Secretul nemuririi lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 20:30
6085 citiri
Secretul nemuririi lui Ponta (Opinii)

Guvernul Ponta, pe langa meritele extraordinare pe care le-a avut in scumpirile in cascada din ultimele luni, ce au condus spre o crestere a nivelului de trai nemaivazut de romani, va ramane in istorie si ca primul Executiv care a declansat noua Renastere a Romaniei.

Iluminismul lui Victor Ponta e simplu si are la baza principiul consacrat inca din zorii crestinismului: crede si nu cerceta.

In ziua in care Romania este vedeta prestigiosului Salon de inventii de la Geneva, castigand atat medalia de Aur - cu descoperirea unui tanar care ar putea revolutiona industria auto - cat si marele premiu - cu inventia unei firme romanesti care ar putea schimba industria aeronautica - mai multi cercetatori ai Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor au anuntat ca vor protesta zilnic fata de taierea sumelor alocate proiectelor de cercetare de catre Ministerul Cercetarii.

"Protestam fata de aceasta taiere din pix de catre ministrul Educatiei a proiectelor de cercetare - 40% la programul Parteneriate, 55% la programul Idei", spun cercetatorii, care sustin si ca unii dintre ei nu si-au mai primit banii de cateva luni.

Injumatatirea fondurilor si deschiderea finantarii abia spre finalul lui aprilie au aruncat, spune ei, cercetarea in haos. Principalii vinovati aratati cu degetul de protestatari sunt ministrul Educatiei si prim-ministrul, al carui plagiat din teza de doctorat nu face decat sa-i infurie si mai mult pe cercetatori.

Din aceeasi cauza, vineri, au demisionat si membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice. Singurul raspuns a fost ca Ministerul Educatiei "a depus toate eforturile" pentru finantarea cercetarii, dezvoltarii si inovarii, in conformitate cu bugetul pe care il are la dispozitie.

Insa asa ajungem la miezul problemei. Daca criza economica este atat de dura, daca taierile si politicile de austeritate ale guvernarii Basescu-Boc au fost pur si simplu pastisate de catre Executivul USL, atunci poate ca Ponta ar trebui sa isi aduca o minima contributie de originalitate si sa decida el prioritatile.

Cel mai de bun simt lucru pe care il poti face in perioada de criza, cand taierile sa spunem ca sunt inevitabile, este sa prioritizezi mult mai bine si mai eficient cheltuielile, investitiile si finantarile. In functie de domeniile, sumele si proiectele pe care alegi sa le finantezi in continuare, sacrificandu-le pe celelalte, se va naste si viitorul.

Iar calculul e destul de simplu si are uriasul avantaj ca poate fi simulat inainte de a fi aplicat - insa pana si pentru asta ai nevoie de specialisti, de cercetare si stiinta.

Guvernarea Basescu-Boc a ales sa taie salarii, pensii si alocatiile mamelor, dar sa construiasca parcuri in paduri, trunchiuri de autostrada de zece kilometri imprastiati in colturi de tara, terenuri de fotbal in sate parasite si telecabine peste partii de bolovani.

Ponta se antreneaza sa duca si mai departe austeritatea: liberalizarea si apoi explozia preturilor, fara investitii majore, fara cercetare, dar cu proiecte majore - precum Catedrala Mantuirii Neamului - si cu finantarea tot mai mult a Bisericii Ortodoxe Romane, pentru ca patriarhul Daniel sa aiba un profit si mai gras de investit in afaceri care nu sunt impozitate si nici taxate.

Asadar, pe scurt, secretul nemuririi lui Ponta e simplu: crede si nu cerceta, vorba lui Celsus, din zorii crestinismului. Altfel spus, sustine religia maselor si taie orice nu aduce un castig rapid. Ce nevoie sa avem noi de cercetare, la ce ne-ar folosi un Nobel, vreo inventie sau un program care sa ne scoata din saracie? Ori, chiar mai rau, vreo viziune care sa nu fie ortodoxa austeritatii impusa de la Berlin sau Bruxelles?

De ce sa lupti, sa cauti si sa mergi contra curentului, cand credinta si un copy-paste la descoperirile altora iti aduc mult mai rapid succesul de mana a doua care-ti implineste perfect educatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Ponta bani cercetare, #Ponta investitii cercetare , #guvern