Solutia imorala e maghiara (Opinii)

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 08:15
6138 citiri
Solutia imorala e maghiara (Opinii)

Nici nu se racisera urnele in care romanii si-au varsat blamul la adresa nereusitei ostirii lui Traian Basescu de a le livra, in ciuda crizei, o viata ca-n Elvetia, si electoratul avea sa afle ca noii combatanti pe frontul democratiei au tot doua maini, doua picioare si un ficat vorbitor.

Domnul Victor Ponta a tinut sa-i anunte pe romanii care asteptau o lumina calauzitoare ca la vremuri noi, politicienii noi au apucaturi vechi: isi toarna beton in nadragi, sa nu se observe nimeni cum le flutura. Mai ales proprii sustinatori din partid.

Caci cum altfel suna anuntul unei coabitari cu UDMR, desi de un asemenea scor electoral numai in vremurile de vesela amintire ale FSN-ului mai aveau romanii parte, scor care acum asigura USL o guvernare linistita, degraba zamislitoare de proiecte?

Premierul stie, insa, ca presedintele tarii inghite greu ce s-a petrecut duminica la urne. Si deoarece se asteapta ca Traian Basescu sa incerce sa formeze alta majoritate decat cea rezultata in urma scrutinului, sa rupa, adica, din trupul sfant al USL niste calatori cu stampila sau frustrati de cariera, le-a transmis potentialilor fugari ca are un cordon de siguranta.

Ce-o fi intelegand electoratul din asta e lesne de imaginat. Cine are un gram de tinere de minte poate cobori in timp pana in momentul cand UDMR obtinea de la Guvernul MRU o linie separata de studiu la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, fapt care a reprezentat piatra unghiulara a unei motiuni de cenzura in urma careia Ungureanu si-a sfarsit prematur cariera de premier.

De asemenea, isi poate aduce aminte cat de hotarate erau declaratiile lui Ponta referitoare la pretentiile autonomiste ale port-stindardelor Tinului Secuiesc, dar si ce spurcata si de neacceptat a parut mereu in ochii PSD Legea privind statutul minoritatilor nationale.

Iar daca as merge si mai adanc in istoria acestor ani l-as descoperi pe Adrian Nastase in 2003 vorbind despre pericolul maghiar, pe Ioan Rus, cam in aceeasi perioada, despre faptul ca statul nu prea are autoritate in Harghita si Covasna, si pe Adrian Paunescu amenintand cu greva foamei daca actul normativ ce urma sa instituie autonomia culturala ar fi fost adoptata. Dar Nastase e legat, Rus retras in munti, iar Paunescu mort.

Daca Ponta ar fi spus inainte de scrutin ce ganduri are in privinta UDMR, rezultatul alegerilor n-ar fi fost atat de categoric. Dar aceasta este obisnuinta prestatorilor din spatiul public romanesc: isi protejeaza fundul, caci nu se stie niciodata!

Afirmatia lui Ponta intareste convingerea multora ca inauntrul USL, coabitarea este departe de a fi linistita, dar aceasta noua "descoperire" nu ma face fericit. M-as bucura teribil ca noua putere legitima sa lase in urma orgoliile din cauza carora a ajuns acest popor la marginea UE la aproape 6 ani de la aderare. Si sa se concentreze exclusiv pe guvernare, caci altfel, in maxim un an, Alianta Romania Dreapta, sau cum s-o mai fi numind intre timp ostirea lui Traian Basescu, va invia subit.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...