fost sa isi aduca ISC in propria ograda, primul gest pe care Grajdan il face in calitate de director al institutiei, pe 22 mai (marti), este sa redactez un document prin care anunta ICCJ ca Inspectoratul de Stat in Constructii nu se mai constitutie parte vatamata in procesul "Trofeul Calitatii" si declara ca nu exista niciun prejudiciu.

Din 2008 si pana alaltaieri, ISC sustinuse ca a fost prejudiciata cu peste 75 de miliarde de lei vechi si se constituise in parte civila in procesul impotriva lui Adrian Nastase ca sa isi recupereze banii. Povestea capata accente burlesti cand aflam ca acelasi personaj - Adrian Balaban - Grajdan a fost directorul institutiei si in 2009, iar in urma cu cativa ani tot el a fost cel care a dus la DNA documentele inculparii lui Adrian Nastase. Daca e sa dam crezare declaratiei pe care a dat-o pentru cotidianul Romania Libera (http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/dna-face-perchezitii-la-inspectoratul-de-stat-in-constructii-vezi-care-este-legatura-cu-dosarul-in-care-nastase-a-fost-condamnat-pentru-coruptie-264989.html), atunci Adrian Balaban - Grajdan descrie involuntar (sau cine stie?) mecanismul de functionare a noii restauratii:

"Atunci eu am fost unealta pentru ca eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Nastase. Acum, am trimis din propria initiativa adresa la Inalta Curte pentru ca trebuia sa-mi repar cumva greseala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am facut-o din propria initiativa" - Adrian Balaban - Grajdan.

Declaratia tradeaza planul si intentiile autorilor chiar mai mult decat "scaparea" lui Balaban de la intocmirea si trimiterea adresei catre ICCJ. Din graba si/sau prostie, documentul a fost trimis, potrivit surselor judiciare citate de RL, fara a fi trecut prin registratura si fara semnatura secretarului general. De aici si descinderea DNA la sediul ISC, care a ridicat mai multe documente in legatura cu procesul "Trofeul Calitatii". Probabil soarta condamnarii lui Adrian Nastase in "Trofeul Calitatii" depinde mai putin de retragerea ISC ca parte civila din proces, insa actiunea are o insemnatate aparte ca mesaj transmis magistratilor si Justitiei in sine.

In acest caz, descinderea politistilor si procurorilor DNA la sediul ISC reprezinta probabil ultima zvacnire a unei lupte invizibile care se da in spatele frontului intre politic si justitie, intre dreptate si putere. Adrian Nastase probabil nici macar nu va mai apuca sa se "bucure" de aceasta actiune, intrucat oricum cauza sa va fi lovita in curand de prescriptie. Liber ca pasarea cerului, fostul premier isi pregateste terenul pentru a reveni in forta pana la cel mai inalt nivel. Doar va avea cel mai de succes slogan posibil al Romaniei de tranzitie - victima jocurilor si imixtiunii politicului in Justitiei.

Va fi batjocora finala fata de toate asteptarile, promisiunile si sperantele romanilor. Inutil sa ne intrebam ce spune Antonescu despre aceasta descindere brutala a "celui mai cinstit Guvern din Romania" in trecut. Avem toate semnele ca sa intelegem, desi acum e momentul sa recititi si sa reflectati la prima propozitie a textului... probabil, nu isi va schimba sensul!

#Adrian Nastase fost premier, #procesul Trofeul Calitatii, #Victor Ponta prim ministru , #guvern