Romania are un loc gol in Curtea Europeana de Conturi. In carti, o persoana controversata

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 21:17
6312 citiri
Romania are un loc gol in Curtea Europeana de Conturi. In carti, o persoana controversata

Mandatul reprezentantului Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, Ovidiu Ispir, a expirat la 1 ianuarie. Dupa esecul inregistrat de Leonard Orban la votul acordat in toamna de Parlamentul European, guvernul Ponta nu a mai facut nicio nominalizare, fara a da insa vreo explicatie.

Leonard Orban fusese nominalizat de premierul Victor Ponta in luna iunie a anului trecut, cu sase luni inainte de expirarea mandatului lui Ovidiu Ispir. In luna octombrie insa, Leonard Orban a fost respins prin vot secret de Parlamentul European, dupa ce primise si aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE.

In ultimele zile, in presa au aparut pe surse informatii conform carora premierul Victor Ponta ar intentiona sa faca o noua nominalizare pentru Curtea Europeana de Conturi, in persoana lui George Pufan, secretarul general al Curtii de Conturi din Romania.

Mai mult, jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media sustin ca aceasta nominalizare a fost deja trimisa la Bruxelles, citand surse de la Palatul Victoria, dar si de la Curtea de Conturi a Romaniei.

Daca ar fi adevarat, ar insemna ca guvernul a pregatit un esec "cu premeditare". Dupa ce Leonard Orban, fost comisar european si fost ministru al Afacerilor Europene, a fost respins din cauza lipsei de experienta in domeniu, respingerea lui George Pufan ar fi doar o formalitate.

Conform CV-ului sau, acesta a terminat in 1984 Institutul de Constructii Bucuresti, dupa care a lucrat timp de 10 ani ca inginer la Centrala Industriei Sticlei, apoi ca sef de santier la Trustul Carpati si sef de serviciu cazarmare (administrator de camin) la Liceul de Politie Ploiesti.

Conform Centrului de Investigatii Media, George Pufan a obtinut o licenta in specialitatea "contabilitate" de la Universitatea Danubius din Galati abia la 53 de ani (in 2011), dar nu a folosit-o niciodata, ea fiind trecuta in CV-ul sau cu doar o saptamana in urma.

Din 2002, George Pufan ocupa functia de secretar general la Curtea de Conturi a Romaniei, pozitia sa fiind una de functionar public eminamente administrativa, fara nicio legatura cu competenta sau atributiile Curtii.

Oficial, nimeni nu stie nimic

Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al PSD, europarlamentarul Catalin Ivan, a declarat ca nu cunoaste nimic despre acest subiect.

"Nu stiu ce informatii au aparut pe surse in presa, dar eu nu stiu de nicio nominalizare", ne-a spus acesta, mentionand ca nu a auzit nici despre posibila nominalizare a lui George Pufan.

De asemenea, reprezentanti ai Biroului de presa al Guvernului au declarat pentru Ziare.com ca "daca nominalizarea ar fi fost facuta, cu siguranta ar fi fost anuntata oficial in presa".

Surse din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei au declarat pentru Ziare.com ca pana la aceasta ora nu s-a discutat in vreo sedinta de plen acest subiect, dupa ce Leonard Orban a fost respins de PE.

De altfel, avizul consultativ al Curtii de Conturi nu este obligatoriu, fiind mai mult o cutuma de care s-a tinut cont si la nominalizarea lui Ovidiu Ispir si la cea a lui Leonard Orban.

"De atunci si pana acum nu s-a discutat, nu s-a cerut punctul de vedere pe o alta propunere", au mai declarat sursele citate.

Theodor Stolojan: Lipsa de decizie si de interes

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan ne-a declarat, de asemenea, ca nu are nicio informatie cu privire subiectul in cauza.

Intrebat de ce crede ca amana guvernul sa faca o noua nominalizare, acesta a raspuns ca este vorba despre o "lipsa de decizie".

"Nu exista termene. Daca o tara nu vrea sa isi desemneze reprezentantul, asta e. Nicio problema", a comentat acesta ironic.

Europarlamentarul PDL a subliniat faptul ca exista criterii clare care ar trebui sa fie luate in calcul atunci cand un stat UE cere votul Parlamentului European pentru reprezentantul sau la Curtea Europeana de Conturi.

"In primul rand experienta profesionala in domeniu, care conteaza foarte mult. Criteriile exista, se cunosc, e vorba despre o lipsa de decizie, pur si simplu, si despre o lipsa de interes", a adaugat acesta, subliniind totodata ca pozitia pe care Romania refuza sa o ocupe este una importanta.

"Sigur ca este importanta. Orice pozitie intr-o institutie europeana de top este importanta", a punctat el.

Intrebat daca europarlamentarii romani vor da dovada de solidaritate la vot, in cazul in care guvernul Ponta va face totusi o noua nominalizare, Theodor Stolojan a raspuns: "Eu sper sa putem sustine un candidat", nedorind sa comenteze speculatiile pe tema posibilei desemnari a lui George Pufan.

Citeste si:
Stelian Ion reclamă abuzurile CSM după a doua excludere a lui Cristi Danileț din magistratură: ”Se duce o veritabilă vânătoare de vrăjitoare împotriva judecătorilor curajoşi”
Stelian Ion reclamă abuzurile CSM după a doua excludere a lui Cristi Danileț din magistratură: ”Se duce o veritabilă vânătoare de vrăjitoare împotriva judecătorilor curajoşi”
Deputatul USR Stelian Ion a criticat dur miercuri, 25 mai, excluderea pentru a doua oară din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ. Fostul ministru al Justiției a acuzat un ”derapaj...
Nicușor Dan anunță deblocarea conturilor Primăriei Generale, după acțiunea în instanță a omului de afaceri Costică Constanda
Nicușor Dan anunță deblocarea conturilor Primăriei Generale, după acțiunea în instanță a omului de afaceri Costică Constanda
Primarul General al Capitalei a anunțat, într-un mesaj postat pe Facebook, decizia judecătorilor privind deblocarea conturilor instituției pe care o conduce. ”Judecătoria Sector 5 a...